bildirgec.org

elektron mikroskobu hakkında tüm yazılar

Kayıp Gezegenin Sırrı (Faeton)

turritopsis | 19 November 2009 12:30

Beşinci gezegen (Merkür, Venüs, Dünya, Mars, ?) etrafındaki tartışmalar birkaç on yıl boyunca devam etmektedir.

XVIII. yüzyılın 70 – 80. yıllarında Alman gökbilimcileri Johann Titius ve J. E. Bode gezegenlerarası mesafe kuralını ortaya koyarlar. William Herschel Uranüs gezegenini keşfeder. Bu gezegenin yerleşim yörüngesi gezegenlerarası mesafe kuralını kanıtlar. Yalnız Mars ve Jüpiter arasındaki mesafe, bu gezegenler arasında bir gezegenin daha olması gerektiğini gösterir.

1 Ocak, 1801 tarihinde İtalyan Giuseppe Piazzi, kataloglarda yer almayan zayıf ışıklı bir yıldızı tespit eder, onun da diğer gezegenler yönünde döndüğünü belirler. Matematikçi Carl Gauss, yaptığı hesaplamalar sonucunda bu gezegenin Mars ile Jüpiter arasında olduğunu ortaya çıkarır. Yalnız, Piazzi bu gezegeni tekrar göremez. Kayıp gezegene Ceres adı verilir. Bir sene sonra gökbilimci Heinrich Olbers, Ceres’i görür. Birkaç ay sonra da ona yakın bir diğer gezegeni, Pallas (Pallada)’ı da keşfeder.

En güçlü elektron mikroskobu

neoturk | 04 July 2007 16:54

titan
titan

The FEI Titan™ ailesi FEI firmasının ürettiği Geçirmeli Elektron Mikroskobudur(GEM) (transmission electron microscope(TEM)). Şuan için en güçlü elektron mikroskobudur. Nanoteknolojiyle ilgili araştırmalarda kullanılmaktadır. Kullanımı kolay yapısı ve görüntüleme kararlığı ve 80-300 kv faz aralığıyla birçok araştırma laboratuvarının tercihidir. Bu mikroskobun çalıştığı ortamında çalışmaların kalitesi ve doğruluğu için belli şartlarda olması gerekir. yaklaşık fiyatı $ 4.8 m olan bu cihaz 0.14 nanometreye gösterim gücüne sahiptir özellikle malzemelerin atomik yapı ve kimyasını araştırmak için faydalıdır. Bu cihaz dünyanın bir çok yerinde kullanılmaktadır araştırdığım kadarıyla 2006 yılında ingiltere bir tane alıp londradaki nano teknoloji araştıma laboratuvarına koymuştur.Kurlumuna ve kurulduğu odanın teşrifatına şurdan ulaşabilirsiniz. Bu teşrifat çalışmaları nanoteknoloji merkezine tam olarak £0.5M mal olmuştur.

titan tem
titan tem

Sanal Elektron Mikroskobu

uparlayan | 16 July 2006 09:54

Hiç kullandıkmı? Nerdeee… Nasa usanmamış üşenmemiş ücretsizbir java programı ile internetten sanal elektron mikroskobukullanabileceğimiz bir ortam sağlamış. İşte buradan olayı takipedebilirsiniz.

Mevzubahis java programını ve iki örneği ise buradan çekebilirsiniz

Mikroskopta incelenilesi veriler ise şurada