bildirgec.org

padding hakkında tüm yazılar

CSS’de Arkaplan : Bilmeniz Gereken Her Şey

admin | 11 September 2009 11:05

Arkaplan, CSS‘nin çekirdek parçalarından birisidir. Az da olsa bilmeniz gereken en temellerindendir. Bu makalede, CSS’de arkaplanların temel özelliklerini öğreneceğiz. Arkaplanlar kullanılarak yapılabilecek bazı hileleri de makalede bulabilirsiniz. Ayrıca CSS3’ün yeni arkaplan özellikleri de makalede mevcut. Aslında bu adreste yazılmış olan makeleyi Türkçe’ye çevirip kendi sitemde yayınlamıştım. Kodaman’da da yayınlamak istedim.

CSS2’de Arkaplanlarla Çalışmak
Gözden Geçirme
CSS2’de 5 ana arkaplan özelliğimiz var. Bunlar;

  • background-color : arkaplanın doldurulacağı düzgün rengi belirler.
  • background-image : arkaplan için bir imaj belirler.
  • background-position : belirlenen imajın arkaplanda nereye konumlandırılacağını belirler.
  • background-repeat : belirlenen imajın arkaplanda tekrar etme durumunu belirler.
  • background-attachment : belirlenen imajın arkaplanda kayma durumunu belirler.

Bu özellikler background denilen daha kısa bir özellik altında toplanabiliyor.Not edilmesi gereken önemli nokta, background özelliği, uygulandığı elemanın içeriğini (content) , iç boşluklarını (padding) ve kenarlıklarını (border) kapsar. Elemanın dış boşluklarını (margin) kapsamaz. Bu özellikleri Firefox, Safari, Opera ve şimdi Internet Explorer 8 desteklemektedir. Fakat aşağıda da görebileceğiniz gibi Internet Explorer 6 ve Internet Explorer 7’de background özelliği kenarlıkları (border) kapsamaz.

Kendi reset.css’inizi oluşturun

Nodtveidt | 25 June 2009 11:35

CSS’e yeni başlayanlar reset.css dosyasının önemini tam olarak kavrayamamış olabilirler. Herbir tarayıcı (browser)’nın kendi “default” (varsayılan) netrenderer‘ı olduğunu öğrenmeden önce kendisini “buradaki boşlukta neyin nesi ?” gibi sorularla boğuşurken bulacaktır. Bunu gibi baş ağrılarından kurtulmak için kendi reset.css dosyanızı yazmanız gerekir. Reset.css dosyasını kendiniz yazmasanız da
buradan(YUI), buradan(Eric Meyer) ve buradan(David Walsh) bulabilirsiniz.

Web Tasarımında sıkça karşılaşılan hatalar

basarozcan | 09 April 2009 13:06

Bir site tasarlamak sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Tasarımın güzelliği ayrıntılarda gizlidir ve o ayrıntılar web tasarımında o kadar fazladır ki bazen gözümüzden kaçan hatalar başkasının gözüne çok batabilir. Bu makalede sıkça yapılan hatalara dikkat çekilmiş ve tasarımda bize kolaylık sağlayacak öğelere değinilmiştir.

Tipografi
Web sayfalarında en çok göze hitap eden öğeler yazı karakterleridir. Uygun font’ların kullanılması tasarımlarımızı daha da çekici kılar. Fontların değişik işletim sistemlerindeki görünüşüne buradanbakabilirsiniz. Buradaki listede kullanıcı memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak için “yazı tipi ailelerini” (font family) nasıl ayarlamanız gerektiğini bulabilirsiniz.

İkiden fazla Font Kullanmayın!
Tasarımlarda çok fazla sayıda font kullanmak sakıncalı olmaktadır. Eğer farklı font kullanmak istiyorsanız, başlıklar için ayrı düz yazılarınız için ayrı olmak üzere toplam 2 font belirleyin ve kullanın. Örneğin Başlıklar için “IMPACT” yazılar için “ARIAL” kullandıysanız, diğer sayfalarda da bu seçimleri kullanın. Ayrıca her font değişik alt, üst değerler ve satır yüksekliği kullanmaktadır. Bu değerleri karşılaştırmak için TypeTesterprogramını kullanabilirsiniz.

Tekrarlanan Kolonlarda Margin ve Padding Taşmasından Kurtulmak

admin | 12 January 2009 10:52

CSS ile kolonlar (column) oluşturmak zor olmayan bir şey. Ancak sütunlarınız dinamik bir şekilde oluşuyorsa ve CMS ‘niz kodlarla oynamanıza pek izin vermiyorsa aşağıdaki resimdeki gibi taşmalar söz konusu olabilir.

Uneven Columns with CSS

Normal şartlarda (koda elle müdahele edebileceğiniz basit bir yapıya sahipseniz) son sütuna özel stil tanımlayıp sorundan kurtulabilirsiniz.

Peki dinamik bir yapıda çalışıyorsanız bu sorunun nasıl üstesinden geleceksiniz?
Çözüm
Sırasız listeyi(unordered list) sarmalayarak (wrapping) taşan marginleri saklamak!