bildirgec.org

kanserojen hakkında tüm yazılar

Naylon Torbalar

Chat Noir 1 | 05 July 2008 20:21

Neredeyse herkes alışveriş yaptıktan sonra aldıklarını eve götürmek için naylon torba kullanıyor. Türkiye’de yılda 5 milyon ton naylon poşet üretiliyor. Eve getirdiğimiz naylon torbaları daha sonra çöp torbası olarak kullanıyoruz. Yani evimizde geçirdikleri zaman sanırım bir haftayı geçmiyordur. Ve bir naylon poşetin yok olması 400 ila 1000 arasında bir zaman alıyor. Kullandığımız her naylon torba ile çevreye zarar veriyoruz. Peki ne yapmak lazım.Alışverişe giderken yanımızda file yada bezden yapılmış torba götürebiliriz.Elinizde böyle bezden yapılmış bir torba yoksa bile bunu eski tişörtlerinizi kesip dikerek yapabilirsiniz.
Naylon torbaların üretimlerini ve ancak 1000 yılda yok olacak çöp yığınlarına nasıl dönüştüklerini bu videodan izleyebilirsiniz.

Organik giysiler

Chat Noir 1 | 05 July 2008 19:16

Sadece yediklerimizim içinde bulunan katkı maddeleri,hormonlar,zirai ilaç kalıntıları vücudumuza zarar vermiyor.Giydiklerimize de dikkat etmeliyiz.Üstümüzdekiler ister beyaz ister renkli olsun beyaz yada renkli hale getirilmek için kimyasal maddelere maruz kalıyorlar.Ayrıca içeriğinde naylon ve polyester bulunan kıyafetlerde oldukça sağlıksız. Alerjiden kansere kadar çeşitli hastalıklara yakalanmamıza sebep olabilecek bu tehlikelerden ne kadar haberdarız? Peki kendimizi ve sevdiklerimizi bu tehlikelerden korumak için neler yapmalıyız. Öncelikle bilinçli tüketiciler olmalı ve aldığımız giysilerin etiketlerine bakarak üretimlerinde yüzde kaç oranında pamuk, yüzde kaç oranında sentetik madde ve diğer maddelerin kullanıldığını tespit etmeliyiz. Sentetik kumaşlardan olabildiğince uzak durmalıyız. Mümkün olduğunca organik giysileri tercih etmeliyiz.giysilerimizi kuru temizlemeye vermek yerine düşük ısılarda yıkayarak temizlemeliyiz.

yararlı mı, zararlı mı?

odo | 16 January 2007 11:12

Her gün gazete ve diğer iletişim araçlarında yeni bir sağlığa yararlı (kalbe iyi, ömrü uzatan gibi) yahut sağlığa zararlı (kanserojen gibi) madde ile tanıştırılıyoruz. Bu konudaki yoğunluk o kadar had safhaya çıktı ki aynı ürünü her iki listede de görmek mümkün olabiliyor. Ben de şimdiye kadar neye yararlı neye zararlı denmiş merakımı yenmek için naçizane bir çabaya giriştim. Bu konuda çok geniş çaplı bir araştırma her babayiğidin -ben dahil- harcı değil elbet. Bu nedenle de araştırmayı yalnızca milliyet gazetesi internet arşivi ile sınırlı tuttum. Milliyet’in arama satırında “sağlığa yararlı”, “sağlığa zararlı”, “sağlık açısından iyi/kötü”, kanserojen gibi aramaların sonuçlarını şöyle bir derler toparlarsak ortaya kabaca şu tablo çıkıyor: