bildirgec.org

halkçılık hakkında tüm yazılar

Teraneler 8 – ‘Şehit Aileliği’ nasıl bir toplumsal sınıf, imtiyazlı bir zümre oldu?

Yuzeysel Fikirler | 12 November 2009 15:27

Benim için safi siyasetle geçimini sürdürüyor, insanları birbirine düşürmekten zevk alıyor demişler. Onları haksız çıkarmak adına onaydan geçtiği takdirde bu son teranemle konuyu kapatmak istiyorum. Umarım gündemdeki gözümüze takılan siyasi çarpıklıklar da nihayet bulur da biz de söz söyleme çapsızlığına erişmek zorunda kalmayız.

Her zaman ufak meselelere takıldınız. Bir bez parçası üzerinden laikliği tartıştınız, bir kağıt parçası üzerinden cumhuriyetçiliği mesela. Ben de bu sefer bir grup insan parçası üzerinden halkçılığı tartışıp modaya uymak niyetindeyim.

Atatürk’ün Bursa Nutku

INTERNET CAFEE | 24 July 2007 13:16

Kemal Paşa
Kemal Paşa

Şubat 1933’te Bursa Ulucami’de toplanan 100 kadar irticacı camilerde Türkçe ezan okunmasına karşı bir ayaklanma girişiminde bulunurlar. Ayaklanma kısa sürede bastırılır. Atatürk Bursa’ya gider. Çekirge yolu üzerinde bulunan bir köşkte akşam yemeği yenildiği sırasında bir kişi Atatürk�e ayaklanmayla ilgili olarak şöyle diyecek olur: “Bursa gençliği olayı hemen bastıracaktı, fakat zabıta ve adliyeye olan güveninden ötürü…” Atatürk hemen konuşmakta olan kişinin sözünü keser ve aşağıdaki konuşmayı yapar:

Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, “Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır” demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.