bildirgec.org

ezel akay hakkında tüm yazılar

Neredesin Firuze (2004)

queennothing | 15 December 2010 15:45

Levent Kazak’ın senaryosunu yazdığı, Ezel Akay’ın yönetmenliğini yaptığı sinema filmi “Neredesin Firuze“, 2004 senesinde vizyona girdi. 26. SİYAD Ödülleri’nde iki ödül, 9. Sadri Alışık Ödülleri’nde iki ödül, 12. ÇASOD Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ve 16. Ankara Film Festivali’nde de üç ödül alan film, müzikal olarak geçiyor. Özcan Deniz, Haluk Bilginer, Şebnem Dönmez, Demet Akbağ, Ruhi Sarı, Janset, Cem Özer ve Erol Büyükburç‘un rol aldığı yapım, İMÇ’ye espirili göndermelerde bulunuyor.

Şellâle (2001)

queennothing | 01 February 2010 09:47

Sinemacı Semir Aslanyürek‘in yazıp, yönettiği 2001 çıkışlı sinema filmi “Şellale” (The Waterfall), güçlü kadrosuyla dikkat çeken başarılı bir yapım. Filmde Türk Sineması‘nın güçlü isimlerinden Hülya Koçyiğit, Aykut Oray, Tuncel Kurtiz, Fikret Kuşkan, Ali Sürmeli, Enis Aslanyürek, Nurgül Yeşilçay, Ege Aydan, Savaş Yurttaş, Ezel Akay ve Canan Hoşgör yer alıyor.

Türkiye’nin geçmişine baktığımızda, 1960 senesinde güçlü bir olayın cereyan ettiğini görürüz; askeri müdahale, darbe. Siyasi boyutu bir tarafa bırakmayı başarırsak, her birimizin gördüğü tek gerçek, sayısız insanın ölmüş olduğudur. ‘Darbe’den yaklaşık 2 ay önce, Antakya’nın mütevazı bir kasabasında yaşayan insanların hayatını konu alan film, gerek ekonomik, gerek politik kriz yaşayan bir aileyi ve ailenin küçük erkek çocuğu Cemal’in hayal dünyasını irdeliyor. Farklı partilere mensub olan babası ve amcası arasında kalan küçük Cemal, her şeyden soyutlanarak kasabaya yeni yapılan Harbiye Şelalesi’yle arkadaşlık kurmaya başlar. Kasabada yaşayan insanların kırık düşlerinin dinleyicisi haline gelen bu şelale, Cemal ve kızkardeşinin fantastik buluşma noktasıdır.

yedi kocalı hürmüz

nazokiraze | 08 December 2009 17:26

Az evvel döndüğüm Yedi Kocalı Hürmüz filminin burada olmadığını farkettim ve yazmak istedim.

Üç haftada bitirilmiş 2,5 milyon dolarlık bir yapım olan Yedi Kocalı Hürmüz gerek dansları gerek dekorlar ve kıyafetleriyle tam bir görsel şölen havasında masalsı bir yapım. 5. Boyut Stüdyoları tarafından yapımı üstlenilen filmde bilinen hikaye işleniyor, Hürmüz, kocaları ve gelişen olaylar.

Filmi izleyenler Haluk Bilginer’den Erkan Can’a, Erol Günaydın’dan Betül Arım’a, Müjdat Gezen’e, Gülse Birsel’e kadar pek çok yıldızı görme şansı yakalayacaklar. Ayrıca genç oyunculardan Sarp Apak, Mehmet Ali Alabora ve Öner Erkan da filmde yer alıyor. Yönetmen:Ezel Akay

Sinema Emekçilerinin “Hareket Noktası”

queennothing | 18 November 2009 09:43

1978 senesinde onbir sinema emekçisi tarafından kurulan Sinema Emekçileri Derneği SİNE-SEN, bugüne kadar düzenlediği atölye çalışmaları olsun, sinema sektöründe bulunan insanların haklarını korumak ve Türkiye’de sinema sanatına gerektiği övgüyü gösterebilmek adına yüzlerce projeye evsahipliği yaptı.
Özellikle sinema sektöründe görev alan kimselere (oyuncular, yönetmenler, set işçileri gibi) gösterdiği özenle tanına SİNE-SEN, 16 Kasım 2009, Salı günü gerçekleştirdiği açılışla misyonunu bir kez daha göstermiş oldu.
Şişhane’de ikamet eden Mozaik ve Çini Altgeçidi’ni sinema sektörü çalışanları için düzenleyen SİNE-SEN, ‘Hareket Noktası‘ adını verdiği bu geçitte provalardan, internet bağlantısına, toplantı salonlarından, film izleme sistemine kadar türlü imkanlar sağlamakta.

Ana teması ‘sinema emekçilerinin buluşma, tanışma, uzun vadede paylaşım noktası’ olan merkez, 16 Kasım Salı günü, saat 16:00’da Mustafa Alabora‘nın konuşmasıyla açıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan ve bir çok sinema emekçisinin (Erkan Can, İlyas Salman, Ezel Akay) katılııyla gerçekleşen açılıştan sonra geçit, aktif olarak hizmet veriyor.

Ustalar Geçidi; Hicran Sokağı

nazokiraze | 08 January 2009 14:16

Bu hafta sonu bir film izledik ismi Hicran Sokağı afişinde Türkan Şoray, Cüneyt Arkın vardı. Son dönem filmlerinden ama hiç duymadım diye söylenerek izlemeye başladım filmi. Filmin gerek senaryosu gerek yonculuklar beni hiç tatmin etmedi sanki acele çekilmiş dizi tadındaydı, yalnız dikkatimi çeken şey başrolden en küçük role, seyyar satıcıdan, filmin kahramanına kadar hepsi Türk sinemasının emektarlarıydı. Selda Alkor’dan Yusuf Sezgin’e, Süleyman Turan’dan Ahu Türkpençe‘ye, Selma Güneri’ye, Ayla Algan‘dan Pelin Batu’ya Hülya Koçyiğit’e insanı şaşırtacak derecede ünlü oyuncu vardı.Rutkay Aziz, Ezel Akay bile vardı yalnız Türkan Şoray ve Cüneyt Arkın hariç duyan gelmiş gibiydi. O kadar ustayı bir arada görünce vardır bir hikmet diye izledim filmi. Sonuna yakın süpriz olarak Türkan sultan ve Cüneyt Arkın’ıda görünce tadından yiyemedik bu kötü ama iyi filmi.

Film sonrası yaptıgım araştırmalarda dünyada senaryosu en çok film yapılan senarist olarak rekorlar kitabına geçen Sefa Önal‘ın jubile filmi olarak çekildiğini ögrendim. O yüzden di vasat konulu bir filmde bu kadar iyi ustaların oynaması.
Eski Yeşilçam günlerini hatırlatan fakir zengin aşkını, mahalle esnaflarını, yardımı, iyiliği, sevgiyi, ümidi anlatan bu film bir çok sanatçıyı bir arada görmek adına izlenebilir. Müzikler ise Gökhan Kırdar ve Cahit Berkay’ ait.

Gölge Oyunundan Beyaz Perdeye: Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?

heavybear | 06 June 2008 15:43

Hacivat karagöz Neden Öldürüldü Film Afişi
Hacivat karagöz Neden Öldürüldü Film Afişi

14. yy’da Anadolu’da yaşayan halk Moğolların saldırılarından yılmış, Moğolların vergi almasından fakir hale düşmüştür. Halk bu zulümden kaçmak için göç etmektedir. Göç etmek için ise en uygun yer Bursa’dır. Sadece Anadolu’da yaşayan halkın değil aynı zamanda çeşitli beyliklerin yöneticileri de Bursa’ya gelmektedir.

Karagöz Moğol vergilendirmesinden usanan, annesiyle geçinen bir Türkmen göçeridir. Hem Moğolların baskısından hem de kendisine bir iş bulabilmek için Bursa’ya annesiyle birlikte göç eder. Cahil olmasına rağmen kafası iyi çalışan biridir. Kulağının ağır işitmesiyle de sözleri yanlış anlayarak çevresindeki güldürür. Özellikle de kızdığında yaptığı hareketler onun komik duruma düşmesine neden olur.

Hacivat da eğlence düşkünü bir ulaktır. Tüm zor durumlardan kurtulabilmektedir, bunu da diline borçludur. Türlü laflar ederek tam bir “laf cambazlığıyla” işi kendi isteğine göre şekillendirip Moğol’un elinden kurtulmuş ve Bursa’ya gelmiştir. Daha sonra Karagöz ile karşılaşmış ve onun ineğini satın alarak tanışırlar. Karagöz’ün iş aradığını öğrenen ve ondaki bu komiklik yeteneğini gören Hacivat ona iş bulacağına dair söz verir. Aslında bundan para, şan, şöhret kazanmak için yararlanmayı aklına koymuştur.

“hacivat karagöz neden öldürüldü?” üzerine…

moroccom | 20 February 2006 15:34

çekim aşamasına dair haberler ilk kez gazetelere yansıdıktan sonra, merakla bu filmi beklemeye başladım.
nasıl bir film ortaya çıkacağına ilişkin merakımı ancak seyredince giderebildim. gölge tiyatrosunun iki baş aktörünün zeka ve incelik isteyen esprilerle osmanlı’dan günümüze tüm türk toplumunu etkisi altına alması başlı başına bir inceleme konusu zaten. film gösterime girmeden evvel yaptığı söyleşilerde yönetmen ezel akay yıllarca bu konu ile ilgili araştırmalar yaptığını söyledi. filmi izleyince verilen emeğin hakkını iade ediyorsunuz zaten.