bildirgec.org

j.r.r. tolkien hakkında tüm yazılar

Bir uyarlama olarak ”Yüzüklerin Efendisi”

gorcun | 16 December 2009 12:45

The Lord of the Rings
The Lord of the Rings

John Ronald Reuel Tolkien’in yazdığı ve fantastik edebiyatın başucu eserlerinden biri olarak anılan Yüzüklerin Efendisi (The Lord of the Rings) filme alınmadan önce sinemada 1978 ve 1980 yıllarında animasyon olarak yer almış. Beyazperdede yer alması ise Peter Jackson’un insanüstü cesareti ve yeteneğiyle ortaya çıkan bir eser olmasına bağlı diyebiliriz. Zira o kadar önyargıya açık bir eser ki (özellikle kitabın hayranlarının hışmına uğraması kaçınılmaz) sadece bu açıdan bile acımasızca eleştirilmesini kabullenebiliriz. Dolayısıyla filmden önce J.R.R. Tolkien’dan ve yarattığı bu muazzam evrenden kısaca bahsetmekte yarar var.

Orta Dünya
Orta Dünya

John Ronald Reuen Tolkien, 1892’de Güney Afrika’nın Bloemfontein şehrinde doğmuştur. Aslen İngiliz olan ailesiyle birlikte kısa süre sonra İngiltere’ye dönüp yaşamına orada devam eden Tolkien’ın Orta Dünya’yı yaratmasında çevrenin ve yaşadıklarının etkisi görülüyor. Ronald, üç yaşındayken babası ölünce annesi, onu ve kardeşlerini alıp Sarehole adlı küçük köye taşınırlar. Sarehole ve çevresindeki bataklıklar, tepeler vs… doğal unsurlar Tolkien’ın Hobbitler’in küçük cennetleri başta olmak üzere daha birçok doğal güzellikleri betimlemesinde etkili olduğu görülür. Bir başka esin kaynağı da gençliğini geçirdiği Birmingham’daki en eski mimari yapı olan Perrott’s Folly Kulesi. (İki Kule) Genç yaşta ailesini kaybeden yazar 1. Dünya Savaşı’nda orduya katılmış ve savaşın içerisinde yer almış. Savaşta yakın arkadaşlarını kaybeden Tolkien yakınında patlayan bir bombanın etkisiyle yaralanınca ordu tarafından İngiltere’ye geri gönderilmiş. Bu noktada Tolkien’in savaş notlarından da görüleceği üzere savaşın dehşetini yaşamış olan yazarın deneyimleri eserlerine yansımıştır.

elfler gibi kulağınız olsun ister misiniz?

xerre | 15 June 2008 17:22

elf kulakları ister misiniz!
elf kulakları ister misiniz!

çoğumuz j.r.r. tolkien kitaplarından olsun yüzüklerin efendisi filminden (arwen) olsun (mükemmel güzellikle bağdaştırdığımız) elfleri biliriz ve yine çoğumuz onlara bir sempati duyarız. fakat bu sempati sınırlarını aşıp onlar gibi olmak için herhangi bir çaba sergileyeniniz oldu mu bilmiyorum ama Kimmieadlı bu arkadaşımız elflere benzeme yolunda ilk adımı atmış.vücüt değişikliği yapan birine başvurmuş ve küçük bir operasyonun ardından destekler sayesinde kulağına elf kulağı şeklini vermiş. ne kadar güzel, ne kadar gerekli ya da ne kadar doğru bilinmez ama bu yola başvurmadan da elf kulaklarına sahip olabilirsiniz!
iki farklı yoldan birisi şu şekilde kendiniz yaparak,
diğeri de şuradaki gibi ten renginize göre hazır bir tane alarak. tabi bu ikincisi daha gerçekci.

Tolkien’den Yepyeni Bir Kitap

Druid | 29 March 2007 04:47

Yüzüklerin efendisi serisinin yaratıcısı J.R.R. Tolkien’in oğlu tarafından tamamlanan yeni kitabı Children Of Hurin gelecek ay yayımlanacakmış.

Tolkien Children of Hurin’i 1918 yılında yazmaya başlamış, yazarın oğlu Christopher tam 30 yıl babası tarafından yaratılan taslakları derleyip hikayeyi yaratmak için çalışmış.

Kitabın hikayesi hakkında detaylar açıklanmazken, eserin Tolkien’in diğer eserlerindeki gibi macera, trajedi, dostluk ve kahramanlığın epik bir hikayesi olacağı, Tolkien hayranlarını fazlası ile mutlu edeceğinin düşünüldüğü açıklanmış.

Children of Hurin

holydreamer | 26 September 2006 09:18

J.R.R. Tolkien’ın ölümünden önce tamamlayamadığı kitabı Children of Hurin’i (Hurin’in Çocukları) oğlu Christopher Tolkien babasının notlarına dayanarak 30 yıllık bir çalışmanın ardından tamamladı. Bazı kesimler Christopher Tolkien’in orta dünyanın atmosferini babası kadar iyi yansıtamayacağı görüşünde. Kitabın 2007 yılının 2.çeyreğinde piyasaya çıkması bekleniyor.

Zork meselesi

admin | 06 March 2002 10:16

[“Bilgisayar oyunları hakkında bir hâtırat” isimli yazının ikinci bölümüdür]

Zork aslında varlığını iki oyuna borçluydu. Dungeons and Dragons, -bilgisayarsız oynanan bir masa üstü fantazi oyunu- ve demin de bahsettiğim Adventure isimli, bilgisayara taşınmış, Dungeons and Dragons uyarlaması.

MIT’ci gençlerin sadece kendi eğlenceleri için hazırladıkları zor oyun, MIT’nin sınırlarını aşıp bütün dünyada popülerleşiveriyor. Bu arada okullarını bitiriyorlar (Bir tanesi tıp mezunu). O kadar iyi arkadaşlar ki, okulu bitirince gidecek, beraber olacak bir yerleri olsun diye 1979’da Infocom şirketini kuruyorlar. Infocom’un ilk ürünü de tabii Zork I. Kendilerine bir dağıtıcı arıyorlar. Microsoft, üzgünüz biz Adventure’ı satacağız. Aynı konseptte iki oyun birden satamayız diyor. Bill Gates’in de aslında bir Zork hayranı olduğunu öğrendiklerinde, iş işten geçmiş, Zork’u dağıtma hakları çoktan PS Inc. tarafından alınmış oluyor.

Bu şirket, daha sonra VisiCorp ismini alıp, VisiOn isimli arayüzü yaratacak ve Bill Gates’e Windows’u yaptıracak şirket. Daha doğrusu Bill Gates rekabetinin demir postalları altında ezilecek ilk şirket. Zaten Infocom’cular da PS’den hiç memnun kalmıyorlar ve Zork II ve III’ü kendileri dağıtıyorlar.

Oyunu kişisel bilgisayarlarda (o zamanlar en fazla ram 16K) çalıştırabilmek için çok uğraşıyorlar. Zork, ne de olsa bir 1MB’lik bir Mainframe oyunu. Bunun için Zork Interpreter Program (ZIP, Bilgisayar dünyasındaki etkinin büyüklüğüne bakar mısınız?) diye sıkıştırmalı yeni bir dil yaratıp, oyunu baştan yazıyorlar. Ayrıca değişik bilgisayarlarda çalışabilmesi için, her platforma özel birer de ZIL (Zork Implementation Language) yazıyorlar. Yani sırf Zork çalışsın diye platform sayısı+1 bilgisayar dili yazılıyor. Piyasaya çıkan Zork I, sadece 16K’lık bilgisayarlarda çalışabilsin diye epey kırpılıyor. Ve arta kalan kısımları Zork II ve III’e malzeme oluyor.

Bundan sonra hemen her konuda ve her dekorda geçen bir sürü text adventure çıkıyor. Bilgisayarlar geliştikçe, örneğin standart RAM 48K’ya yükselince bunlara kabul edilebilir resimler de ekleniyor. J.R.R. Tolkien’in Hobbit’i bunlardan biri. Hobbit’in adventure tarihinde özel bir yeri daha var: Bitirebilmek için en az bir kere “THORİN’E SÖYLE BENİ HAVAYA KALDIRSIN” gibi dolaylı bir emir vermeniz gerekiyor. Hobbit ayrıca ZX Spectrum’umla, benim ilk karşılaştığım, ve daha 9 yaşında olup ingilizce bilmediğimden hakkını veremediğim adventure oyunu.

Grafikli oyunların çıkmasıyla, bilgisayar oyunları insanın hayal gücünü kontrol altına almaya başlıyorlar. Metinlerle oynarken, kendiniz tasarladığınız ve tahminen hala dünyada hiç bir bilgisayarın yarışamayacağı güzellik ve çözünürlüğe sahip hayal gücü dekorları, bir kenara itilip kocaman piksel piksel çirkin grafikler burnunuza sokuluyor ve size “Hayır, orası senin hayal ettiğin gibi değil. Aynen böyle!” deniyor.

ZORK I

“Zork’a hoş geldiniz.