bildirgec.org

kamboçya hakkında tüm yazılar

Hiroşima Sevgilim: MARGUERITE DURAS

queennothing | 26 March 2009 12:39

Birinci Dünya Savaşı, başlangıç sinyallerini verirken Çinhindi’ne (Hindiçin) atanan öğretmen çift, savaşın resmi olarak başladığı 1914 yılında üçüncü çocukları Marguerite‘ye sahip oldu. Yeni doğan Marguerite ve diğer iki oğlan çocuğu Paulo ve Pierre ile gönüllü olarak yaşadıkları Vietnam‘ın en büyük şehri Hi Şo Ming (Saygon) komşularından Gia Dinh‘te matematik öğretmeni baba ve Fransızca öğretmeni anne, çocuklarının; özellikle Marguerite‘nin uyum sorunlarıyla baş etmek zorunda kalacaktı.

Hastalıklı gibi görünen beyaz teni, siyah saçları ve mavi gözleriyle bir ‘yabancı’ olaran Marguerite, diğer çocuklar gibi davranmayı, onların dilinde şarkı söylemeyi, hatta düzenli olarak kiliseye gidip dua etmeyi öğrense de, O’nda hep çok sevdiği babasının bile ulaşamadığı ‘dokunulmaz bir yabancılık‘ olacaktı.
Yokluk, yoklukla gelen açlık, korku ve kanla bulanan savaşın en çirkin sahneleriyle yüzyüze kalan Marguerite‘nin, annesiyle kurduğu ‘normal‘ ilişkisi, babasıyla düzenlediği piyano geceleri ve sevmeye başladığı dış görünüşü; 10. yaşına geldiğinde babasını dizanteriden kaybetmesini, içinde sakladığı bir ‘trajedi‘ olarak nitelendirmesine engel olamayacaktı.
Babasız kalan üç çocukla Fransa‘ya dönen anne, ailesinin de desteğiyle, çocuklarına bakabilmek için öğretmenlik yapmaya Paris‘te devam eder. 2 yıl Fransa‘da kaldıktan sonra 1928 yılında Kamboçya‘ya tayini çıkan anne, çocuklarıyla birlikte ailesinin yanından ayrılır.

Silah; İlk kez Barış’ın Temsilcisi..

sevittopcu | 12 September 2007 14:14

Kamboçya’da 30 yıldan fazla süren ve 1998’de sona eren iç savaş sonrası hükümet ülke çapında 125.000 adet silaha el koyarak yok etti. Bu durumu “barış” ı vurgulamakta fırsat bilen silah uzmanı Neil Wildford ve sanatçı Sasha Constable, Kasım 2003’de “The Peace Art Project Cambodia” (Kamboçya Barış Sanat Projesi) adı altında silahların mobilya ve süs eşyasına çevrildiği bir projeye imza attılar ve bu, silahların en zararsız şekilde kullanıldığı bir proje oldu.. Eserlerin güzelliği elbette göreceli ama önemli olan vurgulanmak istenen nokta; “BARIŞ”.. O projeden çıkan diğer tasarımlar burada ve burada..