bildirgec.org

metin kaçan hakkında tüm yazılar

TÜRK ROMANCILIĞINDA POSTMODERNİZM

kahvekokusu | 23 March 2010 15:01

: paintingsbybrims.com
: paintingsbybrims.com

Son zamanlarda yaşamımızdaki tüm kargaşayı yüklediğimiz Postmodern sözcüğü, hayatın hemen her alanında karşımıza çıkmakta. Bir çeşit anlamsızlık, kaos, reddetme biçimi olarak giyim kuşamımızdan, konuşmamıza kadar yansıyan bu sözcük sokakta takım elbise altına giyilen spor ayakkabı ya da türban-kot pantolon eşliğinde farklı tarz yaratma peşinde olan insanların tercihi iken, konuşma dilinde ise internet dili diye tabir edilen yanıyla kendini gösteriyor. Yarım kesik cümleler, Chat tarzı mesajlaşmalar, konuşma dilinin aynı şekilde yazıya yansıtılması Postmodern kabul edilen jargonun bir parçası.

Bu yazının amacı; tüm bunların dışında son dönem Türk romanında oldukça geniş bir etkiye sahip olan, okurun çoğu zaman şaşırdığı ya da anlamlandıramadığı postmodern roman tarzını sizlere tanıtmak ve daha keyifli, tatminkâr okumalar elde etmenizi sağlamak.

POSTMODERN SÖZCÜĞÜNÜN TANIMI VE KÖKENİ:

sebahattincucu.com
sebahattincucu.com

Esasında postmodernizim sözcüğü edebiyattan mimariye, siyasetten felsefeye kadar geniş bir alanı kaplamakla beraber en çok edebi metinlerde kafa karıştırıcı bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Postmodern sözcüğünün romanda; modernden sonra, eklektizm, öncü, absürt, tözsüzlük, gruplaşma/bireyselleşme gibi kavramları karşıladığı söylenebilir.

20.yy ile birlikte kullanılmaya başlayan sözcük ilk olarak mimaride ve ardından edebiyatta yerini bulur. Teknolojiyle birlikte değişen toplum yapısının ortaya çıkardığı bir sürece bağlı olarak önce dünya edebiyatında ardından Türk edebiyatında kullanılmaya başlanmıştır.

Postmodern romanın kökleri Postmodern durumun ya da düşüncenin ortaya çıkmasından ya da bu şekilde adlandırılmasından çok daha eskiye dayanır. Hatta klasik roman içinde dahi Postmodern öğeler taşıyan eserler yazıldığı bilinmektedir. Jale Parla, Cervantes’in meşhur eseri Don Kişot’un roman türünün öncüsü olduğu kadar içerdiği parodi, ironi, üst-kurmaca gibi özellikler bakımından Postmodern romanın temelinde bir eser olarak kabul edilmesi gerektiğini savunur.

okuma notları 11

kahramancayirli | 05 September 2008 12:19

büyük şair ilhan berk’i kaybettik. o gün tesadüfen birçok gazeteyi karıştırma fırsatı buldum. posta, sabah vs. küçücük yerler ayırmışlardı ilhan berk’i kaybedişimiz hakkında. ben ne bileyim, tam sayfa yazılar çıkar diye düşünüyordum ilhan berk’in ardından. neyse ki radikal gazetesinde hak ettiği yeri buldu usta şair (veya en azından ben öyle düşünüyorum).
murathan mungan’ın son şiir kitabı dağ’ı okudum. özellikle kitabın ilk şiirlerinden çok etkilendim. insanın beynini sarsan dizeleri var mungan’ın. mutlaka alın okuyun isterim siz de..
metin kaçan’ın ağır roman’ını okudum biraz. malum, mustafa altıoklar, kitaptan yola çıkarak 1997 yılında filmini de çekmişti. kaçan’ın sırf özgün anlatımı için okunmayı hak ediyor kitap..
bugünse elif şafak’ın araf’ına başlayacağım. eminim araf da en az diğer kitapları gibi usta işidir..
ve yer gök masumiyet müzesi, orhan pamuk..ne güzel..orhan pamuk gibi bir yazarımızın olması bana gurur veriyor.