bildirgec.org

parlemento hakkında tüm yazılar

Lady Astor…

nazokiraze | 21 March 2009 14:09

(Ben zengin adamın hiçbir şeyinden hoşlanmam… Sadece parasını severim)
(Erkeklere üstünlük peşinde değiliz, zaten her zaman üstündük. Bizim tek istediğimiz eşitlik). Bu esprili özdeyişlerin sahibi Avam Kamarasında seçilen ilk kadın olan Nancy Langhorne Astor’a (1879-1964) ait.

1919 den 1945 yılına kadar İngiliz parlementosunda görev yapmış bir Amerikalı, ancak ilk evliliginden sonra iş aramak için İngiltere’ye geldikten sonra burada Waldorf Astor ‘la evlendi ve İngiliz vatandaşı oldu hemde çok zengin bir vatandaş.Onsekiz yaşından küçüklere konan içki yasağı Lady Astor tarafından konulmuştur.Parlementoya seçilmesinden sonra feministliği ve açıksözlülüğü ile bir döneme damgasını vuran Astor, kadınların özgürlüğüyle ilgili pek çok çalışmaya imza attı.

Mısır’daki Coptic Sempozyumu

| 12 February 2008 00:29

Ortodoks bir Coptic Rahibi
Ortodoks bir Coptic Rahibi

Al Jazirra/English’te bir tartışmada karşılaştım Coptic kavramı ile. Mısırlı Hristiyanlara Coptic deniyormuş. Dinleri farklı olmasına rağmen, dil ve etnik kökenleri Müslümanlarla ortak. Coptic, Yunanca kökenli bir tabir. Geçtiğimiz hafta Mısır’da ilk defa bu insanların sorunlarının tartışıldığı bir Coptic konferansı düzenlendi. Baskılar nedeniyle bundan önceki konferansların ABD ve Avrupa’da yapıldığı belirtildi programda. Nüfusun %10’unu oluşturan Hristiyanların yaklaşık %90’ı Coptic Hristiyan Ortodoks Kilisesi’ne bağlı ve Mısır, Ortadoğu’da (ve Kuzey Afrika’daki) en büyük Hristiyan nüfusu barındırıyor. Dünya çapında ABD, Avrupa vb.’ne yayılan sayı ise 1.5 milyon dolayında. Konferansta eşit vatandaşlık haklarının elde edilmesi, daha fazla siyasi temsiliyet (454 kişilik parlamentoda sadece 5 Coptic milletvekili bulunmaktaymış), tüm vatandaşlara ortak kimlik kartı tahsisi (kısaca, din bilgisinin kimliklerden kaldırılması talebi), kiliseler üzerindeki kontrolün kaldırılması ve Hristiyanlara kilise tamir/inşa haklarının verilmesi (camilerde böyle bir kontrol yokmuş) taleplerini dile getirmişler. İbadethanelerin tanzimi konusunda da talepleri olan Coptic’lerin bu görüşleri için tartışmaya katılan bir siyaset bilimci, devletin her türlü ibadethane için ortak bir kanun düzenlemesini ve hepsi ile aynı ölçüde ilgilenmesi gerektiği önerisini getirdi.

EN KOMİK YASALAR

| 17 August 2007 10:10

http://www.objektifhaber.com/yeni/objhab/default.aspx?id=2O37O103406