Evrensel çekim yasasını bulmuş olması nedeniyle tanırız çoğumuz Isaac Newton’u. Peki onun bir bilim adamından çok bir din adamı, eskatalog(dünyanın sonuyla ilgilenen öğretiye eskataloji deniyor), ve hatta simyager yönünü biliyor muydunuz?

Isaac Newton
Isaac Newton

Çalışmalarının evrenin sanki bir makine gibi işlediği şeklinde yorumlanmasını istemeyen Newton, şöyle diyor: “Yerçekimi gezegenlerin hareketini açıklıyor; fakat onları bu şekilde sıraya dizenin kim olduğunu açıklayamaz. Tanrı her şeyi bilir, neyin olduğunu ve olabileceğini.”*

İncil ve Hıristiyanlığın ilk azizleri özellikle çok ilgisini çekiyordu. Zamanını bilimden çok simyaya ve teolojiye adayan Newton, her gün İncil okuduğunu söylüyordu. İncil’de anlatılan efsanelerin yerlerini bulmak için çok çaba sarf etti, fakat başarılı olamadı. Dine merakına rağmen çoğunlukla karşılaştığı fikirleri yine bilimsel metotlarla test eder ve araştırırdı. Din üzerine yazdıkları, bilim üzerine yazdıklarından çok daha fazlaydı. Ortodoks düşüncesine daha yakın olduğu söylenirdi, fakat II. Charles’ın sarayında ve soyluların arasında yaygın olan Rosicrucian(Gülhaçlılar) mezhebinden olduğunu da söyleyenler vardı.