bildirgec.org

kısa film hakkında tüm yazılar

2. ULUSLARARASI ENGELSİZ FİLM FESTİVALİ

pippacacca | 25 January 2012 15:04

Mind the AD-İstanbul tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek olan 2. Uluslararası Engelsiz Film Festivali 30 Nisan-5 Mayıs 2012 tarihleri arasında hayata geçiyor.

Engellilik, iş göremezlik konusunda kısa ve uzun metrajlı filmlerle toplumda farkındalık yaratmayı ve bu bilincin güçlenerek yayılmasını sağlamayı hedefleyen Uluslararası Engelsiz Film Festivali; “Herkes İçin Eşit Yaşam Koşulları, Eşit Saygı ve Adalet” ana temasıyla çalışmalarını sürdürmeye başladı.

Tarkovskiy’in kısası; Katok i skripka (1961)

queennothing | 30 November 2011 18:51

Sovyet Rusya’da dünyaya gelen usta sinemacı Andrey Tarkovskiy‘in sinema tarihindeki yeri oldukça önemlidir. “Stalker”, “Solyaris”, “Offret” gibi yapımları sinemaya kazandıran Tarkovskiy’in yönetmenliğini yaptığı “Katok i skripka“, 1961 senesinde çekildi. Senaryosu yine Tarkovskiy, Andrey Konchalovskiy ve S. Bakhmetyeva tarafından yazılan film, İngilizce’ye “The Steamroller and the Violin” olarak çevrildi. Igor Fomchenko, Vladimir Zamansky ve Marina Adzhubei’nin rol aldıkları filmin orjinal süresi 46 dakikadır. Çekimleri Moskova’da tamamlanan “Katok i skripka”, sinema severlerin muhakkak seyretmesi gereken başarılı bir eser.

Présentation ou Charlotte et son steak (1960)

queennothing | 06 November 2011 13:27

Yeni Dalga Sineması’nın usta isimlerinden Eric Rohmer‘in henüz uzun metraj yönetmenliği yapmamışken çektiği beşinci kısa film olan “Présentation ou Charlotte et son steak“, Fransız Sineması’nın en değerli isimlerini biraraya toplamış. Başrollerinde Fransız Sineması’nın yaratıcı yönetmenlerinden Jean-Luc Godard, iki defa BAFTA Ödülü kazanan Fransız aktris Stéphane Audran ve bir zamanlar Godard ile evli olan aktris Anna Karina‘nın yer aldığı yapım, 12 dakikadır. Film, İngilice’ye “Presentation, or Charlotte and Her Steak” olarak çevrilirken, Türkçe’ye “Charlotte Ve Bifteği” olarak geçti. Resmi bir kopyası olmayan film, internetten yasal olarak seyredilebiliyor. Filmi Youtube üzerinden izlemek isterseniz buradan, Dailymotion üzerinden izlemek isterseniz buradan buyrun.

Kapı / Süleyman Kaçak

kahramancayirli | 17 October 2011 14:12

Kısa film, çok az diyalogla çok kısa sürede bir hikayenin yoğun biçimde anlatılmasına dayanan bir sinema biçemi. Zamanı ve sahne düzenlemelerini etkin kullanmak önemli. Kısa filmde psikolojik gerilimi deneyen keyifli bir örnekle karşılaşınca uzun zaman sonra burada yeni bir yazı yazmak istedim. Bahsi geçen filmimizde diyalog yok, ki kısa film takipçileri kısa filmlerin büyük kısmında replik olmadığını ya da çok az replik olduğunu bilirler. Ana akım sinemada olduğu üzere hikaye büyük büyük anlatılmaz, izleyicinin çabası talep edilir, zaten genel olarak da kısa film, sanat sinemasına daha yakın durur. Kısa süre içinde hikayenizi bol bulamaç diyaloglarla izleyiciye aktarmaya çalışırsanız, basit kalır filminiz.

Bu kısa filmin olumlu noktalarından bir diğeri, kameranın yerleştirildiği noktalar ve sahne düzenlemeleri (mizansen). Sabit plan yok denecek kadar az, genellikle çerçeve hareketli, bu seçimin anlatılan karakterin ruh haliyle paralel olduğunu düşünebiliriz. Neredeyse tüm korku / psikolojik gerilim filmlerinde müzik, korkutucu unsurların başında gelir, oysa burada fazladan müzik kullanımı yok, zira mekanların kendi sesleri gayet ürpertici.

Kars Öyküleri (2010)

queennothing | 04 October 2011 10:47

Ankara Sinema Derneği tarafından düzenlenen Gezici Festival, ‘Kars Öyküleri’ temalı bir etkinlik düzenlemişti. Bu etkinliğe katılıp da derece yapan beş kısa film, 2010 senesinde “Kars Öyküleri” adıyla biraraya getirildi. Emre Akay’ın “Küçük Bir Hakikat” adlı yapımı, Özcan Alper’in “Moto Guzzi” adlı yapımı, Zehra Derya Koç’un “Kül” adlı yapımı, Ahu Öztürk’ün “Açık Yara” adlı yapımı ve Ülkü Oktay’ın “Zilo” adlı yapımından meydana gelen “Kars Öyküleri”, 30 Eylül 2011 tarihinde gösterime girdi. Filmin fragmanını buradan seyredebilirsiniz. Filmde Bennu Yıldırımlar, Rıza Akın, Berna Adıgüzel, Ayda Aksel, Derya Durmaz, Rıza Sönmez, Erol Babaoğlu, Begüm Birgören gibi isimlerin rol aldıkları toplama yapımdan “Kül” adlı eserde; annesini kaybettikten sonra geçmişiyle yüzleşen bir kadının hikayesi anlatılıyor.

Geleceğin Sinemasının Kahramanları !

deppthedepp | 06 September 2011 10:13

Kısa film, büyük bütçelerle çekilen sinema filmlerinin atası sayılır bence. Çekilen ilk film zaten kısa filmdi öyle değil mi? Herkes bir filmim olsun ister ama yüksek paralar gerektiği için bu bir hayal olur. İşte bu noktada kısa film devreye girer. Çok küçük bütçelerle kısa sürede bir hikayeyi anlatır sinemacılarımız. Öyle kısa film çekerler ki gelecekte bunlar sinema filmleri için ilham kaynağı olacaktır. Gerek internette gerekse bazı yerlerde izlediğim kısa filmlerin yönetmenlerini araştırma fırsatım oldu ve bunları paylaşmak isterim:

İRFAN DEMİRCİ

Doğum Tarihi: 1986 / İstanbul
Filmografi: Refakatçi (2006) Doğum Günü (2005) Karartı (2004) Paradox (2003)
İlk filmi Paradox’u ve hemen ardından ikinci filmini izledim. Birkaç gün öncede Refakatçi isimli kısa filmini izledim. Git gide gelişme kaydeden bir yönetmen olduğunu düşünüyorum. Çektiği amatör klipler de bir harika.

İstanbul Üniversitesi’nden öğrencilere kısa film yarışması

queennothing | 02 August 2011 19:29

İstanbul Üniversitesi, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Kısa Film Yarışması adında bir etkinlik düzenliyor. Türkiye’nin her yerinden üniversite öğrencilerinin katılabileceği kısa film yarışmasının (İSUZEM Kısa Film Yarışması) ana teması ‘eğitim’. Öğrencilik hayatına adım atan gençlerin yaşadığı sorunlar ve güçlükler üzerinde bir tespit diyebileceğimiz bu yetenek yarışmasının tüm katılım şartları burada mevcut. Yarışmada birinci gelene HDV kamera, ikinci gelene DSLR fotoğraf makinesi, üçüncü gelene ise dizüstü bilgisayar hediye edilecek.

Azadi (2005)

elizabethtaylor | 29 June 2011 20:20

Avustralya çıkışlı dramatik bir kısa film olan Azadi, 2005’te Anthony Maras tarafından çekildi. Avustralya Eleştirmenler Derneği tarafından Altın Tripod ile ödüllendirilen film, Houston’dan En İyi Kısa Film Ödülü’nü kazandı. İngilizce ve Endonezya dillerinde çekilen film, Flickerfest Uluslararası Kısa Film Yarışması’ndan SBS Televizyon Özel Ödülü ve St. Kilda Film Festivali’nde Özel Jüri Ödülü’nü kazandı.

İki kişilik kadrosuna (Seleman Haider, Rodney Afif) rağmen büyük bir başarı elde eden filmin konusu kısaca şöyle;
Her yıl binlerce insan, Avustralya kıyılarına sığınmaktadır. Özgürlük için verilen bu zorlu savaşta bir baba oğul da vardır. Küçük kahramanımız Mansur da babası Amir ile Kabil sokaklarından Avustralya’ya gitmeye çalışmaktadır.