bildirgec.org

native hakkında tüm yazılar

google tarayıcının suyunu çıkardı: native client teknolojisi

kursatt | 27 July 2009 20:00

Google‘ ın kendi standartlarını koymaktaki inadını bilmeyen yoktur. Bu inada rağmen tüm kullanıcıların sempatisini de kazanabilmiş olması google’ı başarılı yaptı. Şimdi ise iddialı bir uygulamayla sektördeki ağırlığını artırmaya çalışıyor gibi görünüyor. Native Client uygulamasıyla işletim sisteminin ekranından tarayıcınıza taşınacaksınız. Çünkü Native Client PC’nizin çalıştırdığı bağımsız uygulamaların tercihi olan C ve C++ gibi dillerle yazılmış programların tarayıcı üzerinden çalıştırılabilmesini sağlıyor.

Eğer her şey google’ın planladığı gibi gerçekleşirse gelecekte görüntü düzenleme, sözcük işleme ya da ileri grafiklere sahip aksiyon oyunları için ayrı programlar kurmanız gerekmeyecek.
Native Client kodu makine diline çevirerek RAM’de saklıyor ve işlemci tarafından erişilmesine izin veriyor. Böylelikle web uygulamaları işlemci üzerinden çalıştırılıyormuş gibi oluyor ve çok yüksek performans elde edilebiliyor. Hatta Native Client, çoklu iş parçalarının eşzamanlı işlenmesini destekliyor. Bunun için google, Quake oyun motorunu Native Client ile tarayıcı üzerinden çalıştırdı ve tek başına çalışan sürümüyle kıyasladı. Sonuç mükemmel ve hiç bir fark oluşturmadı. En kötü senaryoda bile performans kaybı %5’i geçmiyor. Actionscript gibi diller bile bu denli karmaşık programlı dönüştürecek kadar yüksek performanslı değiller.

açık kaynak yazılım evreni (zentu)

ufopilotu | 04 September 2008 19:26

açık kaynak yazılım dünyasında sürekli gelişen dinamik bir yapı var. açık kaynak yazılımların karakteristik özellikleri: “ücretsiz, yasal, dökümantasyonu tam yapılmış, kişiselleştirilebilir, güvenli ve etikili, eğlenceli ve son olarak çalışan.” dolayısıyla gerektiğinde açık kaynak yazılım kullanmak gerekiyor.

açık kaynak yazılımlar hakkında hazırlanmış çok güzel bir koleksiyon olma özelliğine sahip zentu içerik açısından gayet zengin. içerik olarak incelemek çok uzun zaman alabilecek bir site. içeriğindeki her bir örnek neredeyse ayrı ayrı bildiri niteliğinde . onlarca kaliteli açık kaynak yazılımı bir arada bulabileceğiniz güzel bir koleksiyon olmuş.

başlı başına birbaşvuru kaynağı niteliğindeki zentu ftp programlarından işletim sistemlerine, grafik dizayn araçlarından mühendislik uygulamalarına kadar varan her türlü yazılımı detaylı bir şekilde açıklıyor. hangi işletim sistemlerinde dağıtımı var kolayca öğrenebiliyorsunuz.

kategoriler arasında gezinirken en çok açık kaynaklı içerik yönetim sistemleri sayfası dikkatimi çekti. daha önce duymadığım bir çok içerik yönetim sistemi olduğunu görünce biraz heyecanlandım. zira joomla, xoops, drupal gibi içerik yönetim sistemlerinden başka pek fazla örnek görmemiştim.

diğer bir açık kaynaklı yazılım listesi de multimedya uygulamalarıyla ilgili. dijital video işleme hakkında bir çok açık kaynak yazılılım hakkında bu sayfadan bilgi alabilirsiniz. ayrıca çoklu ortam oynatıcılarıyla ilgili sayfaları da var.

fotoğraf işleme, düzenleme yazılımları içerisinde incelediğim kadarıyla gayet kaliteli yazılımlar var.

mühendislik ve istatistik yazılımları, interaktif sunum hazırlamayazılımları, e-ticaret ve iş araçları yazılımları gibi bir çok yazılım incelenmeyi bekliyor.

eğitimle ilgili yazılımlara da göz atmanızı öneririm. zira lüzumsuz ve iş olsun diye yapılmış yazılımlar değil.

bir çok kategori arasında diğer bir ilgimi çeken grup ise kendi işletim sisteminizi yazmanıza yardımcı olacak yazılımlar. çoklu boot, katı dosya yönetim dosyaları gibi bir çok işlemi rahatlıkla yapabileceğiniz yazılımlar.