bildirgec.org

orhan veli kanik hakkında tüm yazılar

Galata Köprüsü

puella | 17 August 2009 10:57

“…ve ortadan ikiye bölünsün şehir!” diye bağırdı Poseidon. Neden böyle bir emir verdiğini, şehirden ne istediğini anlamak güç. Ancak gerçek olan bir şey varsa; o da “ortadan ikiye ayırmak” eyleminin, efsanevi şahsiyetler arasında pek popüler olduğu. Poseidon “şehir” dediğine göre, Deniz Tanrısı buraya geldiğinde İstanbul zaten vardı. Aslında “İstanbul”, şehrin en eski isimlerinden biridir. Eis tin poli. Yunanca’da “şehre doğru” anlamına gelir. Yani Yunanlılar buraya isim verdiklerinde, zaten var olan bir şehirden esinlenmişlerdir. Şehir bölündüğü günden bu yana da, Haliç‘in iki yakasını bir araya getirme görevini üstlenen en eski köprülerden biridir Galata Köprüsü.

Henri Cartier Bresson - 1964
Fotoğraf: Henri Cartier Bresson – 1964

İstanbul’un göbek bağı olarak hayal ettiğim Galata; Beyoğlu‘na bağlı bir semttir ve Haliç ile Boğaz’ın kesiştiği noktada yer alır. İstanbul için bilinen ilk yazılı kaynak, M.Ö. V. yüzyıla ait, Herodot Tarihi‘dir. Haliç civarında yer alan bir yerleşim yerinden ise ilk olarak, Strabon bahsetmiştir; Sykai. Sykai, Hellen dilinde “incirler” anlamına gelmektedir. Bundan sonraki Antik Çağ’a ait kaynaklarda, pek çok farklı isim telaffuz edilmiştir. Bazı kaynaklarda, incir ağaçlarının çokluğu nedeniyle Sykodes (Hellen dilinde “incirlik” anlamına gelir) olarak bahsedilen semt için, surlarla çevrili küçük bir kasaba olduğu söylenir. Ancak Antik çağda pek çok tarihsel olay mitoloji ile güçlendirildiğinden ve arada çok fazla kayıp zaman dilimi bulunduğundan, dönemin tarihini netleştirmek güçtür.

“Galata” kelimesi, ilk olarak II. Tiberios döneminde karşımıza çıkmaktadır. Sykai’de Haliç’in girişine bir hisar yaptırılır ve bu hisara, Kastellion ton Galatau adı verilir.

Karabük’lü Sinan, yeni fenomenimiz…

| 09 May 2008 17:02

Karabük'lü Sinan
Karabük’lü Sinan

Ben Sinan. Karabük’lü derler bana.
Bu ismi kimse unutmasın.
Çünkü bu adı Karabük duydu.
İstanbul da duyacak.Unutmayın!
Sinan.

Küçüklüğümde Zülfü Livaneli’yi çok sever, çok dinlerdim.
Sevdiğim şarkılarından biri de “Özgürlük”.

Paul ÉLUARD’ın şiirini Melih Cevdet ANDAY ile Orhan Veli KANIK Türkçeye çevirmiş.
Zülfü Lianeli’den çokça duymuşuzdur.

Şiiri ve şarkısı güzel.
İyi, güze de,
olur olmaz her yere de isim yazmak pek de
hoş olmuyor.

ORHAN VELİ KANIK’IN DOĞUM GÜNÜ

macro | 12 April 2007 22:55

ORHAN VELİ KANIK
ORHAN VELİ KANIK

13 Nisan büyük şair Orhan Veli Kanık’ın doğum günüdür.Şair 13 Nisan 1914 günü İstanbulda doğmuş ve 14 Kasım 1950 günü beyin kanamasından ölmüştür.Garip,Vazgeçemediğim,Destan Gibi,Yenisi,Karşı,Bütün Şiirleri gibi birçok önemli eseri olan şair hakkında detaylı bilgiye BURADAN ,eserlerine BURADAN ulaşabilirsiniz.Ayrıca Orhan Veli Kanığın hayatına buradan ulaşabilirsiniz.Birçok değerli eseri bulunan şair 36 yaşında hayata gözlerini yumdu.