bildirgec.org

dolly hakkında tüm yazılar

Hayvan ve insan klonlama

wanadooo | 22 August 2009 08:18

Ünlü koyun Dolly‘nin hikayesini duymuşsunuzdur. ingiliz bilim insanlarının kopyalama yöntemiyle meydana getirdikleri, insanlık tarihindeki ilk kopya canlı koyun dolly, belli bir yaşa (6) geldikten sonra çözümü bilinmeyen sağlık nedenlerinden dolayı ölmüştü. hiçbiri onun kadar olmasa da, dolly’den sonra başka hayvanlar da kopyalanarak üretildi; ancak onların da sonu dolly’ninkinden farklı değildi (şimdilik). Bilim insanları teorik olarak bir canlıyı kopyalamayı rahatlıkla yapabiliyor ama bir yerde ya çok basit ya da çok ölmücül bir hata yapıyor olmalılar ki; klonlanmış kopya canlılar çözümsüz sağlık problemleriyle ya da anomalilerle doğuyordu.

gerçek klonlama işlemi, bilimkurgu filmleri (örnek: Star wars serisinin ikinci filmi klon savaşları, matrix serisi ve yapay zeka) ve kitaplarındaki klonlamadan biraz farklı çalışıyor. bir canlıyı klonlamak için, aslında yine iki kişi gerekli ancak canlıların doğal üreme sürecinin aksine, bu kez tek bir üreme hücresi bile yetiyor.

Frankenstein gıdalar

delihayat | 04 March 2008 10:41

İngiltere Bristol yakınlarındaki bir markette kopyalanmış inekten doğmuş olan bir sığırın eti bu hafta satışa sunulacakmış. Bu tür çalışmalara karşı olanlar klonlanmış gıdalara Frankenstein gıdalar derlerken bilim adamları ise bunu yüksek kalitede besin üretmek için iyi bir yol olarak gösteriyorlar. İlk memeli hayvanın 1996′da klonlandığı düşünülürse ne kadar hızlı ve ne kadar çok yol alındığı yada klonlamanın nerelere varabileceği ürkütücü bir hal alıyor. Haberle ilgili link

Türklerin İlk Kopya Koyunu

beydili06 | 25 November 2007 21:09

23.11.2007 tarihinde yani benim yazdığım bu tarihe göre dün İstanbul Üniversitesi basın toplantısından sonra ilk kez basının ve kamuoyunun karşısına çıkarılan oyalı yani ilkTürk kopya koyuyunu tanıttı.Sezaryenle dünyaya gelen oyalı Türkiye’nin ilk kopya koyunu.

İlk Yerli Kopya Koyun

xvolvox | 23 November 2007 00:30

İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinin 3 yıldır üzerinde çalıştığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve Tübitak destekli klon koyun projesinde klon koyun dünyaya geldi isim olarak kendisine ‘Oyalı’ adı verildi.Türkiye’nin ilk klon projesi olarak bilim tarihinde yerini aldı.Bilindiği üzere dünyada ilk olarak 1996 yılında Dolly isimli koyun klonlanmış 2003 yılında ise akciğer yetmezliğinden dolayı ölmüştü.Haberin Devamı

Maymun Kopyalandı

Pasteis de Nata | 15 November 2007 11:23

ABD’de yapılan bir kopyalama çalışması doğrulandı ve bu alanda kabul edilen ilk kopyalama oldu.
Kopyalanan cins al yanaklı maymun, genetiği insana çok benzeyen bir tür. Bu çalışma ile insan kopyalamasına çok yaklaşıldığı belirtiliyor.
İlk kopya hayvan Dolly 1996’da doğmuştu.
Haberin tamamı için tıklayınız.

Dolly’nin klonlanmasının 10. yıl dönümü

voyage | 22 February 2007 17:53

10 yıl önce bu hafta 27 şubat 1997’de ilk kez bir memeli yetişkin koyundan alınan hücreyle gerçekleştirilmişti. Daha doğrusu gerçekleştirildiği dünyaya duyruldu. Çünkü dolly 5 temmuz 1996 da dünyaya gelmişti. Canlı bir hücreden başlıyor; yeterli sayıya ulaşıncaya kadar çoğalıyor daha sonra farklılaşarak kas kemik gibi dokuları oluşturuyordu. Gündeme bomba gibi düşen bu olay medyada büyük yankı uyandırmış, Sonrasında herkes bu olayın kötüye kullanılmasından korkmuş dönemin U.S başkanı bill clinton olayın etik açıdan sorgulanmasını istemişti.

Peki klonlamadaki amaç neydi? Araştırmada kullanılan hayvanların birbirinin aynısı olması sağlanarak hayvanlar arasındaki farklılıkların deney sonucuna etkimemesini sağlamak, nesli tükenmekte olan hayvanları yeniden çoğaltmak ve tedavi amaçlı hastaya özel doku üretmek. Peki ya insan klonlama… Dolly nin ilanından itibaren gazeteler ve dergiler eskiden yaşamış bazı ünlülerin yada bi yakınını kaybedenlerin yakınını klonlaması gibi önerilerle onlarca yazı yazdı. Gerçekte ise Dolly annesinin (genetik annesinin) %100 kopyası değildi. Sadece aynı hücre çekirdeği DNA sını paylaşıyorlardı. Büyüdüğü genetik ortam tamamen farklıydı. Genler ise bulundukları ortamla sürekli olarak diyalog halindedir. Şimdi dolly yok dollyden sonra klonlanan Traccy’nin yavruları var. Bu yavuruların sütünden elde edilecek AAT enzimi kliniklerde deneyler yapılıyor. Üretilecek olan ilacın bu sene sonunda piyasaya sürülmesi bekleniyor.