bildirgec.org

lozan hakkında tüm yazılar

kimse yazmamış bari ben yazayım(İnsan ve Direniş)

tombik | 12 April 2007 00:07

Aynı başlıklarla yayımlanan ve iki farklı düşünceyi gözler önüne seren iki yazıyı sunmak istedim.
“Kimse söylemiyor, bari ben söyleyeyim” diye başlayan yazıları buradan ve buradan bulup okuyabilirsiniz. Ayrıca kurtuluş savasına ait gizli kalmış gerçekleri biraz olsun gün ışığına çıkarmayı amaçlayan Hulki Cevizoğluna ait “İşgal ve Direniş” adlı kitabın okunmasının faydalı olacağına inanıyorum. Bu kitapta neler mi var işte size ipuçları;
– İlk kez ‘çuval’ olayının perde arkası açıklanıyor.

Isvicre’ den Perincek’ e ceza

ratta | 10 March 2007 13:56

Isvicre’ de yaptigi bir konusma sirasinda “Ermeni soykirimi emperyalist yalandir” sozu nedeniyle Isvicre yasalarina gore suc sayilan ve Sarkis Sahinyan tarafindan aleyhine acilan davada Isci Partisi Genel Baskani Dogu Perincek Ermeni Soykirimini inkar sucundan Isvicre Lozan Mahkemesi 3.000 Isvicre Frangi para cezasina carptirildi. Perincek karari temyiz hakkini kullanacagini ve sonuc alamamasi halinde de Avrupa Insan Haklari Mahkemesine goturecegini ifade etti.
Ayrintilar

Lozan Mübadilleri

serdarsabri | 28 September 2006 19:31

1922’de Türkler’in Kurtuluş Savaşı Zaferi, Yunanlılar’ın ise yaşadıkları ‘Küçük Asya Felaketi’ (Asia Minor Disaster, Catastrophe) ardından Ege’nin iki yakasından karşılıklı büyük bir göç başladı. 30 Ocak 1923’te Lozan’da imzalanan ‘Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi’yle resmiyete kavuşan tarihin ilk zorunlu göçünde, (İstanbul’daki Ortodoks Rumlar ile Batı Trakya’daki Müslümanlar hariç) Yunanistan’da yerleşik bütün Müslümanlar Türkiye’ye, Türkiye’de yerleşik bütün Ortodoks Rumlar Yunanistan’a gönderildi. Yaklaşık 2 milyon kişi yerini yurdunu bırakmak zorunda kaldı.

Yunanistan’daki yer adlarının birbirinden farklı, Türkçe, Makedonca ve bugünkü Yunanca versiyonları mevcut. Türkçe adları bugünkü Yunanistan haritalarında bulmak mümkün değil, dedelerinizden ninelerinizden dinlediğiniz göç hikayelerindeki köyleri şehirleri harita üzerinde bulamıyorsanız, Lozan Mübadilleri Vakfı‘nın mail listesine ve sitesine bir göz atmanızı tavsiye ederim. Vakıf, mübadele anılarını taze tutmak, Ege’nin iki yakası arasında bir dostluk köprüsü oluşturmak için bazı etkinlik ve faaliyetler düzenliyor.