bildirgec.org

office suite hakkında tüm yazılar

herkes için web 2.0 uygulamaları sırt çantası

eminkeles | 24 June 2007 17:21

web uygulamaları
web uygulamaları

Read/WriteWeb yazarlarından Josh Catone öğrenciler için web 2.0 sırt çantası hazırlamış, aslında internetle uğraşan herkese göre birkaç web 2.0 uygulamasının bulunduğu yazı, tüm servisleri bir arada bulundurması açısından oldukça faydalı.

sırt çantası uygulamaları
sırt çantası uygulamaları

Office 2007, Ofisler Eskisi gibi olamayacak

enstarter | 27 January 2007 09:02

Daha önce buradan da okuyabileceğiniz gibi microsoft zirvesiizlenimlerimi ve vista özellikleri hakkında bilgilerimi görüşlerinize sunmuştum. Office 2007 için ise ayrı bir yazıyı hak ettiğinden bahsetmiştim.
İşte sebepleri :
Office 2007 ile Genel Yenilikler ;

  • Öncelikle “ribbon” denen zargan sözlükten bakıp türkçesini bir kere daha kontrol ettiğim “şerit” – “ribbon” özelliği geliştirmişler. Bu şerit dediğimiz kavram aşağıdada resmini görebileceğiniz gibi eskiden yazılardan ibaret olan üst menüyü tab(sekme) yapısıyla tamamen gözle görülür, ferah ve karmaşadan eser bırakmayan bi hale getirmiş.
    Ribbon - Şerit  Yapısına örnek bir görüntü
    Ribbon – Şerit Yapısına örnek bir görüntü
  • “Damla” denen yapı ile yine “ribbon” resminde görebiliriz dosya sekmesinin yapısını oraya aktarmışlar.
  • Artık yeni office 2007 sisteminde açtığınız dosyayı değiştirp yanlışlıkla kaydetseniz bile eski hal veya hallerinin kaydını tutmaya devam ediyor.
  • Dosya isim ve uzantıları değişmiş örneğin artık Exel dosyalarını XML olarak kaydediyor ki hem boyutta tasarruf hemde kullanım açısından rahatlamalar sağlanmış (Ayrıntısı her bir office başlığında anlatılıyor) .
  • Office 2003 te artık iyiden iyiye karmaşıklaşmaya başlayan menü yapı – görüntüleri derlenip toplanmış.
  • Bu çok önemli ama aynı zamanda ramden çalan bir özellik; anında görüntü diyebileceğimiz canlı önizlemelerle ,örneğin yazı fontnun üstüne geldiğinizde metninizdeki yazı otomatik olarak değişiyor, genel tasarım hakkında karar vermeniz kolaylaştırılmış. Seçim yapıp gördükten sonra diğer fontu seçme derdi bitmiştir :).
  • Son olarakta acayip bir entegrasyon görülüyor office 2007 de. Özellikle IT ci arkadaşların çok işine yarayacak hatta bayılacakları entegrasyonlar var. Tüm office 2007 yapısını SharePoint , Exchange ve BizTalk ile entegre çok kolay hatta modüllerini kısmi olarak office in içine dahil etmişler.
  • Ve gelelim office 2007 nin satışa sunulacak paketlerine:
    Microsoft Office Basic 2007
    Microsoft Office Home and Student 2007
    Microsoft Office Standard 2007
    Microsoft Office Small Business Edition 2007
    Microsoft Office Professional 2007
    Microsoft Office Professional Plus 2007
    Microsoft Office Enterprise 2007 (Veriler Microsoft office Türkiye sitesinden alınmıştır)
    Office 2007 Programlarına genel bakış:
  • MS Ofis Access
    Çok daha profesyonel hale gelen Access e çok ayrıntılı göz atma fırsatım olmasa da daha çok tad alacağımız belli. Database yapısını yeniden elden geçiren Microsoft ekibi daha hızlı ve daha effektif bir Access vaad etmekte.
  • MS Ofis Exel
    İşte Office 2007 nin bence en ağır topu Exel 2007 yi kullanmadıysanız Exel kullandım demeyin bu kadar kesin konuşuyorum.Birincisi Exelin dosya sistemi tamamen değişmiş XML dediğimiz programcı arkadaşların çok iyi bildiği bir formata dönüşmüş ve bunun sonucunda dosya boyutlarında 50-60 % ye yakın küçülmeler yaşanmış tabii web için kullanılır hale gelmesi de cabası.İkinci olarak hücrelerden acayip güzel değerlendirme ekranları yapmak mı dersiniz, dağılım çizimlerindeki mükkemeliyetçi yaklaşımı mı yoksa hücreyi istediğiniz gibi şekilleyerek harika sunumlar hazılyabileceğinizi mi !Son olarakta sharepoint ile acayip bir entegrasyon görülüyor iş akış şemalarına geçiş gibi yorucu işlere gerek yok “workflow” butonu bu işi tek tıklamayla yapıyor.Ferrariler için derler ya “anlatılmaz yaşanır” işte Exel o kıvama çok yaklaşmış
  • MS Ofis Word
    Bir bombada wordden gelmiş içimden noluyorBill Amca yaşlandım dedirten olay ise artık yazdığınız word dökümanlarını açmak için karşı makinada da Wordün veya Word dökümanı gösteren bir programın yüklü olmasına gerek yok Vistalar bu dökümanları kendiliğinden açabiliyorlar.
    Word dökümanlarına eklediğiniz resimlere gayet profesyonel bir görüntü verebiliyorsunuz ayrıca
    Ve word döküman dosyalarının uzantıasınıda değiştirmişler yine.
  • MS Ofis OutlookEn önemli yenilik şu olmuş ; artık ekleri(attachment) kendi içinde açıyor ve değişiklik yapıldığında attachmentın içinde değişikliği saklayabiliyor.Karışık Outlook yapısını çok çalışıp derleyip toplamışlar bazı arkadaşlara karışık gelsede alışınca insanın Mozilla Tunderbirdden bile vazgeçesi geliyor.
  • MS Ofis PowerpointOfis, Üniversite projeleri ve Tanıtımar için değişmez neferimiz powerpoint öyle profesyonel effektler ve düzenlemeler ile karşımıza çıkıyor ki özellikle Powerpointle çok uğraşan arkadaşların şikayet ettikleri tekdüzelikten eser kalmamış. Bunun için çalıştığınız grafik ajansı, grafiker v.b. haber verin artık sunumlar için onlara ihtiyacınız olmayacak gibi.
  • InfoPath, Publisher, OneNote, Groove
    InfoPath ile sharepoint server can ciğer kuzu sarması olmuş durumdalar iş akış formlarını hazırlaması ve paylaşması çok kolaylaşmış. OneNote ise daha akıllı ve pratik bir hal almış, Grove için ise kendi messenger sisteminizi kurun doyalarınızı paylaşın toplantı odanızı da bana verin diyebileceğim şekilde devleştirilmiş.Sonuç olarak MS Office 2007 bence parlayan bir yıldız olmanın ötesinde iş dünyasındaki ihityaçlara çok yerinde cevaplar verecek hale getirilmiş. Ayrıca mobilite gibi kavramların yanı sıra önümüzdeki yıllarda SharePoint ismini çok duyacağa benzeriz bunu demedi demeyin özellikle SharePoint üstünde durulmuş. Sonuç olarak beklentilere cevap veren ama Sistem gereksinimleri de yabana atılmayacak bir serinin parlayan yıldızlarından biri olacak bir office 2007 göreceğiz.

Google JotSpot’u Aldı

hamletk | 02 November 2006 14:12

Google YouTube‘u almasinin üzerinden çok da zaman geçmeden bir alım daha yaptı. Bu sefer ki hedef JotSpot oldu. JotSpot internet ortamında ortak çalışmaya yönelik bir wiki uygulaması sağlayan bir şirket. Hedef kitleyi yoğun olarak iş sektörü oluşturuyor.

JotSpot’un geneline bakıldığında zaten Google’ın Docs & Spreadsheets ile belli ofis özelliklerini sağladığını görüyoruz. Google, GSpot isimli bir uygulama sunmak için bahane bulmak istemiş olamayacağına göre, Google’ı JotSpot’u almaya iten özelliğin sağlam ortaklaşa çalışma altyapısı olduğunu düşünebiliriz. Hatta belki de Google’ın değer verdiği özellik teknolojiden öte, şirketin ve çalışanlarının internet ortamında ofis ve ortaklaşa çalışma ve paylaşma konularındaki tecrübeleri olabilir.