bildirgec.org

lityum hakkında tüm yazılar

Bosch lityum-iyon teknolojisi

simetra | 17 March 2009 10:26

Elektrikli el aletleri pazarında ilk defa Bosch tarafından kullanılan lityum-iyon teknolojisini ön plana çıkarmak için globaldeki bir siteyi türkçeleştirmiş. Sitede amatör el işleriyle uğraşan amatör kullanıcılar için öneriler, ipuçları ve sözlük bulunuyor.

Haziran 2009’a kadar hediye dolu bir internet kampanyası da yapmış. Her ay bir kişi el blenderı kazanıyor, tabi sitede yayınlanan soruya doğru cevap verilirse. Neymiş bu teknoloji diyenler buyursun.

Fiat Phylla Hibrid

serversistemci | 21 December 2008 12:45

Fiat Phylla
Fiat Phylla

Fiat’ın hibrit teknolojisini kullanan otomobili phylla. Yunancada ‘yaprak’ anlamındaki Phylla’nın özellikleri ise bayağı etkileyici. 750kg ağırlığındaki araç, 3–4 saat içinde şarj olabiliyor ve üzerinde ayrıca güneş pilleri de bulunmakta. Fiat Phylla 145km kadar lityum iyon pil kapasitesini kullanırken, lityum polymer ünitesi ile 220km kadar gidebilmekte. Arabanın diğer özelliklerini burada ve burada bulabilirsiniz.

Pilli Arabayla Saatte 200 KM

Alikem | 15 May 2008 20:37

RenaultNissan işbirliğiyle geliştirilen ve lityum pille çalışan çevre dostu otomobiller 2010 yılında piyasaya çıkıyor. Giderek artan petrol fiyatları firmaları elektrik enerjisiyle çalışan araçlar üretmeye teşvik ediyor. Pille çalışacak olan bu araçların bazı dezavantajları da yok değil. 200kg ağırlığındaki pil ile yaklaşık 200km yol katedebiliyorlar. Pil bitince şarj edilmesi gerekiyor veya dolu bir pille değiştirilmesi gerekiyor. 200kg pilin de araç içinde taşınması zor olsa gerek. Bu durumu petrol istasyonları gibi yüzlerce noktada şarj ve pil değiştirme istasyonları açarak çözmeyi umuyorlar.

NTVMSNBC

NanoTeknolojik Pil

yenibirnickistiyorum | 17 July 2007 15:47

Lityum-ion pil
Lityum-ion pil

Nanoteknolojik Piller daha önceleride gündeme gelmişti. Bunlardan en göze çarpanı Fransa’lı bilim adamlarının geliştirdiği nano teknolojik lityum-ion pillerdi. Çok küçük cihazlara (örn: damar içinde ilerleyebilen robot kanal açıcılar) elektrik imkanı sağlayan bu pillere bir yenisi de NASA tarafından eklendi. Ancak açıklamalarına bakılırsa, kullandıkları teknik gerçekten mükemmel. Android hikayelerine bir adım daha gerçeklik katan yeni teknikte, demir yüklenenebilen ferritin ¹ proteininden faydalanılıyor.

Ferritin Proteini
Ferritin Proteini

Bu proteinin doğal yapısında bulunan bir özellik olan, pozitif veya negatif elektrik yükü taşıyabilme yeteneğinden faydalanılan yöntemde, ters yükler taşıyan proteinlerden ibaret yığınlar oluşturuluyor. Bu sayede nanometrik boyutlarda pozitif ve negatif kutuplu piller elde edilebiliyor. Pilin kapasitesi, ferritin yığınlarının miktarına bağlı olarak ayarlanabiliyor. Bu teknik, henüz bir ürün veya kullanılan bir yöntem olarak lanse edilmiş değil aslında. Ancak Amerikan patent merkezi olan USPTO, ( United States Patent & Trademark Office) 14/07 tarihi ile bu teknolojinin patentini NASA adına tescilledi. Konu hakkında detaylı bilgiyi, patent tanımlamalarında bulabilirsiniz.

Alkali metaller nasıl patlar?

sendorm | 31 May 2006 11:57

Alkali metallerin suyla olan reaksiyonunu çoğumuz görmüştür. Genelde Sodyum (Na) suya atılır ve miktarına göre(çok olması lazım) ateş alır.

Bummm
Bummm

Lakin şurada Brainiac ekibi (ülkemizde de discovery channel da gösterilmeye başladı, mythbusters gibi düşünün ama daha çok patlamalı ve cıbıldak hatunlusu) sırayla tüm bulunabilen alkali metalleri suya atıyorlar. Görünen o ki atom numarası arttıkça patlama da artmakta. Gözümle görmeden inanmam abi diyenler için.