bildirgec.org

flash oyun yapımı hakkında tüm yazılar

Flash’da shoot’em up tarzı oyun tasarım–2

admin | 13 September 2010 11:19

Oyunun 1.partı burdan

Oyunun tasarımına kaldığımız yerden devam ediyoruz. Oyuna ateş etme özelliği katacağımız için basit bir mermiçiziyoruz.

Insert>New Symbol ile bir movieclip oluşturuyoruz sonra içine basit bir yuvarlak ya da başka şekilde bir mermi çiziyoruz.

Daha sonra kütüphaneden oluşturduğumuz movieclip‘i seçiyoruz ve sağ tıklayıp linkage seçeneğine tıklıyoruz. Export for Actionscript seçeneğini seçili hale getiriyoruz ve indetifier olarak mermi yazıyoruz.
Sonra kod yazmaya devam ediyoruz.

Flash Oyununuzdan Para Kazanın

SuBirikintisi | 09 September 2010 15:00

diyelim ki Bir flash oyun yaptınız. bunun size en basit getirisi kendi flash sitenizin reklamını oyununuzun içine yerleştirimeniz olacaktır. böylece sitenizin popülerliğini artırmış olursunuz. Tabii ki hepimizin bir flash oyun sitesi olmadığı için çeşitli alternatiflere yöneliyoruz.

Yukarıda yazdıklarımdan dolayı aklımıza ilk olarak başka bir flash oyun sitesinin sponsorluğunu almak geliyor. Gerek sponsorluk almak, gerek oyunu satmak için önerebileceğim en iyi site flashgamelicense.com

Bu sitede oyununuzu satmak ya da oyununuza sponsor bulmak istediğinizde size çeşitli seçenekler sunuyor. Oyunun girişine sponsorun linkini, play more games linki, high score linki almak, sponsorla olan anlaşmanıza göre custom sponsorship olarak adlandırılan şartları sponsorla beraber belirlemek ya da oyunun tüm haklarını (.fla dosyası vs.) satmak gibi çeşitli seçenekleriniz var.

Ayrıca bu sitede oyun sitenizin tanıtımını yapmak için bir oyuna sponsor olabilirsiniz ya da oyunu satın alabilirsiniz.

Gelelim diğer bir alternatifimize. Mochimedia.com

Burada ise bizden oyunumuzun içine bir kısım kodların eklenmesi isteniyor. Sonrasında ise eklediğimiz oyun otomatik olarak oyun sitelerine dağıtılıyor ve oyunun içine koyulmuş olan reklama göre oyunun oynanma miktarına göre para kazanıyoruz.

Flash’ta Oyun Yapımı(Eleştiri)

SuBirikintisi | 08 September 2010 19:48

google’da flash oyun yapımı diye bir arama yapın, türkçe kaynak olarak karşımıza çıkanlar sadece basit flash oyunu nasıl yapılır tarzı yazılar ve yabancı sitelerdeki kaynakları(klasik flash kit,kirupabenzeri siteler) işaret eden onlardan yararlanmamız gerektiğini söyleyen yazılar. flash’ta oyun tasarlayan biri olarak, ilk başladığım zamanlarda türkçe üst düzey bir oyunun nasıl yapılabileceğine dair türkçe bir kaynak bulamamıştım. bu arada yanlış anlaşılmasın üst düzey örnekten kastım bir oyun sitesinde yayınlanabilecek seviyedeki bir oyundur.

internetteki tükçe oyun örnekleri genellikle, sayı tahmin oyunları, shoot’em up tarzı oyunlar, drag and drop oyunları gibi basit actionscript kodlarıyla gerçekleştirilebilecek oyunlar. örneğin bir shoot’em up oyununda ekrandan gecen kuşların fare ile
üzerine tıklanıp tıklanmadığını kontrol etmemiz ve 1-2 çizim, animasyon koymamız oyunu hazır hale getirir. işin en komik yanı ise şu, bir kişi nasıl basit bir flash oyun yapılır diye yazmış. aynı yazı benim gördüğüm kadarıyla 3-4 tane siteye aynen kopyalanmış. benim görmediğim daha kaç sitede vardır kim bilir.

Flash’ta Trigonometri ve Matematik Sınıfı

SuBirikintisi | 01 December 2009 17:05

Not:ActionScript 2.0
Flash uygulamalarında çeşitli efektlerin yapımında(örneğin kar yağışı efekti) ve oyun yapımında sıklıkla flash’ın matematik sınıfına ihtiyaç duyarız. Özellikle oyun uygulamalrının vazgeçilmezidir matematik sınıfı.
Matematik sınıfını özelliklerini internette her yerde bulabilirsiniz ancak trigonometri sınıfı genellikle çok detaylı anlatılmaz(ya da ben bulamadım), bu yüzden bunları biliyorsanız bile yazının trigonometri ile ilgili olan kısmına göz atmanızı tavsiye ederim.

Matematik sınıflarına ait kodlar genellikle programlama dillerinde benzerlik gösterirler, ufak tefek yazım farkları vardır. Matematik sınıfının kod kısmında yerini belirtip sıradan anlatmaya başlayalım:
ActionScript 2.0 Classes>Core>Math>Methods kısmındaki kodlar:

Flash OYUN Örneği–Part 2

admin | 12 February 2009 10:28

Oyunun birinci partı buradan..
2. partta yeni bir mc eklemeyip kod yazmaya devam edicez.. Kodlarda karışıklık olmasın diye kodları farklı bir katmana(layer’a) yazacağız.. Bunun için eğer 1. partın fla’sını indirdiyseniz orada actions diye bir katman var. Bunun hemen altına actions2 isminde bir katman oluşturuyoruz ve kodları bu katmanın 1. frame’ine yazmaya başlıyoruz..

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
var mermi_array:Array = new Array();
trace(Stage.width);
a = 0;
herkes.onMouseDown = function() {
mermi = herkes.attachMovie("mermi", "mermi"+a, herkes.getNextHighestDepth(), {_x:kol_mc._x+kol_mc._width*Math.cos(kol_mc._rotation*Math.PI/180), _y:kol_mc._y+kol_mc._height*Math.sin(kol_mc._rotation*Math.PI/180)});
a++;
mermi_array.push(mermi);
mermi.speedx = 10*Math.cos(kol_mc._rotation*Math.PI/180);
mermi.speedy = 10*Math.sin(kol_mc._rotation*Math.PI/180);
mermi.onEnterFrame = function() {
this._x += this.speedx;
this._y += this.speedy;
if (this._x>Stage.width) {
this.removeMovieClip();
}
if (this._x<0) {
this.removeMovieClip();
}
if (this._y>Stage.height) {
this.removeMovieClip();
}
if (this._y<0) {
this.removeMovieClip();
}
for (i=0; i<40; i++) {
if (mermi_array[i].hitTest(yer_mc)) {
mermi_array[i].removeMovieClip();
}
}
if (mermi_array.length>=30) {
mermi_array.splice(0, 24);
}
};
};

Flash Actionscript Örnekleri

SuBirikintisi | 04 February 2009 13:43

Flash’ın kodlama dili olan Actionscriptustalaşması uzun zaman alan bir dil olmakla birlikte özellikle oyun tasarımında kodlama yapmak büyük bir esneklik gerektirir(ya da ben öyle düşünüyorum). Özellikle oyun tasarlarken normal bir program yapar gibi kodları yazamazsınız, her nesne birbiriyle etkileşim içinde olduğundan buna göre kodları birbiriyle uyumlu hale getirmek gerekmekte.. Yani basit bir örnek verirsek; adamın eline bir kaya aldığında koşma özelliğinin kapanması gibi. Bunun için özellikle oyun tasarımında uzmanlaşmak için başkaları tarafından hazırlanmış olan örnekleri incelemek çok yararlı olacaktır.. Bana çok faydası olan bazı sitelerin adresleri:

Flash OYUN Örneği–Part 1

admin | 04 February 2009 11:30

Kendi İmalatım Flash Oyun
adlı yazıdan sonra hazırladığım başka bir oyunu da sizlerle paylaşmak istedim… Bu sefer biraz vurmalı kaçmalı yani hareketli bir oyun… Fazla karışıklık olmasın diye oyunu 3 part halinde yayınlamayı düşünüyorum…

Oyunda bizim kontrol ettiğimiz adam sağdan soldan gelen adamları öldürerek level level devam ediyor..(Level’leri burada anlatmayacağım ,sadece hareket, ateş etme ve düşmanların gelmesi, ateş etmesi…)
1. part hareket etmeyi,adamın hedefe doğru dönmesini ve zıplamayı içeriyor..

Bu arada .swf olarak buraya ekleyemedim buraya eklenebiliyor mu bilmiyorum…

Kendi İmalatın Flash Oyun…

admin | 12 January 2009 09:49

Her ne kadar ActionScript 3’ün çıkmasıyla AS 2 önemini yitirmeye başlasada halen daha önemli bir oranda kullanılmakta. En son baktığım bir ankette AS2 kullananlar AS3 kullananlardan daha fazlaydı. Ben de AS3’e geçemeyenlerden(alışamayanlardan)ım. Bunun sebebi okul dersleri ya da tekrardan uğraşmak istememek olabilir ama bence eğer 3 boyuta bulaşmayacaksanız AS2 size yeter. Nitekim ben de böyle düşünüp bir oyun hazırladım. Umarım beğenirsiniz….

İlk olarak oyunun gözünüzün önünde canlanması için sağ üst tarafa doğru ev gibi bir yapı düşünün, buradan aşağıya doğru saksılar atılıyor. Bizim amacımız ise bu saksıları yere değmeden havadayken aşağı yukarı kafasını çevirebildiğimiz top benzeri savaş aletiyle ateş ederek vurmak. Saksılar yere değerse hp_mc isimli, bizim kalan canımızı gösteren bar’ın _xscale’si azalıyor nitekim 0 olunca oyun bitiyor.