bildirgec.org

kuyruklu yıldız hakkında tüm yazılar

Kuyruklu yıldız..

pillibebekkuyuda | 02 May 2010 20:05

http://media.onsugar.com/files/ons1/166/1668379/12_2009/chanel5.jpg
http://media.onsugar.com/files/ons1/166/1668379/12_2009/chanel5.jpg

Ne çıkar, yanımda olmasan,
Yediğim her yemekte,
Senin en sevdiğini yesem.
Ne çıkar kolunu sardığın bele,
Ben gibi aşık olmasan.
Ne çıkar ben diye yattığın,
Her saftorik sana sevgiyle sarılsa.
Ne çıkar her kendinden geçişinde
Geri gelen bensizsen sen.
Ne çıkar özlemek olsa,
Aşkın buruşsa hırsından, elindeki peçetende
Ne çıkar, unuttum onu, deyip her yanı nispetlesen,
Yine gelirim, bir gülüşe ömrün gider.
Bir gelirim, aklın gider.
Gelirim kurduğun her köprü, paramparça.
Son göz çevirişimle, yine kül olur kalbin,
Son derken bile, biliriz ki son diye birşey yok dünyamızda,
Ama ikimiz de inanırız her ayrılığın sonumuz olduğuna.
Ölüm ayırır mı sence,
Kalan yine sürdürür bu deli aşkı.
Gidecekmişim, ne çıkar he, ne çıkar,
Çikolatalı vişneli pastam, yakından bakma,
Kakaosu burnuna kaçar.
İnsan bir kere aşk yaşar,
Ve o aşk hep kayar.
Ben yıldız, sen kuyruk.
Daha güzeli olamadı, olmayacak.
Zamansızım, hadsizim,
Umrumda mı sanki,
Neymiş dünya faniymiş,
Günahkarlar cehennemde yanarmış.

Tunguska Olayı (32 Kısım tekmili birden)

serdarsabri | 13 August 2008 08:51

Hafif’te bu kadar mistik hikaye meraklısı varken nasıl olmuş da Tunguska Olayı’ndan şimdiye kadar bahseden çıkmamış. 100 yıl önce bu aralar, yine mistik Rusya’nın mistik bir köşesinde alışılmadık bir olay vuku bulur.

Tunguska

Tarih 30 Haziran 1908, saat sabah 07:00 civarı, yer Sibirya.

Gökyüzünde insanoğlu’nun o zamana kadar tanıklık etmediği bir patlama olur. Patlamanın şiddeti Hiroşima’ya atılan atom bombasından 650 kat daha güçlüdür. Patlamanın sesi 1,000 km uzaktan duyulur. Patlamanın merkezindeki ağaçlar hariç, 20 km’lik yarıçaplı bir çember içindeki bütün ağaçlar patlamanın basıncıyla devrilir, ayakta kalan ağaçlarınsa bütün yaprakları dökülür. Olay yerinden 60 km uzaktaki insanlar 5-6 m öteye fırlatılır. Patlamanın arkasından kavurucu bir rüzgâr eser. Avrupa’da 5.0 büyüklüğüne eşit bir deprem olarak algılanır, şok dalgaları İngiltere’de dahi hissedilir. Şok dalgaları yerküreyi iki kez dolaşır, dünyanın manyetik alanında değişiklikler saptanır. Olaydan sonra haftalarca kurum ve toz yağdığı anlatılır. Kafkasya’da insanlar haftalarca havadaki fosforik parıltı nedeniyle gece gazete okunabilecek kadar aydınlanırlar.

tübitak’tan “gezegen bulma” çağrısı

tentena | 21 April 2008 23:58

türkiye bilimsel ve teknolojik araştırma kurumu
türkiye bilimsel ve teknolojik araştırma kurumu

tübitak’ın popüler bilim dergisi ”Bilim ve Teknik” gökbilimcilere, adını Türkiye’nin koyacağı bir gezegeni bulmaya davet etti. ”Gezegen Avcıları”, şimdiye kadar keşfedilmiş 300’e yakın güneş dışı gezegene bir yenisini eklemek için uzmanlar eşliğinde keşfe çıkacaklar. Gezegeni bulan ekip 100 Bin YTL ile ödüllendirilecek.

tübitak bilim ve teknik dergisi
tübitak bilim ve teknik dergisi

Bilim ve Teknik Dergisi’nin Nisan sayısında ”Haydi Teleskop Başına” başlığıyla verilen haberde, TÜBİTAK‘ın amatör gökbilimcileri iddialı bir sınava çağırdığı belirtilirken bu sınavın ”Ülkemizin adını göklere yazdırmak” olduğu ifade edildi.
Haberde, önümüzdeki yılın Uluslararası Astronomi Yılı olduğu ve Dünyanın her yerinde gökbilimle ilgili çalışmaların yapılacağı anımsatıldı. tubitak’ın gezegen keşfeden takıma 100 Bin YTL para ödülünü vereceğinin bildirildiği haberde, ileride miktarın yükseltilebileceği ya da süpernova, nova, küçük gezegen, kuyrukluyıldız keşiflerini de kapsayacak şekilde genişletilebileceği ifade edildi.

Bilemiyorum bu konuyu tübitak’ta kim araştırmış, ama ‘exoplanet’ denilen, güneş sistemi dışında keşfedilen gezegenlere keşfedenin önerdiği bir ozel isim (resmen) konulamıyor. Sadece etrafında döndüğü yıldıza atıfta bulunularak (ör: 51 Pegasi b) bir tanımlama verilebiliyor. Yıldızının önünden geçerken keşfedilen gezegenlere de OGLE standartı benzeri isimler veriliyor. O nedenle tübitak’ın belirttiği bu ‘isim vermeden’ kasıt bence gerçeği tam yansıtmıyor. Buradan ek bilgi okuyabilirsiniz.