bildirgec.org

hüseyin çağlayan hakkında tüm yazılar

en son havadislerle ….

nazokiraze | 17 October 2010 17:57

14 Ekim de başlayan ve 21 Ekimde son bulacak olan Hüseyin Çağlayan imzalı Fashion Forwardadlı beş filmden oluşan program devam ediyor. Moda filmlerinden oluşan programda gösterilen filmler şöyle:

  • Siz Kimsiniz, Polly Maggoo? (Qui etes vous Polly Maggoo?)
  • Yoldaş Modası (Ein Traum in Erdbeerfolie)
  • Şahane Macera (Funny Face)
  • Paris Yanıyor (Paris Is Burning)
  • Nasıl Görünüyorum (How Do I Look)

Yer: İstanbul Modern

Kırmızı lazerler, ipeğe; demir tozu, pamuğa

kahramancayirli | 04 October 2010 13:23

Açıkçası İstanbul Modern’e giderken en çok Sözlerden Sonra (After Words)’yı merak ediyordum. 2000 yılı sonbahar / kış koleksiyonuna ait olan bu projede, sandalye örtüleri kıyafet, sandalyeler bavul, odadaki her nesne, kendisini taşıyacak özel bir cebe sahip. Hüseyin Çağlayan’ın savaş zamanı, evi terk etme zorunluluğu korkusundan esinlenerek hazırladığı bu işte, mankenin giydiği tahtadan, iç içe geçmeli eteği gerçekten çok beğenmiştim. Ki Elif Şafak’ın Şehrin Aynaları romanının yeni baskısının kapağında bu resim vardır.“Hüseyin Çağlayan:1994-2010” sergisi Çağlayan’ın yolculuğundaki tüm önemli durakları bir araya getiriyor. Sergi, sanatçının ipek ve demir tozunu bir arada kullandığı Geçici Müdahale (Temporary Interference, 1994) ile açılıyor. Hemen karşısında ise peşpeşe üç mankenin sünger plastikten yapılmış, yaratıcı tasarımları taşıdığı Hareketsizlik (Inertia, 2009) var. Devam ettiğimizde baskılı tyvekten, yine başarılı ve sade Mektup Elbise (Airmail Dress, 1999) çıkıyor karşımıza. Sola doğru gidince rastladığınız 2002 sonbahar / kış koleksiyonundan Ambimorfik (Ambimorphous), tasarımı bakımından serginin en zayıf işlerinden. Hemen sağında göreceğiniz, yünlü kumaş ve polyester astardan Panoramik (Panoramic, 1998), kumaş seçimi açısından zayıf olmakla birlikte, serinin diğer ürünlerini hatırlayınca, bu sergide sunulanlar yetersiz kalmış. Oysa hemen ardından gelen Kaderin Tecellisi (Manifest Destiny, 2003), pamuklu kumaşla yaratılmış, harika bir seri, Çağlayan’ın sanatında ne kadar iyi olduğunun önemli bir göstergesi. Karşısında duran Önce Eksi Şimdi (Before Minus Now, 2000), ipek tül ve pamuklu astarla, doğru renk seçimleri ve sadeliğin müthiş birlikteliğinin altını çiziyor, özellikle kırmızı elbisede Çağlayan’ın başarısı üst düzeyde. Serginin devamında rastlayacağınız Sözlerden Sonra, Çağlayan’ın kariyerindeki en önemli işlerden. Sırf bu iş için bile bu sergi, görülmeyi hak ediyor.

Geleceğin Giysileri

zabun | 05 November 2006 20:37

Hüseyin Çağlayan, Paris Moda Haftası’nda, 2007 ilkbahar-yaz kreasyonlarını sergiledi. Çağlayan defileyi hazırlarken, Harry Potter filmlerinin özel efekt ekibi ve Swarovski (sahnenin her yerini kristal taşlarla bezemiş) şirketi ile çalışmış. Kolleksiyon, 1895’ten günümüze modanın değişimini yansıtan 30 kadar kıyafetten oluşuyor. Defile Victoria döneminin bedeni örten abartılı giysilerinden, 2000’li yılların bedeni gösteren sade giysilerine doğru seyrediyor. Günümüzde teknolojik zamazingoların giderek taşınabilir bir hal alması, bu zamazingoların kişiselleşmesine de yol açtı ve “giyilebilir teknoloji” denilen kavramı ortaya çıkardı. 1985’in kült bilim-kurgu filmi “Geleceğe Dönüş’ü” hatırlarsınız. Michael J. Fox’un montu boyuna göre ayarlanabiliyor ve spor ayakkabıları kendi kendine bağlanıyordu. Şimdi Mp3 çalarları kontrol edebilen elektronik dokulu kumaşlarla yapılmış giysilerle karşı karşıyayız. Bu eğilim artarak sürecek gibi görünüyor. Tekstil sektöründe sözü geçen bir ülke olarak, iş adamlarımızın teknolojik kumaşlara ar-ge yatırımı yapması gerektiğini vurgulayayım. Hatta elektronik şirketlerle ürün bazlı ortaklıklara da gidilmeli.