bildirgec.org

fizik nedir hakkında tüm yazılar

NEREDEN ÇIKTI BU FİZİK?

burakbakacak | 20 February 2011 15:35

Günümüz eğitim sisteminde en zor derslerden biri olarak öğrencileri sürekli terleten fizik hayatımıza insanoğlunun merakı sayesinde girdi. Peki Fizik bir ihtiyaç mıydı? yoksa tesadüfen bulunmuş bir kuram mı olmuş? Fizik tamamen insanoğlunun merak duyguları yüzünden doğmuş. Biz merak ettikçe de yeni şeyler doğmaya devam edecektir zaten.

Fizik nedir? Fizikçi ne yapar? Aydınlatalım!

tentena | 25 June 2008 17:01

Fizik en eski ve şüphesiz en ilginç bilim dalıdır. Temel amacı, doğayı incelemek ve doğal olayları anlamaktır. Fiziğin ilgilendiği uzunluk ve zaman aralıkları diğer bilim dallarına kıyasla insanoğlunun hayal edebildiği ya da ölçebildiği en büyük aralıklardır.
Fizikçiler belki de tüm bilim adamları içinde “esnekliği” en fazla olanlardır. En ileri ve çağdaş araştırma laboratuvarlarında aletleri ya da denklemleri arasına gömülmüş tipik fizikçiler olduğu gibi, ticaret borsalarında, Albert Einstein‘ın moleküllerin hareketini incelediği yayılma (difüzyon) denklemlerini kullanarak, fiyatların zaman içinde nasıl hareket edeceğini tahmin etmeye çalışanlar da vardır.
Fizikçiler yalnızca bilimsel ve ekonomik değil aynı zamanda sosyal, teknolojik ve pratik problemleri de çözmeye çalışırlar. Günümüz fizikçilerinin doğrudan uğraştığı bu tür problemlerden bazılarını şöyle özetleyebiliriz:

I. İletişim sistemleri; optik iletişim, uydu iletişimi. Bu sistemlerde kullanılacak opto-elektronik aygıtların araştırılması, tasarımı ve geliştirilmesi.
II. Enerji üretimi; nükleer enerji, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve halen kullanılmakta olan enerji üretme yöntemlerinin etkinliğinin arttırılması.
III. Evrenin doğuşu ve gelişiminin anlaşılması; Büyük Patlama (Big Bang), kara delikler, nötron yıldızları, galaksiler, kozmoloji, astronomi, uzay fiziği gibi dallar.
IV. Maddenin yapısını anlama yoluyla yeni çok küçük ve çok hızlı elektronik aygıtların keşfedilmesi ve bu aygıtların kullanılmasıyla küçük, ucuz ve hızlı bilgisayarların yapılması.