bildirgec.org

dosya sistemi hakkında tüm yazılar

Python dili ile dosya sistemi işlemleri ve resim işleme

mgulsoy | 26 November 2009 10:34

Dosya sistemi işlemleri bazı uygulamalarda oldukça gerekli olan bir ihtiyaç. Pek çok dilde bu işlemi yapabilmek için farklı programlama modelleri, API’ler veya nesneler bulunmakta. Bu yazıda Linux ve Windows işletim sistemlerinde dizin ve dosya yapısı işlemlerinden bahsedeceğim. Önce bu iki işletim sisteminin dosya sistemi farklılıklarından biraz bahsetmek isterim ki dosya sistemi ile ilgili kod yazarken bu farklılıklara dikkat etmek gerekli.

Dosya sistemi yapıları:
Windows işletim sistemi, her ne kadar değiştirmiş olsalar bile, genelde dosya sistemi ağaç yapısı için sürücü kavramını ele alır. Sistemde birden çok sürücü olabilir.Linux (ve türevleri) işletim sistemleri ise tek bir dosya sistemi kökü barındırır. Bunun adı root gösterimi ise / dir.

USB Belleklerinizi NTFS’ye Dönüştürün

pisho | 21 April 2008 19:54

bu yazımda sizlere daha önce Bildirgeç‘te veya farklı bir türkçe kaynak sitesinde görmediğim bir özellikten bahsetmek istiyorum.

USB belleklerinizin dosya sistemini Fat/Fat32’den NTFS‘ye dönüştürmeniz mümkün…

İlk önce nasıl yapıldığını, makalenin sonunda ise faydalarını açıklamaya çalışayım..

Adım Adım Anlatım

  • Öncelikle, Bilgisayarım’a sağ tıklayıp özellikleri seçiyoruz.
Fat32'den NTFS'ye geçiş 1.Resim
Fat32’den NTFS’ye geçiş 1.Resim
  • Daha sonra açılan küçük pencereden Donanım sekmesinde yer alan Aygıt Yöneticisini seçiyoruz
Fat32'den NTFS'ye geçiş 2.Resim
Fat32’den NTFS’ye geçiş 2.Resim
  • Açılan bu yeni pencereden de, Disk Sürücüsü sekmesindeki o an takılı olan flash belleğimizin markası neyse üzerine sağ tıklayıp Özellikleri seçiyoruz..

Benim Flash belleğin markası SanDisk’tir.. Sizlerinki farklı olabilir, problem değil..

Şifrelemeli Dosya Sistemi (EFS) nedir? Şifre yedeği nasıl alınır?

| 02 April 2008 10:55

Bilgisayar oturumu açılırken veya daha öncesinde Bios‘ a atadığımız şifrelerle izinsiz erişimleri belki bir nebze engelliyoruz. Olaya bir de şu yönden yaklaşın: İş yerinizdesiniz. Bilgisayara şifrenizi girdiniz , bilgisayarınız “yönetici” düzeyinde her türlü erişime açık ve her işlemi yapmaya hazır. Siz bilgisayarınızın başında değilken başka biri geldi ve USB belleğini bilgisayarınıza takıp tüm değerli şirket bilgilerine saniyeler içinde sahip oldu. Veya değerli bilgiler içeren laptop‘unuz çalındı!!.