bildirgec.org

hollywod hakkında tüm yazılar

Nasıl kurgu yapılmalıdır? Bazı kurgu kavramları ve kurgu yaklaşımları

metinyrs2 | 13 August 2010 16:13

BAZI KURGU KAVRAMLARI

‘’off-line’’ ve ‘’on-line’’ kurgu

‘’Off-line’’ kurguyu kısaca taslak kurgu diye tanımlayabiliriz.Off-line kurguda orijinal ham görüntüler yerine kopyaları kullanılır.Bu yapılan taslak kurguya göre orijinaller montajlandığı zaman ‘’on-line’’ kurgu yapılmış olur.Direkt ham malzemeden yapılan kurgular da on-line kurgudur.

Örneğin video kurgusunun popüler olduğu dönemde offline kurguyapmak için çekilen ham kasetler orijinalinden daha kalitesiz bir formatta(örneğin Betecam’dan VHS’ye) aktarılırdı.Aynı film kurgusunda olduğu gibi orijinal Betecam kasetler saklanır,kurgu işlemi kopya kasetlerle gerçekleştirilirdi.Böylece hem orijinal kasetler korunmuş olur,hem de daha ucuz bir kurgu setinde montaj yapıldığı için maliyeti düşmüş olurdu.Burada önemli nokta ham kasetlerde bulunan time-code bilgilerinin kopyalarda da aynen aktarılmasıdır.Time-code bilgileri video kasette her kareyi etiketlendiren bir bilgi sistemidir.Off-line kurgu tamamlandıktan sonra her planın giriş ve çıkışları time-code listesi halinde alınır.Bu listeyi plan plan kopya kasetlerde yazılmış olan görüntülerden okuyarak oluşturmak mümkündür.Ancak gelişmiş video kurgu sistemleri, EDL(Edit Decision List/kurgu karar listesi) adı verilen bir veri dosyası oluşturur.Bu dosyayı daha kaliteli bir kurgu sistemine götürdüğümüzde orijinal kasetleri okutarak daha önce yapmış olduğumuz taslak(off-line) kurgunun aynısını gerçekleştirmek mümkün olur.İşte bu aşamaya on-line kurgu denir.
Off-line kurgu sadece video kurgusuna mahsus bir kavram değildir.Her tip kurguda kullanılmıştır.Örneğin film kurgusunda iş kopyası bastırıp kurguyu gerçekleştirmek bir çeşit on-line kurgudur.Daha sonra orijinal negatiflerle aynı kurguyu tekrar etmek on-line kurgudur.Günümüzün bilgisayarlı sistemlerinde de yüksek çözünürlüklü(hd: high defination) görüntüleri,standart çözünürlüğe(sd:standart defination) dönüştürülüp montajı yapmak off-line,sonra biten kurguyu HD olarak tekrarlamak on-line kurguya örnektir.
Off-line kurgu yapmanın çeşitli nedenleri vardır.Orijinal görüntülerin yıpranmasını önlemek,bütçeyi aşağıya çekemek bunların arasındadır.Ya da bilgisayarlı sistemlerde bilgisayarımızın HD görüntüleri montajlayacak hızda ve güçte olmayabilir.Önce kendi bilgisayarımızda off-line bir kurgu yapar, sonra EDL dosyamızla HD bir sistemde bitmiş kurgunun tıpatıp aynısını HD olarak yaptırabiliriz.Böylece bütçede büyük bir indirime gitmiş oluruz.
Birçok kurgu offline aşamasına hiç girmeden direkt on-line olarak da yapılabilir.Bu tamamen çalıştığınız kurgu setinin olanakları ve projenin bütçesi göz önüne alınarak yapımcı tarafından değerlendirilerek belirlenir.

Hangi efsanevi ekipte yer almak isterdiniz?

queennothing | 03 February 2009 17:36

Hangi efsanevi ekipte yer almak isterdiniz?

İşte bu soru, Avrupa’nın en çok okunan sinema dergisi “Empire” okuyucularına soruldu ve okuyucular, yer almak istedikleri 25 efsaneleşmiş ekibi seçti.

25 – Rawson Marshall Thurber‘in yönetmenliğini üstlendiği “Dodgeball: A True Underdog Story“(2004)

24 – John Lasseter (Pixar)’in yönetmenliğini üstlendiği “Toy Story” (1995)

23 – 1998 yılında hayatını kaybeden Japon yönetmen Akira Kurosawa‘nın yönetmenliğini üstlendiği “Shichinin No Samurai (Seven Samurai)” (1954)

22 – Jim Abrahams, David ve Jerry Zucker‘in yönetmenliğini üstlendiği “Top Secret!” (1984)

21 – Terry Gilliam ve Terry Jones‘un yönettiği “Monty Python and the Holy Grail” (1975)

20 – 1961 doğumlu İngiliz yapımcı/ yönetmen Simon West‘in yönetmenliğini üstlendiği “Con Air” (1997)

19 – John Landis‘in yönettiği “¡Three Amigos!” (1986)

18 – Quentin Tarantino‘nun iki parçaya böldüğü ‘Kill Bill serisi‘; “Kill Bill: Vol. 1” (2003) ve “Kill Bill: Vol. 2” (2004)

17 – New Yorklu yönetmen Bryan Singer‘ın yönetmenliğini üstlendiği “X-Men” (2000)