bildirgec.org

fransız devrimi hakkında tüm yazılar

Jean Paul Marat

nazokiraze | 26 May 2009 10:42

Tarihe damgasını vuran olaylardan biri olan Fransız İhtilali, pek çok kişiyi huzura erdirirken pek çok kişinin de sonu olmuştur. Devrim yapılırken adı en ateşli devrimciler arasında geçer Jean Paul Marat‘nın.

Marat, doktorluğunu yaptığı ve ileride devrilmesi için çalışacağı kralın erkek kardeşinin muhafızlarının yanında bir süre çalışır. Üst düzey insanların müşterisi olduğu başarılı bir doktorken kendini Isaac Newton’dan dahi üstün görecek kadar övünen Marat, Fransa Bilimler Akademisi’ne (Académie des Sciences) üye olarak kabul edilmez. Bu ona insanların nankör olduklarını düşündürür ve bir şeyler yapılmasının gerekliliğine inanır. (kaynak 1)
Zaman ilerledikçe dünyanın gidişatını beğenmez aslen İsviçreli olan Marat. İnsanların tutumu, yaşam tarzları ona saçma, kötü gelir ve bunun suçlusu da ona göre soylulardır. Doktorluk yapmasının dışında pek çok kitap da yazan Marat sosyal adaletsizliklere tahammül edemez. 1774 yılında The Chains Of Slavery (Köleliğin Zincirleri) adlı kitabında yönetim şeklinin kötülüklerini yazarak ihtilale zemin hazırlar.

İnatlaşmak ve “egemenlik”…

koza 68 | 09 May 2007 12:40

“Kurulmuş organlar , kendi güçlerinin sahibi değildir, onlar kurucu organdan türemiştir.”
Anayasa profesörü, Carré de Malberg. Böyle diyor…
Malberg, bu çıkarımını şu temel düşünceye dayandırıyor “ Devlet içinde iki çift egemenlik vardır.Biri, tüm diğer iktidarlardan önce olan ve onları kuran birincil egemenlik(kurucu egemenlik) diğeri ise olağan egemenlik …Bu egemenlik ötekinden türer ve ona tabidir…”

Burada kurucu iktidar ile kurulmuş iktidar kavramları ve ayırımı, egemenliğin devredilmezliği kuramına göre açıklanmış ve kaynağını Russo’dan almıştır…