bildirgec.org

metinyrs2

11 yıl önce üye olmuş, 5 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

Nasıl kurgu yapılmalıdır? Bazı kurgu kavramları ve kurgu yaklaşımları

metinyrs2 | 13 August 2010 16:13

BAZI KURGU KAVRAMLARI

‘’off-line’’ ve ‘’on-line’’ kurgu

‘’Off-line’’ kurguyu kısaca taslak kurgu diye tanımlayabiliriz.Off-line kurguda orijinal ham görüntüler yerine kopyaları kullanılır.Bu yapılan taslak kurguya göre orijinaller montajlandığı zaman ‘’on-line’’ kurgu yapılmış olur.Direkt ham malzemeden yapılan kurgular da on-line kurgudur.

Örneğin video kurgusunun popüler olduğu dönemde offline kurguyapmak için çekilen ham kasetler orijinalinden daha kalitesiz bir formatta(örneğin Betecam’dan VHS’ye) aktarılırdı.Aynı film kurgusunda olduğu gibi orijinal Betecam kasetler saklanır,kurgu işlemi kopya kasetlerle gerçekleştirilirdi.Böylece hem orijinal kasetler korunmuş olur,hem de daha ucuz bir kurgu setinde montaj yapıldığı için maliyeti düşmüş olurdu.Burada önemli nokta ham kasetlerde bulunan time-code bilgilerinin kopyalarda da aynen aktarılmasıdır.Time-code bilgileri video kasette her kareyi etiketlendiren bir bilgi sistemidir.Off-line kurgu tamamlandıktan sonra her planın giriş ve çıkışları time-code listesi halinde alınır.Bu listeyi plan plan kopya kasetlerde yazılmış olan görüntülerden okuyarak oluşturmak mümkündür.Ancak gelişmiş video kurgu sistemleri, EDL(Edit Decision List/kurgu karar listesi) adı verilen bir veri dosyası oluşturur.Bu dosyayı daha kaliteli bir kurgu sistemine götürdüğümüzde orijinal kasetleri okutarak daha önce yapmış olduğumuz taslak(off-line) kurgunun aynısını gerçekleştirmek mümkün olur.İşte bu aşamaya on-line kurgu denir.
Off-line kurgu sadece video kurgusuna mahsus bir kavram değildir.Her tip kurguda kullanılmıştır.Örneğin film kurgusunda iş kopyası bastırıp kurguyu gerçekleştirmek bir çeşit on-line kurgudur.Daha sonra orijinal negatiflerle aynı kurguyu tekrar etmek on-line kurgudur.Günümüzün bilgisayarlı sistemlerinde de yüksek çözünürlüklü(hd: high defination) görüntüleri,standart çözünürlüğe(sd:standart defination) dönüştürülüp montajı yapmak off-line,sonra biten kurguyu HD olarak tekrarlamak on-line kurguya örnektir.
Off-line kurgu yapmanın çeşitli nedenleri vardır.Orijinal görüntülerin yıpranmasını önlemek,bütçeyi aşağıya çekemek bunların arasındadır.Ya da bilgisayarlı sistemlerde bilgisayarımızın HD görüntüleri montajlayacak hızda ve güçte olmayabilir.Önce kendi bilgisayarımızda off-line bir kurgu yapar, sonra EDL dosyamızla HD bir sistemde bitmiş kurgunun tıpatıp aynısını HD olarak yaptırabiliriz.Böylece bütçede büyük bir indirime gitmiş oluruz.
Birçok kurgu offline aşamasına hiç girmeden direkt on-line olarak da yapılabilir.Bu tamamen çalıştığınız kurgu setinin olanakları ve projenin bütçesi göz önüne alınarak yapımcı tarafından değerlendirilerek belirlenir.

Kurgu ve Kurgu Çeşitleri Nelerdir ?

metinyrs2 | 09 August 2010 10:02

Kurgu Nedir?

Herhangi bir filmde (sinema, belgesel, haber, reklam vs) görüntü ve seslerin birbiri ardına eklenmesi işlemine kurgu veya montaj denir. Bu işlemi yapana kurgucu, montajcı veya günün moda deyimiyle ‘’editör’’ denir. Filmi ilk icar edenler kurguyu henüz bilmiyorlardı. Yavaş yavaş kurguyu keşfettiler. Önce filmi çekerken kurgu yaptılar: Her plandan sonra arkasına gelecek planı çekerek, sırayla çekimlerle ‘’kamera içinde kurgu’’ yaptılar. Bu tabii ilkel bir teknikti. Gerçek kurgu, banyo edilen filmler kesilip birbiri ardına eklenince başladı. Böylelikle sinema bir öykü anlatabilecek hale geldi ve bir sanat biçimi olmasının önü açılmış oldu.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kurgu teknikleri de değişti, gelişti. Sesli filmin sektöre girmesiyle, kurgucular artık görüntüyle birlikte ses kurgusu da yapmaya başladılar. Sonra video teknolojisinin bulunması yeni tip bir kurgu biçimini de beraberinde getirdi. Artık video kasetlerde yer alan hareketli görüntü ve sesler bir video teypten diğerine birbiri ardına kaydedilerek kurgu yapılıyordu. Ancak bu tip kurguda planların zamanı ve sırası değiştirilmek istendiğinde çoğunlukla bütün kurguyu yeniden yapmak gerekiyordu. Bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle birlikte kurgu yapımında yeni bir çığır açıldı. Video kasetteki görüntü ve sesler bilgisayarın hafızasına(hard disklere) aktarılıyordu. Bu teknoloji ilk çıktığı yıllarda astronomik fiyatlara satılmaktaydı ancak bilgisayarlar ve programlar ucuzladı ve kendi filmlerini kurgulamak isteyen filmcilerin çok daha rahat erişebildiği ürünler oldular. Şimdi teknolojik olarak birbirinden farklı olan kurgu sistemlerine ayrıntılı olarak göz atalım.

Google Tranlate’de Yüzde 85 doğru Çeviri yapmak

metinyrs2 | 20 September 2009 17:19

Arkadaşlar merhabalar sizlere Google Translate de nasıl doğru bir şekilde Türkçeİngilizce çeviri yapabilirsiniz onu anlatacağım.

Öncelikle Google Translate in sayfasına gidiyoruz.

Daha sonra ”yer değiştir” e tıklıyoruz

Ardından derin bir nefes alıyoruz ve kafamızı topluyoruz .

Bu işlemide yaptıktan sonra sıra en önemli kısıma geliyor.Bir İngiliz yada Amerikalı gibi düşünmeye.

Online Dünya’nın Para Pazarına Tezgah Açma Vakti

metinyrs2 | 04 September 2009 15:21

Arkadaşlar merhabalar.Sizlere,siz bu satırları okurken benim hala kullanmaya devam ettiğim online kazanç yollarını anlatmaya çalışacağım..

Öncelikle bilmeniz gereken birkaç şeyle başlamak istiyorum:
Birincisi: Benim burada anlattıklarım bir ‘’hobi’’ sayılır.Burada anlatacaklarım her hangi bir iş yerinde maaşlı çalışmak gibi kazanç sağlamayacaktır.Eğer çok parada gözünüz var ise lütfen ctrl+w tuşuna basınız.Yok hayır benim çok parada gözüm yok sadece eğlence arıyorum ve bu eğlenceyi döndürecek kadar kazanç yeter diyorsanız okumaya devam edebilirsiniz…

Güzel demek ‘’hobi’’ kelimesini kafanızın bir köşesine yazdınız ve okumaya devam etmeye karar verdiniz.

İkincisi:Burada anlatacağım sistemlerin hiçbirinin güvencesi yoktur,yatırım yaparım voleyi vururum diye düşünüp para kaptırdığınızda size bu sistemleri anlatan kişiye yani bana sövecekseniz lütfen ctrl+w tuşuna basınız.Yok ben kendime hakim olurum başıma ne gelirse kendi hatam dolayısıyla gelir diye düşüyorsanız okumaya devam edebilirsiniz…

Vay be hiç buraya kadar gelen olmamıştı.Demek bana biraz olsun güvendin(çaktırma ben böle düşünmek daha havalı) ve bu sistemlerde size ne biliyorsam doğrusu ve yanlışıyla anlatacağımdan eminsiniz.

Evet arkadaşlar burada size anlattığım sistemlerden ya kazanç sağlıyorumdur yada kazanç sağlamaya yakınımdır.Size sadece önerilerde bulunucam ve sayısal bir vaatte bulunmicam.Ve emin olun ki burada size ne bir kitap satmaya çalışıcam nede pramit sistemlerle birilerine ürün satın kar alın dicem.

Şimdi anlaştıysak ‘’hobi’’mizden nasıl para alırız onun yollarını anlatmaya başlayayım size.Bol şanslar.Ama daha önce birkaç hatırlatma yapmak istiyorum merak etmeyin uzun sürüp sizi sıkmayacak.

Birinci hatırlatma;hiçbir sistem referansı ne olursa olsun %100 güvenli değildir.

Uydular Hakkında Önemli Bilgiler

metinyrs2 | 02 August 2009 13:39

UYDULARIN SINIFLANDIRILMASI
Yörüngelerine Göre Uydular
1)Alçak yörüngeli Uydular: Yeryüzünden yüksekliği fazla değildir ve dönüş hızları dünyanın dönüş hızından fazladır.Büyüklüklerine,çaplarına göre dünyanın etrafını 1,5-12 saat arasında bir turda tamamlarlar.Hızları fazla olduğundan takip edilmek için birden fazla yeryüzü uydu istasyonuna ihtiyaç vardır.
2)Özel Yörüngeli Uydular:Askeri yada uyarı amaçlı olarak kullanılırlar.Sadece uyduyu atan ülkeye haber verir.
3)Geostationer Uydular: Clark yörüngesindeki uydulardır.
–Dünyanın dönüş hızıyla aynı yönde dönerler–Dünyanın dönüş hızıyla aynı hızda dönerler–Ekvator çizgisi üzerinde bulunur ve dönüşünü 24 saatte tamamlar(23’94’’)