bildirgec.org

floransa hakkında tüm yazılar

Kapılar–3

nazokiraze | 18 October 2010 11:57

Yörede Diktiri olarak bilinen Myndos Kapısı Büyük İskender’ in askerlerinin geçmekte zorlandıkları ünlü kapıdır. Halikarnas’ı almaya yeltenen askerlerin çoğu bu kapının önüne kazılan hendeklerde ölmüşlerdir.

Geçmişte çeşitli yörelerdeki evlerin kapılarının bazı özellikleri vardı, gelen kişinin erkek mi, kadın mı olduğunu haber verebilmesi için kapılara ince veya kalın ses veren tokmaklar yapılırdı, gelen ona göre çalardı kapıları.

Mardin’ e bağlı Savur’daki mimari hartikası olarak bilinen taş ve ahşap sanatının en güzel örneği olan kapılar ve kilitleri.

Floransa’da Duomo Katedrali’nin karşısındaki vaftizhanede bulunan ve Lorenzo Ghiberti ve oğulları tarafından yapılan Cennetin Kapısı, aslında hiç açılmaz.On bölüme ayrılan kapı 27 yılda tamamlanmıştır. Altın sarısı olan bu kapı üzerinde peygamberler ve hayat hikayeleri vardır. Bu kapının orjinali Duomo Katedrali Müzesi’nde yer alıyor. (Floransa’ya giden turistlerin fotoğrafını çektiği vaftizhanenin güney kısmındaki kapı kopyadır, ayrıca bir de vaftizhanenin kuzeyinde bronz kapı vardır ve orjinaldir ancak Cennet’in kapısı gibi üç boyutlu kabartmalı değildir)

Itsukuşima Tapınağı
Itsukuşima Tapınağı

Hindistan’dan Floransa’ya tarih ve roman

MerakliKedi | 15 October 2009 12:14

Salman Rushdie’nin Utanç adlı romanına başlamıştım. Beni pek sarmamıştı bırakmıştım. Oyüzden galiba, Floransalı Büyücü çıktığında çok da ilgimi çekmemişti. Sonra bir gün Cumhuriyet Kitap ekinde, Ursula Le Guin’den Floransalı Büyücü yorumu okuyuncaya kadar… İki büyük isim. Adeta turşucunun şahidi bozacı (ama bu sefer iyi tarafından). Le Guin bir iki vurucu cümleyi de aynen almıştı kitaptan ve ben de bu eleştiri yazısı üzerine okumaya karar verdim.

Ekber Şah’la Hindistan’ın kızıl kumtaşı binalarında başlayan yolculuk Floransa’da devam etti. Ekber Şah’ın, bir hükümdar olarak yaşadığı gelgitler, kendiyle çeliştiği anlar, zaferle döndüğü savaşlarda insan öldürmekten duyduğu vicdan azabı, güzel kadına duyduğu ilgi ve inanç konusundaki çelişkileri… Kendiyle tartıştığı anlar. Oldukça fazla kaynaktan faydalanılmış ve neredeyse bir tarih kitabı özeniyle yazılmış bir roman olduğunu okurken çok yakından hissediyor insan. Vurucu cümle dedim ya… “Tanrı inancı, insanlığın iyiliği kendiğinden bulunmasına engel olmuştur.” ifadesi Ekber Şah’ın ağzından inancın da tartışıldığı anlarda çıkan bir cümle. Bir de çok hoşuma giden bir uygulama oldu: “Yeni ibadet çadırı”, aynı konu hakkında zıt görüşlü iki grubu karşılıklı oturtup münazara yaptırıyormuş Ekber şah. Fikirlerin çarpışmasını, düşünmeyi ibadet oılarak görüyormuş. (Örnek alınası bir uygulama değil de nedir bu?)

kule 2

nazokiraze | 07 October 2009 13:17

beyazıt kulesi 1749 yılında ahşap olarak yapıldıgında 85 metre idi.Kule önce cibali sonra yeniçeri ayaklanması yangınlarında yandı. 1828 de tekrar inşa edildi.o dönem yangınlar bu kuleden izlenirdi.

istanbul üniversitesi kampüsü içinde yer alan kule meteorolojik amaçla da kullanılmıştır. (beyazıt kulesi restore ediliyor)

giotto çan kulesi italya floransa’da floransa katedrali’nin bir parçasıdır.84 metre yüksekligindeki kule kabartmalarla dekore edilmiştir.

Kare şeklinde inşa edilen çan kulesi 14 metre genişligindedir, 1982 yılında Unesco listesine alınmıştır.Kulenin içindeki heykel koleksiyonu bir hayli zengin, Floransa’nın en ünlü sanatçılarının çeşitli eserleri burada yer alır.

İstanbul En İyi 10 Şehirden Biri

sekanet | 17 July 2007 20:34

Travel&Leisure dergisine göre istanbul 2007 yılında en iyi 8. şehri seçilmiş.

Travel&Leisure
Travel&Leisure

listede 2005 ve 2006 yılında da birinci olan Floransa yine birinci sırayı alırken, daha önce listeye giremeyen istanbul 8. olmuş.

[Kaynak]