bildirgec.org

geyşa hakkında tüm yazılar

Uçlarda gezinen bir fragman: Robo-geisha

gorcun | 05 July 2009 10:18

Robo-geisha
Robo-geisha

”Machine Girl”, filminin yönetmeni Noboru Iguchi’nin yeni filmi ”Robo-geisha’nin” fragmanı çıktı. ”Tokyo Gore Police” filminin yönetmenliğini yapmış olan Yoshihiro Nishimura’nın içinde bulunduğu ekip yine son derece uçuk, kanlı ve şiddet dolu bir filme imza atıyorlar. Bu sefer geyşalar üzerinden şiddet gösterisi yapacağa benzeyen filmde geyşaların her türüyle karşılaşmak mümkün. Bu filmde Geyşa dansı, geyşa füzesi, geyşa elektrikli testeresi, geyşa katanası, samuray robot, engelli silahı, göğüsten çıkan makineli tüfek, kıçtan çıkan katana gibi yaratıcı ve uçuk silahlarla ve karakterlerle Geyşa ordularının savaşını izleyeceğiz. Machine Girl, Tokyo Gore Police gibi filmleri izleyenler nasıl bir şeyle karşılaşacaklarını az çok bilselerde bilmeyenler için fragmanın son derece uçuk ve rahatsız edici görüntülerin olduğunu da belirtmek isterim.

Geyşa

necronamber | 25 May 2007 00:33

Japonya‘da 17’ci yüzyıldan bu zamana kadar eğlence sektöründe erkeklere dans,sohbet ve oyunlar oynayan bu kadınlara Geyşadiyoruz.

Geyşaların hayatlarına baktığımız zaman işlerinin gerçekten de çok zor olduğu görülür. Bir Geyşanın Anıları isminde filmini izlemiştim bu filmden ve okuduğum kadarı ile Geyşalık zor bir meslek Geyşa olmak isteyen genç kızları zorlu bir maraton bekliyor. Nerede ve nasıl olursa olsun, bir geyşa, birkaç sanat dalında eğitim görmek zorundadır. Bu eğitim genel olarak birkaç tür geleneksel dans, şamisen çalma ve birkaç makamda şarkı söylemeyi kapsar.

Geyşa olmak isteyen kızlar 13 yaşından 18 yaşına gelene kadar acemi geyşa olarak çalışırlar. Şimdi şu zaman da ise geyşa olmak isteyen kızların en az 15 yaşında olması gerekiyor. Geyşaların sayısı 19’cu yüzyılda ciddi düşüş yaşanmış hatta sayısı seksenlere kadar düşmüştü. Geyşalık ruhu yeniden başlıyor tabiki internetin bunda etkisi çok büyük.

Geyşa’lar bölgesel gruplara ayrılır. Bu bölgere ”hanamaçi” yani çiçek mahallesi denir. Her grubun ”kenban” denen kayıt bürosu bulunur. Bir Geyşa’nın çalışabilmesi için bu ”kenban” lardan birine kayıt yaptırması ve çalışma izni alması gerekir.