bildirgec.org

kuantum bilgisayar hakkında tüm yazılar

Dünyanın en küçük depolama cihazı bir atom çekirdeğinin içinde!

denizkar | 25 December 2008 19:16

Bilim insanları kuantum bilgisayar teknolojisinde çok önemli bir bariyeri aştılar. Eğer veri depolamada son nokta ne olabilir veya en ütopik network sistemi nasıl olabilir ki diyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun.

Gelecekte belgelerinizi disk sürücüsünden alıp bir atomun çekirdeğine yükleyebilirsiniz. Bilim insanları “bilgisayar belleğinin minyatürleştirilmesinde son nokta” olarak adlandırılan ve veriyi bir atomun çekirdeğinde yaklaşık olarak 2 saniye depolayan bir sistemi tanıttı. Bu, kuantum bilgisayarının geliştirilmesi için önemli bir adım.

Qubit

| 24 May 2007 17:25

Bu yazı amatör bir ruhla hazırlanmıştır. Hatalı ifadeler olabilir. Akademik ciddiyetle değerlendirilmemesi tavsiye edilir.

Qubit Gösterimi

Kurumsal haberleri okurken, “firmamız bilmemneli qubit devresini yapmıştır” şeklinde bir haberle karşılaştım. Qubit de neyin nesiydi? Hemen wikiledim. Quantum Bit = Qubit. Tanımlar ilk başta çok ağır gelse de sabırla okuyunca çok azını anladım sanırım. Öğrendiklerimi (veya öğrendiğimi sandığım şeyleri) hafif’le paylaşmak isterim.
Qubit, quantum bilgisini barındıran birimdir. Günümüzdeki klasik bitler, 1 ve 0’dan oluşur. Tek bir anda tek bir işlem yapabilir. inan6666‘nın Yasak Elma adlı yazısında söz edilen turing makinalarında, klasik bitler kullanılarak günümüzdeki bilgisayarlar geliştirilmiştir. Qubit ise quantum bilgisayarları geliştirmek için bilgi işlemeye yeni bir bakış açısı getiriyor. Neden quantum bilgisayarlarına ihtiyacımız var? Malumunuz Moore Yasası kendisini yavaş yavaş hissettirmeye başladı. İşlemci üreticileri, işlem kapasitesini arttırmak için çekirdek arttırma yoluna girdiler. Hafif Baba da vakti zamanında konuya değinmiş. Konuyu açıklayabilmek için sürekli klasik bit ile karşılaştırma yoluna gideceğim.
Türkçe bir kaynakta şöyle bir giriş yapılmış: