bildirgec.org

library hakkında tüm yazılar

Başucu kitaplarınız için: Lili Lite

shakaci | 07 May 2011 14:31

Yatarken ya da karanlıkta kitap okumak için çok çeşitli ürünler tasarlanmıştır. Bunların çoğu kullanışsız ya da kullanımda sürekliliğin sağlanamadığı verimliliği düşük icatlar olmuştur.

Lili Lite bu eksik yanların üstesinden gelerek, hem kolay kullanım, hem güzel bir tasarım hem de farklı çalışma tekniği ile yatarken kitap okuyanların vaz geçilmezi olacak gibi görünüyor.

Lili Lite
Lili Lite

Jquery mi? Prototype mı?

diddyob | 10 November 2009 08:45

Merhaba Arkadaşlar,
Uzun zamandır kodaman.org üyesiyim ve yazıları sürekli takip etmekteyim. Bir ara bende bişeyler ekliyeyim diye düşündüm fakat iş yoğunluğundan ancak bu güne zaman bulabildim ve kodaman.org daki ilk yazımı yazıyorum.

Öncelikle kendimden kısaca bahsedeyim. Adım Fatih. Web dünyasında sürekli kullandığım teknolojiler ise XHTML, CSS, XML, XSLT, JavaScript, jQuery, Prototype dır. Şuan Silverlight öğrenmek için çaba harcıyorum.

Neyse gelelim konumuza. Öncelikle kısa bir kaç cümle ile nedir bu jQuery ve Prototype diye özetiyeyim. jQuery ve Prototype hepimizin bildiği gibi JavaScript in gücüne güç katmak için ortaya atılmış library ler yani kütüphanelerdir. Kodlarımızı JavaScript e göre kısaltan, JavaScript ile yapmamız hayli vakit alacak işleri(Drag And Drop yada kütüphaneler ile gelen efektler gibi) kolayca halletmemize yarayan olmazsa olmaz kütüphanelerdir.

CodeIgniter ile Facebook Uygulaması Geliştirmek

fatigue | 17 June 2009 19:12

Gün geçtikçe büyüyen yeni mecra Facebook, yazılım geliştiricilere açtığı APIì ile bizlerin de kendi platformuna uygulama yazmamıza izin vermektedir. Facebook kullanıcıları bir çok uygulamayı bir arada kullanabildikleri gibi kendileri de uygulama yazabilmektedirler. Bu yazımda Facebook ile CodeIgniter arasında bağlantının nasıl olacağını göstereceğim.

Bu yazıdan yararlanacak kişilerin Facebook`a üye olması ve nasıl kendilerine özel API ve secret_key bilgilerini almaları bu yazının konusu dışında olduğu için bildiğiniz varsayılacak ve anlatılmayacaktır.

Yahoo! User Interface ile Drag & Drop

s4l1h | 28 May 2009 15:04

Yahoo Developer Network
Yahoo Developer Network

Merhabalar,
Spry Serisini bitirdikten sonra karşınızda bir kullanıcı arayüzü librarysi olan Yahoo! User Interface ile devam ediyoruz. YUI bir Yahoo Developer Network ürünü. Ayrıca başarılı olduğunu söylemek mümkün. YUI’ı LinkedIn gibi sitelerde kullanıyor. Sözü uzatmadan YUI ile Drag&Drop nesneler yapmaya başlayalım.

1
2
3
4
5
<script type="text/javascript" src="http://arsiv.pilli.com/http://yui.yahooapis.com/2.7.0/build/yahoo-dom-event/yahoo-dom-event.js" ></script>
<script type="text/javascript" src="http://arsiv.pilli.com/http://yui.yahooapis.com/2.7.0/build/dragdrop/dragdrop-min.js" ></script>
<script type="text/javascript">
var dragg = new YAHOO.util.DD("drag");
</script>

Şimdi koda baktığımızda ilk iki satırda YUI’ı sayfaya dahil ettik. Son satırda var dragg ile draggable olacak yerleri işaretliyoruz.

1
new YAHOO.util.DD("drag");

Drag yazılı yere herhangi bir ID yada element girebilirsiniz.

1
2
3
4
5
6
7
<style type="text/css">
.pref {
width:90px;
height:75px;
background-color:FFFF66;
}
</style>

ile de 90*75 Sarı renkte bir kutu oluşturduk.

1
<div id="drag" class="pref">HEY! DRAG ME!</div>

ile de “Drag” id’li bir div oluşturduk. Herşey bukadar. Bundan sonrası sizin yaratıcılığınıza kalmış.
Dış bağlantılar:
YUI anasayfası
YUI blog

Unesco’dan Dijital Kütüphane

fistikfistik | 24 April 2009 16:13

Daha evvel buradaki yazımda milli kütühaneden bahsetmiştim. Tutulma oranına bakıldığı zaman bu konunun faydalı olduğunu gördüğümden yeni bir site daha eklemek istedim. Birleşmiş Milletler’e bağlı olan Eğitim, Bilim ve Kültür örgütü olan
Uneso tarafından yeni hizmete sunulan dijital kütüphane sayesinde tüm dünyanın büyük küçük kütüphanelerinden kaynaklara ulaşmak artık mümkün olacak.

Buradaki linke tıklayarak girebileceğiniz site sayesinde kataloglarda tarama yaptırabilir ve sitede olan kaynaklara ulaşabiliriz.
Site şimdilik sadece İngilizce, Arapça, Çince, Fransızca, Portekizce, Rusça ve İspanyolca olarak hizmet vermekte.
Sitede 11.yüzyıldan eser bulmak bile mümkün. Fotoğrafçılar, araştırmacılar ve öğrenciler için oldukça ideal.
Sitenin amaçlarından biri de kitap ve bilgilere ulaşımı kolaylaştırmak.
Faydalı olması dileklerimle…

Hafif ve Kolay Bir PHP-AJAX Çatısı

anil- | 31 January 2009 16:23

PHP ile AJAX tekniğini biraraya getiren birçok kütüphane mevcut ancak birçoğu ya fazla ağır ya da basit bir işi yapmak için oldukça fazla kod yazmayı gerektiriyor. Hiç sizinde içinizden php ile yazdığınız bir fonksiyonu kolayca javascript fonksiyonu olarak kullanmak geçmedi mi? PHPLiveX ile bir hamlede kolayca php fonksiyonlarınızı javascript kodunuzun içerisinde kullanılabilecek hale getirebiliyorsunuz.

Oldukça hafif olan PHPLiveX kütüphanesi sadece bir php sınıfından oluşuyor. Php ile kodladığınız fonksiyonları tek bir satır kod ile birebir aynı isme ve argümanlara sahip javascript kodlarına çevirebiliyorsunuz. İsterseniz 1 argümanda ek olarak giriyorsunuz ve bu argümanda JSON formatında o fonksiyona özel AJAX metodu ayarlarını girebiliyorsunuz. Bunlara örnek olarak önyükleyici (preloader) imajını ve fonksiyondan dönen değerin yazdırılacağı dom elemanı gibi özellikleri verebiliriz.

javascript ile Sinema Tarzında Efekt Yapalım

admin | 24 December 2008 19:15

Bazı image gallery’lerde veya lightBox diye piyasaya sürülen javascript aparatlarında sık sık rastladığımız bir efekt vardır. Hani şu yavaşça opaklığı artın resim ya tamamen kaybolur ve hemen ardından bir sonraki resim aynı yavaşlıkla opaklık arttırarak (0’dan başlayıp) sahneye gelir yada ilk resim kaybolurken aynı anda altında duran resim git gide belirginleşir vs vs.. Çeşitli yöntemler mevcut ama nasıl yapılacağını hiç düşündünüz mü? Hazır library’lerde çok basit bir şekilde ve türlü olaylar (event) karşısında cevap verebilecek şekilde bu özellik verilebiliyor. Ama nedir bu hadisenin mantığı? Derhal aktaralım efem!..

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
var kontur = 0;
var timeOut;
function opakOut(yer,hiz){
if(kontur>0){
hiz = hiz * 1000
var yer = document.getElementById(yer);
mozOp = kontur * 0.01;
yer.style.opacity = mozOp;
yer.style.filter = "alpha(opacity="+kontur+")";
kontur--
timeOut = setTimeout("opakOut("+yer+","+hiz+")",hiz);}
else{
clearTimeout(timeOut);}
}

Milli Kütüphane

fistikfistik | 04 October 2008 12:02

Daha evvel 4 konuda linki satırlararında geçmiş olan Milli Kütüphane hakkında birkaç şey yazmak istedim.

Nasıl bir kaynağa sahip olduğumuzu daha fazla arkadaşımızın bilmesinde fayda var: Milli Kütüphane katalog tarama ünitesi yardımı ile Türkiye’de yayınlanmış belki de milyonlarca yerli kaynağa ulaşmanızı sağlıyor.

Konuların çeşitliliğini tamamen sizin hayalgücünüze bırakabilirim. Bırakın sahafları, sahafların ismini bile duymadığı birçok akademik makale ve kitapları bu site sayesinde buldum.

Link Library Beta

Silmaril Lasgalen | 25 September 2008 13:49

Link Library Beta
Link Library Beta

İnternet kullanıcılarını farklı içerik türlerindeki linklerin bir masaüstü yazılımı vasıtasıyla eklenebilmesi ve görüntülenebilmesi gibi işlemlerin yapıldığı Link Library, beta sürümü ile Bildirgec camiasının incelemesini beklemektedir.

Programla ilgili daha detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.