bildirgec.org

müzik piyasası hakkında tüm yazılar

Fight Club’ta binalar yıkılırken…(felis grubu röportajı)

kahramancayirli | 30 April 2008 08:30

gelecek vaat eden felis grubu...
gelecek vaat eden felis grubu…

Fight Club’ta binalar yıkılırken…
Kahraman Çayırlı
(Fotoğraf: Fatih Murat Eğilmez)

2002de Hakan ve Ezgi Ankara’da tanışır, NightShot adı altında çalışmalar yapmak isterler.
2002-2005 yılları arasında değişik konser ve bar programları yaparlar. 2005te grup şu anki kadrosuna kavuşarak ismini Rakun olarak değiştirir ve bar programlarına son verir. Sonra çoğunlukla alternatif/rock tarzlarında beste çalışmaları yaparlar ve Temmuz 2006da stüdyoya girerler. Ekim 2006’da grup zorunlu olarak ismini değiştirir ve Felis adı altında devam ederler müzik yapmaya. Albümlerinin çıkacağını öğrenince gittik, stüdyolarının kapısını çaldık. Çok eğlendik, çok güldük, arada da müzik konuştuk.

Radiohead’den “Gönlünden Ne Koparsa!”

barada0 | 16 October 2007 14:27

İnternette “sızma”, uykuya dalma ya da bir zeytinyağı türü değil. Çoğu internet kullanıcısının bildiği gibi bir albümün, filmin ya da kitabın, belirlenmiş olan tarihten önce, elektronik ortama yüklenmesi ve dağıtılması “leaking” yani “sızma” olarak adlandırılıyor. Yayıncılar, film ve müzik şirketleri bu durumdan her ne kadar muzdarip olsalar da, ellerinden gelen, piyasaya çıkartmaya hazırlandıkları eserlerin internete sızmasını engellemekte yeterli olmuyor. Bu durumun sanatçıların ve sanatın yararına mı, zararına mı olduğu tartışıladursun bazı sanatçılar, eserlerini internet üzerinden ücretsiz olarak dağıtıyor, paylaşıma destek veriyor.

Radiohead de çalışmalarının internete sızması konusundan muzdarip gruplardan biri. Biriydi demek aslında daha doğru olacak ama bu konuya gelmeden önce grubun sondan önceki üç albümüne bir göz atalım… Yıl 2000, Radiohead’in merakla beklenen albümü “Kid A” piyasaya çıkmadan 3 ay önce internete düştü. 2001’de “Amnesiac”ın ilk mikslerinin kopyaları stüdyadan çalındı ve albüm daha tamamlanamadan radyolarda çalınmaya başladı. 2003’e gelindiğinde ise “Hail to the Thief” yine planlanan tarihten aylarca önce elektronik ortamdaki yerini aldı. Bu arada internete sızmasaydı satış rakamları azalır mıydı, artar mıydı tartışmalarını başka platformlara bırakacağımız “Hail to the Thief” albümünün piyasaya çıktığı ilk hafta 300.000 sattığını belirtmekte de yarar var. Bu üç albümün de öyle ya da böyle daha piyasaya çıkmadan önce Radiohead hayranlarının büyük çoğunluğunun eline geçmiş olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek. Şimdi yani 2007 yılında Radiohead bu dezavantajı kendi lehine çevirecek stratejik bir hamleyle tüm piyasayı şaşkına çevirmiş durumda.

Single Değil “Ringle”

ecrivain | 13 September 2007 00:08

Dijital müziğin yaygınlaşması ve iTunes (1, 2) gibi internet servislerinde satılmaya başlanmasıyla birlikte insanlar artık tüm bir CD’yi satın almak yerine internetten istedikleri parçaları satın alıyor. Bu nedenle, CD satışlarının düştüğü bildiriliyor. Ancak, müzik şirketleri bu yeni alışkanlığı dikkate alarak CD satışlarının düşmesine bir çözüm üretmiş: Ringles (Pringles değil :))…