bildirgec.org

emrah elçiboga hakkında tüm yazılar

Dar Alanda Kısa Paslaşmalar (2000)

queennothing | 24 November 2009 12:25

Serdar Akar‘ın yönetmenliğini yaptığı, Önder Çakar‘ın senaryosunu yazdığı, Fahir Atakoğlu‘nun müziklerini yaptığı başarılı bir Türk Sineması örneği olan 2000 çıkışlı “Dar Alanda Kısa Paslaşmalar“da 2007 senesinde hayatını kaybeden aktör Savaş Dinçel, Erkan Can, Müjde Ar, Uğur Polat, Şahnaz Çakıralp, şarkıcı Rafet El Roman, Sezai Aydın, İsmail İncekara, Bülent İnal, Fatih Akyol, Emrah Elçiboğa gibi isimler rol alıyor.

Başarılı olacağına gönülden inandıkları Esnafspor’un, eski sporculardan Hacı ve takımın başantrenörü olan Çetin, Amatör Takımlar Ligi’nde şampiyonluk elde edebilmek için çalışmalara başlamıştır.
Takım çalışmalarını yakından takip eden Hacı, yaşını almış bir hayat kadını olan Aynur’la yıllardır paylaştığı yalnızlığına katlanamaz hale gelmiş, Aynur için kabul etmesi imkansız olan evlilik teklifi üzerinde ısrar etmektedir.

BİR YABANCI UYARLAMASI OLARAK YAZGI

neceff | 21 October 2008 15:09

Romandan öyküye uyarlama yapılırken tasarruf, dramatik yapı ve öz konu başlıklarıyla bildiğimiz üç ana sorunla karşı karşıya geliriz.

Tasarruf; maddi ve zamansal tasarruftur. Bir roman genellikle 200 sayfadan uzun sürer, senaryo ise genel olarak 120 sayfa civarındadır. Burada senaristin yapması gereken, kitabın ana fikrini bozmadan, kitabı başarılı kılan etkenleri dağıtmadan, bazı bölümleri ve hatta gerekirse bazı karakterleri çıkarmaktır. Bu bakımdan filme bakıldığında Zeki Demirkubuz’ un çok doğru bir kitabı seçtiğini görüyoruz, çünkü “Yabancı” 116, sayfa. Filmin süresinin de 100 dk. civarında olduğunu göz önüne alırsak, senaryonun 1005-110 sayfa arasında olması gerektiğini söyleyebiliriz. İşin maddi yönünü zorlayıcı pek fazla olay ve mekan olmasa da, yazlık ev sekansının filme alınmaması, az da olsa filmin bütçesine hizmet etmiş görünüyor. Bence bu mekanlarda geçen olayları, Musa’ nın evine, iş yerine ve mahhalesine toplayarak Demirkubuz yine doğru bir adım atmış.

meursault‘ un kendi iradesini kullanmayı reddeşinin nedeni, bu dünyadaki her şeyin kontrolümüz dışında geliştiğini düşünmesi, tüm anlamların aslında anlamsız olduğuna inanması, “absürd” bir hayat görüşüne sahip olmasıdır. Musa karakteri, Mersault’ un fikirlerine sadık kalmış. Bu konuda Yazgı kesinlikle başarılı bir uyarlama. Film tek bir konunun üzerinde, gerilimi git gide arttırarak ilerliyor ve kitaptaki nihilist duyguları izleyice uyandırarak onları rahatsız etmeyi başarabiliyor.