bildirgec.org

ruby on rails hakkında tüm yazılar

Ruby on Rails ile Web Programlama Bölüm 1

thedon | 15 March 2010 17:35

Mutlaka Duymuşsunuzdur Ruby de Ruby Rails da Rails nedir ne değildir. size bir site örneği ile anlatmak istedim arkadaşlar.

Bu yazıyı okuyunca PHP ile onca kod yazıp yaptığınız işlemleri ROR ile ne kadar kısa zamanda yapabildiğinize şaşıracaksınız.

DRY denen DONT REPEAT YOURSELF (kendini tekrar etme) mantığını kullanan, herşeyin bir obje olduğu bir programlama dilidir. Obje deyince gözünüz korkmasın ilerideki yazılarımda detayına ineriz.

Ruby’i değerli kılan şey, basit ve öz olarak yazılır.Bir çok gereksiz parantez ve syntaxı kullanmaz basit ingilizce ile yazılır.
Eğer iyi derecede herhangi bir programlama dili biliyorsanız. Ruby e atlamanız ve syntaxlarını öğrenmeniz 2-3 gününüzü alacaktır.

Ruby on Rails ile Geliştirilmiş Web Siteleri

filezza | 09 March 2010 14:49

Best Websites Developed Using Ruby on Rails
Best Websites Developed Using Ruby on Rails

Son birkaç yıl içinde uzun bir yol kat eden Ruby on Rails ile geliştirilmiş, birçoğu popüler olan aşağıdaki siteler ile ruby uygulamalarının çeşitliliğini görebilirsiniz.

1. Basecamp
tarayıcı tabanlı proje takibi ve yönetimi aracı.

2. Twitter
sosyal ağ sitesi.

3. Scribd
Dünyanın en büyük sosyal yayıncılık şirketi.

10 Adet Ücretsiz Microblog Uygulaması Kaynak Kodu

algoz | 24 October 2009 10:36

Twitter’ın açık ara lider konumda bulunduğu Microblog dünyasına her geçen gün yenileri eklenmekte.PHP, Asp.Net, Python ve Ruby on Rails ile hazırlanmış, aşağıdaki 10 adet Açık Kaynak Kodlu uygulama ile sizlerde bu dünyaya adım atabilirsiniz.

Microblog ugulamanızı; coğrafik bölgeleri veya spor ve müzik gibi ilgi alanlarını dikkate alarak konumlandırabilirseniz, Twitter benzeri Global rakiplerinize alternatif olabilirsiniz.

1- StatusNet (PHP)

2- Yonkly (Asp.Net)

Kendi API’nizi Hazırlamanız için Yararlı Kaynaklar

algoz | 15 July 2009 21:20

Günümüz en popüler web uygulamalarını incelediğimizde, hepsinin ortak notasının kolayca kullanılabilen ve zengin içerikli API’lerinin olduğunu görürüz.

Bu API’ler sayesinde uygulamalar kendi ekosistemlerini oluşturarak web kullanıcılarına farklı yaklaşımlar ile hazırlanmış 3. parti uygulamalar ile hizmet verme imkanına sahip olurlar.

Bunun en güzel örneği olarak, Twitter API’leri ile hazırlanmış yüzlerce uygulamayı gösterebiliriz. Hatta Twitter’ın bu kadar popüler olmasının en önemli nedenlerinden birinin bu 3.parti uygulamalar olduğu da rahatlıkla söylenebilir.

Ayrıca Google’ın nerdeyse tüm servisleri için hazırladığı API’lerin de web geliştiricileri tarafından sıklıkla kullanıldığını farklı web sitelerini ziyaret ettiğimizde görmekteyiz.

API hazırlamak için; PHP, Rails ve ASP.NET için hazırlanmış özel dersler, bazı çatılar ve kitaplar için kaynaklar:

PHP
Create a REST API with PHP

How to Add an API to your Web Service (PHP)

Linux’ten Windows’a geri dönmemin 7 sebebi

Bugs Bent | 19 January 2009 15:27

Bir ay kadar bir süre önce içimdeki yenilik isteği kabardı ve Linux Distro‘larını denemeye karar verdim. En baba dağıtımlar hangileriymiş öğrendim, hepsini bir iki ay gibi, kısa bir süre içerisinde sıradan geçiriverdim.

Açık kaynak ve Linux’e daldım ve iki ay kadar boğuştum. USB Disk’imi bir türlü okutamamak sinirlerimi bozunca çıktım sudan.

Aslında iki ay süreyi 6 distro’ya bölersek her biri üzerinde yeterince vakit harcamadığım düşünülebilir ama hepsi (hemen hemen) birbirinin aynı.

Ruby öğrenmek..

SKYLAB | 08 January 2009 16:04

Şimdik şahsi olarak ben pilli servisleri hayranı bir kişiliğim. Gerek olsun bildirgec.com , gerek olsun zamazing.org. Ve bunlarında Ruby ile yapıldığını biliyorum. Bundan dolayı bir dönem hep ruby ‘i inceledim. Acaba başlasammı başlamasammı diyerek. Sonra bugünlerde başlamaya karar verdim ama Ruby hk. Türkçe kaynak gerçekten bir elin parmakları kadar.. İngilizce olan kaynaklara gerçekten laf yok. Mükemmel şeyler var. Ama benim ingilizcemi geliştirmem lazım Ruby öğrenmek için 🙂 Acaba sizce değermi Ruby öğrenmeye ? Çok kararsız kaldım gerçekten. Nedersiniz siz ?

Python hakkında dolu Türkçe kaynak varken Ruby ‘nin böyle kalması gerçekten üzücü. ( Birçok konuda Ruby ‘nin Python ‘dan üstün olmasına rağmen.. )

Rails Rumble 2008 – Kazananlar Belli Oldu

kozgun | 03 November 2008 16:18

Rails Rumble yarışmasının amacı 48 saat içinde Ruby on Rails web framework’ünü kullanarak çalışabilir bir Rails uygulaması geliştirmek. Yarışmanın sonucunda 130 uygulama sıralamaya hak kazanmış. Kullanıcılar tarafından verilen oylar sonucunda ise kazanalar belli olmuş. Bence bu yarışmanın en güzel tarafı, Rails ile kısa zamanda başarılı web uygulamaları çıkarılabileceğini göstermesi olmuş.

Meet in Between
Meet in Between

açık kaynak iş ilanları sitesi yazılımı

hoodly | 17 June 2008 11:51

jobberbase: açık kaynak iş ilanları sitesi yazılımı
jobberbase: açık kaynak iş ilanları sitesi yazılımı

jobberbase başlıkta belirttiğim gibi bir açık kaynak iş ilanları sitesi yazılımı. fakat böyle çok kapsamlı bir yapıda değil. genel olarak belli bir alandaki iş ilanlarının yayınlanmasına uygun bir yapıda. mesela internet sektörü için bir iş ilanları sitesi oluşturmak için çok ideal. indirmek için buraya ve yazılımla ilgili son haberler için ise bloglarına bakabilirsiniz. ve bir örnek site var jobberbase ile çalışan.

jobberrails: açık kaynak iş ilanları sitesi yazılımı
jobberrails: açık kaynak iş ilanları sitesi yazılımı

ayrıca sistemlerini rails tabanında da geliştirmeye başlamışlar ve jobberrails olarak kullanıma açmışlar. ve onun örneğide bu adreste mevcut.

IronRuby – Ruby’ye Microsoft yaklaşımı

Alpharabius | 04 June 2008 11:13

ruby
ruby

IronRuby‘yi belki duymuşsunuzdur. C# ile geliştirilmiş .NET Framework ile çalışabilen bir ruby derleyicisi. Ruby sentaksini kullanarak .NET uygulamaları geliştirmeye yarar.

Aslında yakaşık bir sene önce RubyForge’da gördüğümde pek anlam verememiştim. Ama bugün anlamlı birşeyler de görmeye başlıyorum.