bildirgec.org

kaya tırmanışı hakkında tüm yazılar

Sıradışı bir tatil anlayışı: ”Ekstrem Turizm”

gorcun | 28 July 2009 11:55

Ekstrem Turizm
Ekstrem Turizm

Turizm sezonunun açılıp otellerin hızla dolmasıyla güneş, kum, deniz tatilcileri ülkemizde başta güney bölgeleri olmak üzere bir çok tatil mekanına akın ediyorlar. Ancak ülkemizde çok fazla yapılmasa da dünyada hızla gelişen alternatif turizm faaliyetleri de çoğalıyor. Klasik tatil anlayışının dışına çıkan bu etkinliklere katılan insanlar bazen para verilse yapılmayacak şeyleri turist olarak yapıyorlar. Bu anlayışın birçok adı olsa da genel olarak ele aldığımızda ekstrem (sıradışı) turizm olarak adlandırabiliriz. Ekstrem turizm, ekstrem sporların (bungee jumping, sky diving, yamaç paraşütü, scuba diving, rafting…) yapıldığı aktivitelerden, savaş ve felaket alanlarına yapılan ziyaretlere, eski görkemli şatolar ve kalelerde bir gece konaklamadan, dünyanın en tehlikeli yerlerine yapılan yolculuklara kadar birçok riskli ve tehlikeli aktiviteyi içeriyor.

Korku Turizmi
Korku Turizmi

Yapılma nedenleri farklı bir şeyler tatma isteğinden, macera arayışlarına, korku ve üzüntü gibi duyguları yaşamaktan, olağanüstü tecrübeleri yaşama isteği gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkıyor. Dünyada ekstrem turizm konusunda oldukça fazla çeşitlilik bulunmaktadır. Özellikle macera, korku, sportif amaçlı ekstrem turlar oldukça çeşitlilik göstermekte ve artmaktadır. Risk faktörü içerdiğinden özel yetenek gerektiren ve belli bir program ve organizasyon içerisinde gerçekleştirilen profesyonel aktivitelerdir. Çeşitleri ölüm turizmi, korku ve macera turizmi, terör turizmi, doğal afet turizmi, ekstrem spor turları ve uzay turizmi olarak sınıflandırılabilir.

Dağcılığa Başlarken

LuchaS | 23 September 2008 01:46

Dağcılık, sadece tırmanmaktan, güzel manzaraları seyretmekten ve el değmemiş doğa tecrübesinden oluşmaz. Mücadele, risk ve zorlukta içerir.
Dağcılığın bazı özellikleri vardır ki, zaman geçirmenin dışında, sıradanlığı aşan, kesinlikle bir ihtiras ve bazen de içten gelen bir zorunluluk haline dönüşen bu uğraşıya zevk ve ilham katar.
Dağların uzaktan görünüşleri, macera tutkusunu ateşleyebilir ama sizi bekleyen zevk ve zorlulukları anlatmaları pek mümkün değildir. Dağlara tırmanmak istiyorsanız, doğanın tüm koşullarına hazırlıklı olmalısınız.
Dağlarda olmanın zevki kendimize, başkalarına ve çevreye zarar vermeden, gerekli malzeme, beceri ve gücü kullanarak hareket etmekle birleştiren bir kavramdır.
Vahşi doğada seyahat eden dağcılar olarak, bu ayrıcalık için ödememiz gereken küçük bir bedel; geçmişimizin izini bırakmadan orayı bulduğumuz gibi temiz bırakmaktır. Ziyaret ettiğimiz üzerinde düşünmeli ve daha sonraki etkimizi en aza indirgeyecek şekilde kamp yapmalı ve tırmanmalıyız. Dağlarda hoşumuza giden ayrıcalıklar, sevdiğimiz bu ortamı korumaya çalışmak sorumluluğunu da yüklemektedir. Dağcılar olarak, eğer çocuklarımızın da bizim ödünç aldığımızı teslim almasını istiyorsak, aktif doğa taraftarları olmalıyız.
Dağlara gitmek için bilgiye ihtiyaç duymaktayız. Kendimizin ve birlikte tırmandıklarımızın iyiliği için, kampçılık, yön bulma, emniyet, iple iniş, buzul üzerinde hareket, güvenlik, doğada ilk yardım, kurtarma ve kaya, kar ve buz üzerinde tırmanış konularındaki teknik ve araç-gereçleri öğrenmeliyiz. Bu eğitim süreci bunları öğrenmenize yardımcı olacaktır.
Dağcılık, ruhsal ve fiziksel beceri isteyen bir etkinliktir. Günümüzde tırmanıcılar, birkaç yıl önce bile imkansız olduğu düşünülenleri başarmaktadır. Birçok ciddi kaya tırmanıcısı, özel jimnastik salonlarının tırmanış duvarlarında saatlerini geçirirler ve bu spor uluslar arası yarışmalara da girmiştir. Alpin tırmanışçılar ise, en yüksek zirvelere genellikle oksijen desteği olmadan, rekor sürelerde ve gittikçe daha zorlu rotalardan tırmanmaktadırlar. Ancak, çoğumuz bu tür tırmanışların haberlerini gazete başlıklarından okuyoruz. Bu aktiviteden bireysel olarak zevk alabilmek için hayatımızı dağcılığa adamamıza gerek yoktur.

Amatör dağcıların ve tırmanıcıların da performans düzeyleri artmaktadır. Fiziksel durumunuzun iyi olması bunun anahtarıdır ve bir geziden zevk almak ile buna tahammül edebilmek arasındaki farkı sağlayabilir. Daha da önemlisi, bir kişinin gücü veya zayıflığı tüm ekibin güvenliğini etkileyebilir.
Bir dağcı, zinde kalmak için bir veya iki saatini antrenmana ayırmaktadır. Koşmak, bisiklete binmek, yüzmek ve merdiven çıkmak, haftada en az üç kez yapılmak şartıyla daha iyi fizik kondisyon sağlayacak çalışma şeklidir.
Fiziki kondisyonumuz kadar önemli olan ruhsal durumumuz, genelde başarı ve başarısızlıkta belirleyici bir faktördür.
Birçok tecrübeli dağcı, en büyük zorlukların ruhsal nedenlerden kaynaklandığını söyler. Belki de dağcılığın bu özelliği, insanlara en büyük ödüllerinden biridir; özgürlüğü ararken, kendimizle yüz yüze geliriz..
Eğitim süresince, malzeme ve tekniklerin esasları ve edinilen deneyimden nasıl faydalanacağınız üzerinde duracağız. Ancak dağlar öyle mücadele gerektirir ki, teknik uzmanlık dışında, karar verme ve sorun çözme kabiliyetine de sahip olmanız gerekmektedir. Tırmanıcılıktaki tüm ruhsal özelliklerin en önemlisi olan doğru kara verme becerisi, bilgi ve deneyimlerimizi nasıl bir araya getirip kullandığımıza dayanmaktadır.
Bize gereken şeyler, mücadele ve sorun çözme becerileridir ki, bu da kötü hava koşulları, uzun yürüyüşler, dikenli çalılar, boşluk hissi, dağ kazaları vb… ile uğraşma kabiliyetidir. Bu durumlarla karşılaştıkça, daha iyi karar vermemizi sağlayacak tecrübeyi kazanırız ve edindiğimiz deneyim, zorluklarla tekrar karşılaştığımızda faydalı olacaktır. Ancak dağcılık otomatik karşılıklar yerine, dikkatlice karar vermeyi gerektiren çok sayıda durum üretmeye meyillidir. Bu belirsizlik, dağcılığın çekiciliğini ve mücadeleci ruhunu yansıttığı gibi, trajik olaylar için de büyük bir potansiyel oluşturmaktadır.

Bir Tırmanış İlkesi

Havuzda kaya tırmanışı

zee | 15 June 2007 21:38

Diyelim ki pilli networkte yazarak dünyalar para kazandınız. Parayada kıydınız bahçeli evinize havuz yaptırdınız. Hazır yaz ayları eğleniyorsunuz. Bir arkadaşınızda kalkın tırmanmaya gidelim dağa dedi. Üniversiteden kazandığı bu kötü alışkanlığını zaten bildiğiniz ve göbekli bir insan olarak tırmanışa sıcak bakmadığınız için ne yapsam diye düşünüyorsunuz ?

5

İşte tam bu sırada Aqua climb imdadınıza yetişiyor.