bildirgec.org

edebiyat ve eleştiri hakkında tüm yazılar

genç yetkin bir öykücü: abdullah ataşçı ve kül öykü gazetesi

kahramancayirli | 06 February 2008 23:48

kül öykü gazetesi
kül öykü gazetesi

kül öykü gazetesi ocak 2007den bu yana varlığını gösteren ülkemizin ilk öykü gazetesi. genç öykücülere geniş yer ayıran gazete, ünlü öykü yazarlarıyla yapılan röportajlarla da zenginleşiyor.

abdullah ataşçı
abdullah ataşçı

şubat 2008 tarihli gazetenin 12. sayısına petros markaris ve genç öykü yazarımız abdullah ataşçı konuk oldu. bu yazıdaki esas maksadımsa bildirgeç okurlarını genç ve yetkin bir öykücümüzle tanıştırmak. 1973 Elazığ doğumlu, Abdullah Ataşçı. İlk, orta ve lise öğrenimini doğduğu kentte tamamlamış. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Çeşitli öykülerini “Kül”, “Kum”, “Yaratı”, “Yaratım”, ÖyküŞiir”, Felsefeci” ve “Felsefeyazın” dergilerinde yayımlamış. “Tek Kişilik” adlı öyküsü, Yaba Edebiyat tarafından Hakkı Özkan anısına düzenlenen etkinlikte Teşekkür Belgesi almış (2002 senesinde) ve “Sokaktaki İnsan Öyküleri” adlı kitabında yayımlamış genç yazar bu öyküsünü. 2006 senesinde “Sığ Suyun Balıkları” adlı başarılı öykü kitabını yayımladı. 2008’in ocak ayındaysa “Vicdan Saatleri” adlı yeni öykü kitabıyla yeniden okurlarının karşısında…
aylık öykü gazetesinde “kosmik yumurta” adlı keyifli ek de gazetenin keyifli kısımlarından biri..

murathan mungan büyümenin türkçe tarihi

kahramancayirli | 23 January 2008 16:22

insanı ne büyütür? edebiyat, biraz sinema, iyi müzik az biraz da…tabii bir de bu büyüme listesine “acı”yı eklemek gerek…

murathan mungan’ın seçkisi “büyümenin türkçe tarihi”nden bahsetmenin tam sırası..

Refik Halit Karay, Ömer Seyfettin, Sait Faik, Sabahattin Ali, İlhan Tarus, Orhan Kemal, Cihat Burak, Vüs’at O. Bener, Oğuz Atay, Osman Şahin’in öyküleri hakkında Füsun Akatlı, Selim İleri, Fatih Özgüven, Cemil Kavukçu, Ayfer Tunç, Hasan Ali Toptaş, Sırma Köksal, Sema Kaygusuz, Faruk Duman, Necati Güngör, Jaklin Çelik ve Nurdan Gürbilek yazmışlar.

alain de botton statü endişesi

slymnkck | 19 January 2008 10:14

statü endişesi, alain de botton’un en nitelikli kitaplarından biri. hem sanata yer veriyor sayfalarında, hem de sosyolojik tahlilleri okurlarına sunuyor. hepimizin yaşadığı “elalem ne der” korkusunun üzerine temelleniyor, eser.

Elif Şafak’ın Siyah Süt’ü…

kahramancayirli | 05 October 2007 23:14

Geçen yıl piyasaya çıkan Baba ve Piç adlı romanıyla yoğun ilgi gören yazar Elif Şafak, bu kez kendinden, kendi yaşadıklarından yola çıkarak ilk defa otobiyografik bir roman kaleme aldı.

Yazar, son eserini tamamladı, çok yakında yeni kitabını okurlarıyla buluşturacağını muştuladı, katıldığı bir kültür-sanat programında (Gece Gündüz-NTV)…

Kitabın ismi ise son derece ilgi çekici: Siyah Süt! Elif Şafak takipçileri olarak merakla bekliyoruz. (Bu arada yazarın son kitabı Baba ve Piç, 2007 yılının da en çok satan 20 kitabı arasında)

piraye, televizyon dizisi oluyor

kahramancayirli | 03 October 2007 21:18

Canan Tan, yazdığı her kitapla en çok satanlar listesinde fırtınalar estiren bir yazar.
Son eseri “yüreğim seni çok sevdi” de çok satanlar listesinde epey yer aldı, hatta şu an bile en çok satan ilk beş kitaptan biri.
Akabinde ise, garip bir durum oldu.
Yazarın bir önceki kitabı “piraye” tekrar listelere dönüş yaptı. Piraye şu an en çok satan 3 kitaptan biri.
Bir de atlatma haber verelim: Bu sezon “piraye” televizyon dizisi olarak ekranlarımızda yer alacak.

hiç niyeti yoktu!

kahramancayirli | 03 October 2007 16:55

Fatih Özgüven’in “Bir Şey Oldu” adlı öykü kitabı, geçen yılın en iyi yerli öykü kitabıydı, bence. Durum böyle olunca Özgüven’in yeni öykü kitabını aylardır dört gözle bekler oldum. Nihayet!

Kitabın açılış öyküsü olan “Regal Dönemi”, özgün bir metin. Ajda Pekkan şarkılarından yola çıkarak bir öykü yazmak kimin aklına gelirdi?

Orhan Pamuk’un “Öteki Renkler”de bahsettiği çevirmen arkadaşının Fatih Özgüven olduğunu düşünürdüm hep. 2. öykü “Paris’te Bir Apartman”ın bir yerinde Özgüven, “büyük bir yazar” der, bence o da Orhan Pamuk!

Türkiye’de müzik eğitimi ve drama eğitimi:Mahiye Morgül

biSGen | 05 July 2007 22:05

Merhabalar size Türkiye’de çocuk gelişimi ve yaratıcı drama
konularında emektar birini ve onun sitesini tanıtmak istiyorum. İstiyorum çünkü çocuk gelişimini ve çocuk gelişiminde dramayı önemsiyorum. Mahiye Morgül öğretmenimiz isterseniz “> kendisi tanıtsınkendisini.Hazırladığı sitede ana başlıklar şöyle :
1. bölüm de hazırladığı kitaplarla ilgili küçük tanıtım yazıları bulabilirsiniz.
Çocukluk Çağı Müzik Eğitimi,
Müzik Çalışalım,
Oyunlu Şarkılar,
Eğitimde Yaratıcı Dramaya Merhaba
, Müzik Nasıl Öğretilir