bildirgec.org

karayemiş hakkında tüm yazılar

KARAYEMİŞ, TAFLAN ,LAZKİRAZI

nrhnmrl | 21 October 2008 15:01

taflan
taflan

Ben çok fazla insanın tanımadığı daha sonradan tanıştırılsalarda yerken ağızda bıraktığı buruk tat nedeniyle pek rağbet görmeyen bir Karadeniz meyvesi olan taflan diğer adıyla karayemişten bahsetmek istiyorum.Gülgiller familyasından olan taflanın bilimsel özellliklerini buradan öğrenebilirsiniz.
Bir de taflanın bilimsel olarak değil de halk arasında nasıl tarif edildiğine de buradan bakabilirsiniz

Karayemiş ya da taflanın öksürüğe iyi geldiği ve doku yenilenmesine neden olduğu içinde kansere karşı etkili olduğu söylenir.İçinde bulunan antioksidanlar nedeniylede günümüz hastalıklarından olan alzheimera karşıda etkilidir.Ayrıcada sigarayı bırakmak isteyenlere de ayrıca yardımcı oluyormuş çünkü yendiği zaman sigaraya karşı bir isteksizlik oluşturduğu doktorlar tarafından söylenmektedir.
Dalından koparıp yenildiği gibi taflanın gayet lazzetli olan turşusu ve kavurmasıda mevcuttur.
Karayemiş hakkında yazılmış şiirler de vardır.Mesela Ünlü şair BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU’
Trabzon deyince aklıma bir salkım karayemiş gelir
Bahçeler dolusu zindan yeşili
İçin için kandil kandil ballanır
Kandiller içinde bir kandil yanar
Bir kız deli gibi koşmaya başlar
Dudaklarında amoftaların alı
Dudaklarında karayemişin moru..
Şiirin devamını okumak isteyenler buyurun
Birgün sizlerinde karayemişle tanışıp yararlarından faydalanmanız dileği ile…

DOLOXE AMAXTİT

akoni | 26 July 2007 09:29

Yazın gelmesi ile birlikte hemen hemen herkesi nereye gitsem telaşı alır. Sonuç olarak da her nedense Ege ve Akdeniz tercih edilir genellikle. Size küçük ama şirin bir Karadeniz köyünden bahsetmek istiyorum. Artvin ilinin Hopa ilçesinin Esenkıyı ( Azlağa ) köyü.

Üç tarafı dağlarla çevrili, ormanları ve bitki örtüsü sayesinde yeşilin her tonunu görebileceğiniz deniz ve doğanın birarada bulunduğu ender yerlerden biri. Dağlardaki şelaleri çok uzaklardan farkedebilirsiniz. Yeşillikler arasından bembeyaz akarlar. Köyümün içinden iki tane dere akmaktadır. Bizim evimizde iki derenin ortasında ahşap tek katlı eski bir ev ama anılarım hep yeni. Derede nesli tükenmekte olsa da kırmızı benekli alabalıklar bulunmaktadır.

Kemal’in Yeri’nde dere kenarında organik sebzelerle pişirilmiş Karadeniz yemekleri ve tereyağında kızartılmış alabalıkları yiyebilirsiniz. Karnınızı doyurduktan sonra Cahçe ( Beyaz Ağaç ), Meçeğali Deresi, Kanlı Dere, İsina Dağı gezilip görülebilecek yerlerdir. Eylül ayında ise Dolağala ( Güvercinlik Dağı )’na çıkılır. Dağlarında çakalı, kurdu, ayısı, karacası… Düşünebileceğiniz bütün yaban hayvanları mevcuttur. Akşamları onların ulumalarını çok rahatlıkla duyabilirsiniz. İlkbaharda ateş böcekleri inanılmaz güzellikleri sunar. O bir şölen gibidir. Kantha (Kafkas Engereği)
köyümüzde ve civar köylerde bulunmaktadır. Önceleri Fransızlar ve Almanlar tarafından yakalanmaktaydılar.Ama artık yakalanmaları yasaklanmıştır.

Sahil yolu geçmeden önce kıyımızda kışlamız, medresemiz, okulumuz, camimiz vardı. Şimdi ne okul ne medrese ne de eski camii… Hani göç bahanesi ile hepsi ya kapandı ya da yıkıldı. Sahip çıkılmadı. Sadece eskilerin yerine yeni camii yapıldı. Evimizin önündeki Rum yapımı kambur köprümüzü yıktılar. Oysa o köprü belki de 400 yıllıktı.

Daha sonra yapılan köprü doğa şartlarına 1 yıl dayanamadı. Şimşir ağacı olmazsa olmazlarımızdandır. Ortancalar ve orman gülleri köyüme başka bir güzellik katar.

Eğer yolunuz düşerse sırtında kocaman sepeti ile çay taşıyan yorgun, emektar, bir o kadar da fedakar kadınlarımızı görebilirsiniz. Sahilde Esenkıyı çay bahçemiz vardır. Yaz akşamları köyün sanatçıları yorgun köy halkını ve misafirlerini Karadeniz oyunları eşliğinde günün yorgunluğunu unutturmaktadırlar Bu köy bizim köyümüz.