bildirgec.org

li ion hakkında tüm yazılar

James Bond Çantanıza Hasta Olacak!

Beacool | 16 June 2010 09:53

From Russia With Love filminde James in sağ kolu bir çantaydı...
From Russia With Love filminde James in sağ kolu bir çantaydı…

Siz o furyayı yakalayabildiniz mi? Bilmiyorum ama James Bond’un Rusya’dan sevgilerle (From Russia With Love) filminin hemen ardındaki bir dönem “James Bond çantaları” pek bir modaydı. Kilit mekanizmalı, şifre korumalı bu çantaların sahipleri bir dönemin “havalı” kesimiydiler. Yıllar geçip gençler bu çantaların modasını daha spor modellere devretti. Ama bu tip çantaları gerçek amacı için kullananlar halen onları kullanmaya devam ettiler.

Bileğinize kuvvet!!!

Beacool | 22 February 2010 10:01

Birbiri ile iç içe geçmiş tasarımların en büyük problemidir enerji. Üstünde mp3 çalar, kablosuz bağlantı, fotoğraf makinesi telefon vb gibi özellikleri barındıran bir telefonun tüm özelliklerinin aynı anda kullanımı haliyle pillerinin daha çabuk tükenmesi demek. Bu durumda “bana yoldaş olur” düşüncesiyle yola çıkılarak yanınıza aldığınız bu teknolojik dostunuz bir anda sizi yarı yolda bırakabilir..

Tabii yanınızda şimdiki zamazingomuz yoksa. Bu aleti gördüğümde aklıma ilk olarak street fighter daki chun li geldi. Çünkü bunu giydiğinizde onun alternatif kıyafetindeki bileklikleri gibi gözüküyor. Ürünü alıp beş saat boyunca şarj ediyorsunuz. Ve acil durumlarda kullanılmak üzere bileğinizde tam 1500mah güç depolanıyor. Desteklediği değişik uçlarla da farklı teknolojik oyuncaklarınızı şarj edebilmeniz mümkün. Ayrıca üzerindeki ledlerle güç durumunuzu kontrol edebilirsiniz. Sizde benim gibi dağcılık sporu ve gezi ile ilgiliyseniz eminim şarj sorununu sizde yaşamışsınızdır. Sıkışık durumlarda hayat kurtaracak bir dizayn olduğu tartışılmaz…

Metanol yakıt pilleri

nehuse | 17 May 2008 23:50

Hepimizin derdi olan taşınabilir cihazlardaki pil sorununa teknoloji çözüm bulmakta zorlanıyor. ni-cd, ni-mh, li-ion piller her ne kadar aşama kaydetseler de uzun süreli kullanımlarda sıkıntı yaratabiliyorlar. İşte bu gibi sebeplerle yapılan araştırmaların sonuçlarından biriside Methanol yakıt hücreleri

methanol
methanol

Bu hücreler hiç bir hareketli parçaya sahip olmadıklarından ısı üretmediklerinden ve çok hızlı bir şekilde tekrar doldurup çalışmaya devam edebildiklerinden çok avantajlılar. Hücrenin içindeki bir membran (zar) sayesinde metanoldeki hidrojen zardan geçerek bir potansiyel fark oluşturmakta ve elektirik üretimi sağlanmakta.

Sanyo’dan Eneloop Serisi Piller

zabun | 13 July 2006 13:00

Şarjlı pil alırken sormanız gereken sorular vardır. NiCd piller eski teknolojili ve doğayı kirleten pillerdir. NiMH pillerse yeni teknolojidir ama bunlar da markalarına göre değişiklik arzederler. Bazı markalar saat başına daha yüksek miliamper üretebilen piller geliştirmişlerdir. Bu da yüksek güçle çalışan zamazingolarınızın ihtiyaçlarını karşılar. Şarjlı piller kullanılmadan bekletildiklerinde kendiliğinden boşalmaktadır. Uzun süre zarfında doldurulmazsa pil kapasitelerinden bir miktar kayba uğrarlar. Tamamen bitmeden doldurulursa yine pil dolum sığaları azalır. GP gibi bazı markalar akıllı şarj cihazları geliştirerek, pili önce deşarj edip sonra doldurmakla bu sorunu aşmaya çalışmışlardır. Bu markalar daha sonra sıfır “memory effect” pilleri de üretebilme başarısı gösterebilmişlerdir. Ayrıca şarj süresini 25-15 saatten, 15 dakikaya kadar indirebilmişlerdir. Pil, şarj makinesinde dolduktan sonra da tutulabilir hale gelmiştir. Böyle bir uygulamayı eski cihazlarda yapamazdınız, çünkü bu cihazlar dolum bittikten sonra şarjı kesemezlerdi. Şimdiki cihazlar pilin boşaldığını anladıklarında, pili şarj etmeye otomatik başlayabiliyorlar. Her şarjlı pilin, 500 ila 1000 defa kadar doldurulma ömrü vardır. Bu ömür pilin kullanma talimatına harfiyen uyduğunuz vakit, azami sefere erişir. Aşılan pil ömrü sonunda, pil, dolum kapasitesinin çok büyük bir bölümünü zaman içinde yitirir ve şarj tutmaz olur. Buraya kadar anlattıklarımdan çıkaracağınız özet şu olmalıdır; ” tüm şarj cihazları ya da şarjlı piller aynı değildir!”.

Sanyo’dan Yeni Hacimde Pil

zabun | 21 June 2006 15:00

Taşınabilir cihazlarda her parça küçüldü, buna pillerde dahil ama diğer bileşenlere oranla yine de en büyük hacmi piller kaplıyor. Standart haline gelmiş pil ebatları o kadar çok ki, bunları her yerde bulmak güçleşmeye başladı. Çoğu marka, yerleşik pillerin kullanıldığı cihazlar üreterek çözüm sunmaya çalışıyor. Bununla beraber taşınabilir bir cihaz alıyorsam, pili bittiğinde çıkarıp yedeği ile değiştirebilmek isterim. Çünkü yerleşik bataryalı cihazlar bir nükleer reaktör anlamına gelmiyor. Bir kaç gün şarj etmezseniz boşalıyor ve sizi yarı yolda bırakıyorlar. Sanyo yeni bir ebatta, yüksek performanslı, şarjedilebilir lityum iyon pil üretmeye başladı. Sanyo UR655 adlı üründe, akrabalarından farklı olarak, yeni bir yapılandırma sözkonusu. Böylece pil kapasitesindeki kayıplar minimuma indirilmiş. Hacim olaraksa, AAA pillerin yarısı kadar küçültülebilmiş.