bildirgec.org

hiyerarşi hakkında tüm yazılar

WordPress Tema Hiyerarşisi

admin | 20 November 2009 16:44


Wordpress, eşsiz bir logo‘ya sahip.

Wordpress’in gizemlerini keşfetmeyi ister misiniz?

İşte size wordpress’in tema şemasını ortaya koyan bir yazı. Nasıl oluyor da wordpress temaları bu kadar iyi çalışıyor?, bunu anlamak ve hiyerarşiyi çözmek için bu yazıyı okumanız yeterli.

Daha önce de belirttiğim gibi wordpress temaları bir bulmacanın mükemmel parçaları gibi bir birine uyarlar ve sitenizi sıfırdan yaratırlar. Header, Footer gibi parçalar her sayfada tekrar ederken, diğer sayfalar sadece gerek duyulduğunda çalışırlar. Evet çalışırlar, php aktif bir dildir, tıpkı bir bilgisayar programı gibi derlenir ve çalıştırılır.

Aklınıza şu soru takılmış olabilir. Bu yazı ne hakkında?

Bu yazı, wordpress’in herhangi bir sayfayı gösterirken tema dosyalarından hangilerini kullandığını açıklar.

Wordpress, temaları duyurduğundan beri çok büyük gelişmeler yaşandı. Normal yollarla öğrenilen web bilgisi ile site hazırlayanlar bile wordpress kullanmaya başladı. sanırım yakında html5 desteği de sağlanacak.

Temel Düşünce
Wordpress, hangi tema dosya veya dosyalarının sayfanın yaratılması aşamasında kullanılacağını anlamak için sorgu-cümleleri kullanır. Nedir peki bu sorgu-cümleleri?

Mükemmel HTML nasıl görünür?

admin | 17 November 2009 15:08

Çoğu zaman kendimi tutamıyor ve güzel görünen her sitenin kaynak kodlarını görüntüleyip inceliyorum. Tıpkı sokakta gördüğünüz her insanın temel kemik yapısını ve iç çamaşırlarını gösteren X-Ray gözlükler gibi doğrusu. Nasıl kendinize karşı koyup kodlara bakmazsınız ki?

Güzel bir sitenin güzel kodlarla yaratılışını görmek oldukça etkileyici doğrusu. Bazen de güzellik sadece dış görünüşte kalıyor. SEO’ya dikkat etmeyen arkadaşlarımız yüzünden olsa gerek. Ancak güzel kod nasıl olur? Şunun şurasında “Code is Poetry” (“Kod şiirdir”) diyen wordpress’i hepimiz bir şekilde kullanmışızdır. Sadece HTML’den ne olabilir ki? Topu topu sabit bir dil işte sadece ve dinamik özellikleri de hiç yok. Ancak gene de kodu yaratanın temel özelliklerini gösterir.

Bu konu da beni düşüncelere itiyor. Bir kodu ne güzel yapar? Konu HTML olunca, ustalığa bakar! Hadi güzel bir iskeletin, yazılması gerektiği şekilde yazıldığında nasıl göründüğüne bir bakalım.

Mükemmel HTML nasıl görünür?
Mükemmel HTML nasıl görünür?

Resim, isterseniz bir kağıda çıktısını alıp, duvarınıza asabileceğiniz kadar büyük.

  • HTML5 – HTML5 hem yeni, hem de html’yi şu ana kadarki en güzel haline getirdi.
  • DOCTYPE – HTML5 ile beraber, doctype da inanılmaz sade ve güzel bir hale geldi.
  • Sekmeler – Kodlar, ana/çocuk ilişkisini açıkça gösterecek şekilde ayrılmalı ve sekmelenmeli.

işçi ol erken öl!

odo | 30 November 2007 09:01

iş statüsüne göre 25-64 yaş arası ölüm oranları
iş statüsüne göre 25-64 yaş arası ölüm oranları

ingiltere ulusal istatistik bürosu bir araştırma yapmış ve insanların meslek gruplarına bağlı olarak ortalama yaşam sürelerini incelemiş. sonuçlar hayli ilginç. grafikte de görülebileceği gibi üst düzey yöneticilerden işçilere doğru hiyerarşik sıra boyunca hayat süreleri de kısalıyor. araştırmaya göre 25-64 yaş arası için düzenli bir işte “koltuk sahibi olmadan” iş yaşamını sürdürenlerin 25-64 yaş arasında ölme olasılığı üst düzey yöneticilere göre 3 kat daha fazlaymış. bu oran 25-29 yaş için 4 kat oluyor.