bildirgec.org

nanking hakkında tüm yazılar

John Rabe (2009)

dnz81 | 01 February 2011 09:47

1937 Nanking savaşının hemen ardından oluşturulan güvenlik bölgesindeki binlerce Çinli insanın hayatını kurtaran John Rabe’in öyküsü.
Bu tarihsel hikayede yönetmen Florian Gallenberger, başrollerdeyse Daniel Brühl, Steve Buscemive John Rabe rolünde Ulrich Tukurvar. Ulrich Tukur’u The Lives of Others (2006), The White Ribbon (2009)ve Amen. (2002) filmlerindeki başarılı performansıyla hatırlıyoruz.

Schindler’in Listesifilminin farklı bir versiyonu olan bu yapımda, John Rabe eşiyle birlikte Çin’de yaşamakta ve ünlü bir firmanın müdürlüğünü yapmaktadır. Yaşanan savaş facialarıyla birlikte kişisel bağlantılarını da kullanarak Çinli halka yardım için son kuruşuna kadar fedakarlıktan kaçınmayacaktır ki ailesi de tüm bu dramdan payına düşeni alacaktır.

Nanking katliamı ve Iris Chang

bgunay | 15 August 2007 09:37

Nanking katliamı Japon yakın tarihinin en kanlı ve karanlık sayfalarındandır. Katliam çoğu zaman atom bombasının kullanımını haklı göstermek için de telaffuz edildiği için söz edilmesi Japonları öfkeden deliye çeviriyor. Japon hükümetinin olay hakkındaki politikası da çelişkili, özellikle 90’larla birlikte katliamı tümden reddetme gibi bir yola sapıldı. Katliamda ölen kişilerin sayıları, sivil olup olmadıkları, katliamın olup olmadığını tartışmak bile her iki taraf için de hala tabu.

1937’de, Japonya ile Çin’in savaş içinde olduğu sırada, Japon işgali Mançurya’dan başlayarak en son kale olan Nanking‘e doğru ilerliyordu. Mançurya’dan ve Doğu Çin’deki Japon işgalinden kaçan Çinlilerle kalabalıklaşan şehir, fazla direnemedi ve Japonlara 25 Kasım 1937’de teslim oldu. Japonlar şehri kısa bir kuşatma sonunda aldılar ve Çinlilere büyük işkenceler yaptılar. Ele geçirdikleri yerlerdeki kadınlara tecavüz ettiler. Bazılarını ordu birlikleri için Comfort Women (rahatlatıcı kadın) adı verilen fahişelere çevirdiler. Nanking ve Şangay gibi şehirler bombalandı, hatta kimyasal gaz kullanıldı. Olaylar 1937 Aralık ayından 1938 Martı’na dek sürdü. Aynı dönemde yine Japonlar’ın Mançurya’da Birim 731 isimli laboratuarda insanları korkunç deneylerde kullandıkları, biyolojik – kimyasal silah ürettikleri de bilinmektedir.