bildirgec.org

konfüçyüs hakkında tüm yazılar

Mevlana ve Konfüçyüs’den sıkıldım artık

uuuucar | 18 May 2010 09:46

Konfüçyüs
Konfüçyüs
Mevlana
Mevlana

Mevlana’nın sözlerini ezberleyerek, söylediğim herşeye Mevlana‘nın sözüyle yanıt veriyordu.İlk başlarda çok da önemsemedim,mesneviyi yeni okuduğu için fazla etkisinde kaldı diye düşündüm.Sonra baktım ki bu etkiden bir türlü çıkamıyor, hatta Mevlana‘nın sözlerinin yanına Konfüçyüs‘ün sözlerini de ekleyerek çekilmez bir hal almaya başlıyordu.Facebook‘da, Twitter‘da sürekli onların sözünü yazıyor,onlara hayran oluyor, hatta bu da yetmezmiş gibi onların fotoğraflarını profil fotoğrafı yapıyordu,kayışı kopardı yani.Ben bunlarla alay ettiğimde de, bilgece bakışlarıyla onların sözlerini yüzüme tükürüyordu.Tabii zamanla ben de öfke budalalığının pençesine kapılıp bağıra bağıra;”Mevlana ve Konfüçyüs sadece nostaljidir,bugünün dünyası için hiçbir önemi yoktur o sözlerin,sadece o günün insanlarını anlamak için okursun onları,özünü anlamak,hatırlamak için.Ama sen bugünden kopup o günün insanı gibi yaşamaya çalışıyorsun ve bunu da aptalca bir şekilde, zikindirik arkadaşlık sitelerinde gösteriyorsun.Çevrene bir bak;televizyon,internet,bilgisayar,iletişim şekilleri,insanların beklentileri,ilgi alanları,değer yargıları,seks,giysiler,eğlence anlayışları hatta soluduğumuz hava bile farklı.Onlar boş boş oturup dağa,bayıra bakarak bir şeyler söylemişler.Kendi dönemlerindeki insanlardan tek farkları; onların kendi sözlerini yazmış olmaları,onları yazarken de muhtemelen kafaları güzeldir.Sen her sabah nefret ettiğin işine gidip, içinden küfürler ettiğin müdürünün karşısında el pençe divan durarak Mevlana yada Konfüçyüs’ün sözlerini benimsiyorsan aptalsın.Artık karşıma geçip onlar gibi konuşmaya çalışma,kendi dönemine ait kendi sözlerini kullan,sıkıldım artık senden” dedim ve karşımda gözyaşlarıyla şaşkın şaşkın bana bakırak odaya gitti.

‘ Üstat KUNG ‘

| 04 November 2008 17:06

KONFÜÇYÜS (M.Ö 551 – M.Ö 479); ünlü mü ünlü Çin filozofudur….
Üstat KUNG ismiyle de bilinir.
Dünya , onun düşüncelerini, Analektleri ile tanır.
Bu büyük düşünürün her sözünden ince ve derin anlamlar çıkarabilirsiniz. Çin’de yaşamış, felsefesini ise sadece çin’e değil tüm dünyaya duyurmuştur.

Düşünce ve felsefesi toplumda ahlaki değerler,
insan ilişkileri, siyaset ve adelet (hukuki değerler)
olup daha bir çok konu ile de ilgili analektleri vardır.
Mesela aşk terapistliği….
Konfüçyüs’un Aşk Öğütleri…..

M.Ö’nce yaşamış bir düşünür olmasına rağmen
günümüzde de ismi geçen üstat’lardandır.
Bir çok konuda güzel ve özlü sözleri ve felsefesi halen dikkate alınmakta…
Konfüçyüs’tan özlü ve güzel sözler….

Çinliler teknoloji v.s…her konuya el attıkları gibi
filozoflarıyla da meşhurlardır.
Dünyada aynı zamanlarda yaşayan bir kaç filozofun içinde yer alır,Konfüçyüs; Buda, Thales gibi…….
Öğrencisi olmak isterdim bu büyük düşünürün…
Konfüçyüsçülük bakınız…
Konfüçyüs’ün dünya basınında çıkan TÜM HABERLERİ.

michael hoffmann

asymptot | 13 September 2006 10:49

michael hoffmann japonyada yaşayan, japon bir hanımefendi ile evli bir kanadalı. freelance yazar olarak geçimini sağlıyor.

ben onu konfüçyüs ile ilgili yazdığı bu, bu ve bu yazılarla tanıdım.

kendi sitesinde de oldukça ilginç başka yazıları var, örneğin:
yürüyen zen şeklinde türkçeye çevrilebilecek başlıklı yazıda, dokuz yaşındayken annesinin intiharı ile travma yaşayıp daha sonra kendisi de intihar edip zen manastırına giden bir şairi anlatıyor.
plaza öykülerinde de kısa plaza öyküleri yazmış.

“Anlamak mutluluktur ve ben anlıyorum.”***

Arod | 07 August 2006 23:36

Bir zamanlar insan doğası üzerine yapılmış bir araştırmayı okumuştum.İnsan doğasının normal olarak pozitif ve dost duygulardan oluştuğunu iddia ediyordu yazı. Buna sebep olarak ta emergent* sistemleri ve evrim teorisini gösteriyordu. Yani tüm insanlar kötü ve düşmanca duygularla donatılmış olsalardı, birbirlerini yok ederlerdi ve günümüze kadar varolamazlardı. Çok iyi olurlarsa, çok pozitif duygularla donatılmış olurlarsa da, tüm toplum tek bir kötü mutant tarafından yok edilebilirdi. O yüzden insan doğası iyilik ve kötülük karışımı bir eğilim göstermekte idi, ancak deneysel olarak iyiliğin baskın çıktığı konusunda belirgin kanıtlar vardı. Peki insan doğası iyiliğe yatkınsa, neden dünyada bu kadar çok acı var? Neden kötülük dünyaya hakimmiş gibi geliyor bana? Kin, nefret,hırs, kıskançlık, öfke neden hep baskın duygular çevremde? Neden fakirlik insanların iliklerine işlemiş durumda? Neden hala insanlar açlıktan, kıtlıktan ölüyor? Ve asıl soru olarak neden insanlar sürekli mutsuzlar? Psikiyatrlar, büyücüler, falcılar, papazlar, hocalar neden bu kadar popülerler?