bildirgec.org

nimh hakkında tüm yazılar

Ampüllerinizi asmayı unutmayın!

Beacool | 14 June 2010 12:03

Artık herşekilde ışığınız yanınızda...
Artık herşekilde ışığınız yanınızda…

Dünyamıza kalıcı bir eser bırakmak için uğraşan yüzlerce insan varken neden dünyayı kalıcı ve yaşanabilir bir şekilde bırakmak için uğraşmadıkları beni çokça düşündüren bir durum…

Gereksiz yere otomobilimizi kullanmak, harcadığımız enerjilerin daha kontrollü kullanımı, su kaynaklarının bitebileceğini düşünebilmek ve yalıtım nedir öğrenerek bir birey olarak üstümüze düşen görevleri yerine getirdiğimizde eminim ki dünyamız gerçekten daha yaşanabilir ve uzun ömürlü olacaktır.

Tabii bunun yanı sıra bütün bu önlemler size ekonomik bakımdan da olumlu geri dönüş yapacaklar. Bir çoğumuzun “çok para!” diye nitelendirdiği bu teknolojilerin bilinçli kullanmasıyla kısa bir süre sonra kendi kendini ödeyip sonrasında size katkı sağladığı ispatlanmış bir gerçek.

Normal bir ampule benziyor
Normal bir ampule benziyor

Sanyo’dan Eneloop Serisi Piller

zabun | 13 July 2006 13:00

Şarjlı pil alırken sormanız gereken sorular vardır. NiCd piller eski teknolojili ve doğayı kirleten pillerdir. NiMH pillerse yeni teknolojidir ama bunlar da markalarına göre değişiklik arzederler. Bazı markalar saat başına daha yüksek miliamper üretebilen piller geliştirmişlerdir. Bu da yüksek güçle çalışan zamazingolarınızın ihtiyaçlarını karşılar. Şarjlı piller kullanılmadan bekletildiklerinde kendiliğinden boşalmaktadır. Uzun süre zarfında doldurulmazsa pil kapasitelerinden bir miktar kayba uğrarlar. Tamamen bitmeden doldurulursa yine pil dolum sığaları azalır. GP gibi bazı markalar akıllı şarj cihazları geliştirerek, pili önce deşarj edip sonra doldurmakla bu sorunu aşmaya çalışmışlardır. Bu markalar daha sonra sıfır “memory effect” pilleri de üretebilme başarısı gösterebilmişlerdir. Ayrıca şarj süresini 25-15 saatten, 15 dakikaya kadar indirebilmişlerdir. Pil, şarj makinesinde dolduktan sonra da tutulabilir hale gelmiştir. Böyle bir uygulamayı eski cihazlarda yapamazdınız, çünkü bu cihazlar dolum bittikten sonra şarjı kesemezlerdi. Şimdiki cihazlar pilin boşaldığını anladıklarında, pili şarj etmeye otomatik başlayabiliyorlar. Her şarjlı pilin, 500 ila 1000 defa kadar doldurulma ömrü vardır. Bu ömür pilin kullanma talimatına harfiyen uyduğunuz vakit, azami sefere erişir. Aşılan pil ömrü sonunda, pil, dolum kapasitesinin çok büyük bir bölümünü zaman içinde yitirir ve şarj tutmaz olur. Buraya kadar anlattıklarımdan çıkaracağınız özet şu olmalıdır; ” tüm şarj cihazları ya da şarjlı piller aynı değildir!”.