bildirgec.org

dış iskelet hakkında tüm yazılar

ENGELLİLER İÇİN YÜRÜMEK ARTIK HAYAL DEĞİL!!!

Beacool | 27 December 2010 11:21

Birçok şeyin aslında olduğundan çok daha zor olduğu, zorlaştırıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Ekonomik açıdan daha iyi ülkelerdeki yaşam zorlukları ne yazık ki buradaki kadar zor geçmiyor. Bu zorlukları en ciddi biçimde yaşayanlar listesinin en tepesinde de ne yazık ki engelli vatandaşlarımız yer alıyor.

Tibion Bionic Leg Yürümek... Yeniden!
Yürümek… Yeniden!

Bir dönem geçirdiğim bir kazadan dolayı o zorlukları birebir de yaşamış biri olarak diyebilirim ki ülkemiz ne yazık ki bir engelli için gerçekten de çok zor (bkz yazı sonu notu). Böyle anlarda yaşamış olduğum; yerinden kalkıp (ama başaramayıp) hareket etme isteği ve dürtüsü artık modern teknoloji ile mümkün oluyor. Sunnyvale Tibion firmasının icadı olan ve Tibion Bionic Leg ismiyle anılan ürünü belden aşağısı hareket etmeyen hastalar için resmen bir şifa niteliğinde. Daha önceleri duyurmuş olduğum protez haberini de göz önüne alırsak sanırım yakın gelecekte engelli yaşam çok daha kolay olabilir.

Paraplejik Engelliler için Dış İskelet

zabun | 23 July 2008 01:18

Argo Medical Technologies şirketi, paraplejik engelliler için giyilebilir bir dış iskelet geliştirdi. Bu sayede engelli insanlar ayağa kalkma, sandalyede oturma, yürüme gibi günlük hareketleri yapabiliyor. Yarı robotik giysi; adım atma, oturma kalkma işlevlerini yöneten özel bir yazılım ve bilgisayar içeriyor. Şarj edilebilen pillerle çalışan dış iskelet, kullanılmayan bacaklara egzersiz yaptırmasıyla da faydalı oluyor. Baston, sırt çantası, bileğe takılan kumanda düğmeleri gibi eklentiler, henüz ürünü kullanışlı olmaktan uzaklaştırsada, daha gelişmiş ve erişilebilir sürümlerinin farklı firmalarca da çok yakında üretilebileceğini fikrindeyim. [video]

Fazladan Bir Dış-iskelete Ne Dersiniz?

zabun | 14 June 2006 16:48

İnsanların beden kuvvetlerinin yetmediği işleri, onlar için makineler yapar oldu. Fuarda sergilenen bir ürün, robotlarla artık sosyal ortamlarda karşılaşacağımız anlamına geliyor.
Exosceleton; insanın üzerine adeta giyindiği, kemiklerine, eklemlerine destek olan ve kaslarının kuvvetine ek bir kuvvet
sağlayan, bir nevi giysi-robot. Robot; insan hareketlerini derhal kavrayarak, hareketin başlangıcında ve bitiminde, elektrik motorlarıyla destek sağlıyor. Bu teknolojiyle, ağır olan bir yükü, sanki hiç taşımıyormuşcasına rahat kaldırabilirsiniz. Bunun yanında felçlilerin, hareket edebilmesi sağlanabilir. Askerlerin cephede yanlarında daha çok mühimmat taşımaları sağlanabilir. Deprem anında giyeceğiniz, vücudunuzu darbelerden koruyup, yıkıntılar arasından çıkmanızı sağlayabilen bir teknoloji olabilir.
Yakın gelecekte, elektrik motorlarının yerini kas benzeri kasılabilen polimerler alabilir. Bu ise, dış iskelet teknolojisinin, daha az enerji ile daha fazla güç üretebilen bir hal almasını sağlayabilir. Belki de daha ince tasarlanabilir ( Düşünsenize takım elbiseli tırık bir büro çalışanı, güçlü kuvvetli bir amele gibi, 100kg yük kaldırıyor, meğer elbisenin altına dış-iskelet giymiş…