bildirgec.org

david mamet hakkında tüm yazılar

Düşündürücü ve rahatsız edici bir film: ”Edmond”

gorcun | 22 July 2009 11:16

Edmond
Edmond

Stuart Gordon’un 2005 yılında çektiği ”Edmond”, David Mamet’in aynı adlı tiyatro oyunundan uyarlanarak filme alınmış. Bir buçuk saate varmayan kısa ama etkileyici bir film. Pahalı takım elbisesi ve sahip olduğu işiyle toplumda iyi bir statüsü bulunan Edmond Burke’in bir gecede değişen yaşamı ve hayata bakışını anlatan film seyirciyi her dakika ne olacağını kestirmesi daha da zor olan bir yolculuğa çıkarıyor.

Klasik Hollywood filmlerinden alışılmış anlayışta bir film bekliyorsanız başından sonuna kadar beklediğiniz mutlu sona göremeyeceğiniz bir filmle karşı karşıya olduğunuzu bilerek izlemeniz hayal kırıklığına uğramamanız açısından yararlı olur. Filmin açılışında falcının kartları önüne koyması ve ”Olduğun yere ait değilsin!” demesiyle zaten kafasında bulunan karışık düşüncelerden kurtulmak için hayatını değiştirmeye uzun süredir birlikte olduğu karısından ayrılarak başlar.

Edmond
Joe Montegna

Bu noktadan sonra New York’un gece hayatına giriş yapan Edmond, önce bir bara girer ve burda tanımadığı bir adamla yaptığı garip sohbet sonrası ondan aldığı kartla şehirdeki bir striptiz kulübüne gider.

toynbee plakaları: ölüleri jüpiter’de diriltelim mi?

culdesac | 11 March 2007 01:09

toynbee plakaları
toynbee plakaları

1992 yılında, william j. o’neill (kimi kaynaklara göre bill o’neill) adındaki beyefendinin dikkatini, caddelere gelişi güzel gömülmüş tuhaf plakalar çekmeye başlamış. bu plakalar genellikle araç plakası boyutlarında ve her birinde de “KUBRICK‘in 2001‘indeki TOYNBEE FİKRİ JÜPİTER GEZEGENİNDE ÖLÜLERİ DİRİLTELİM (TOYNBEE IDEA IN KUbricK’s 2001 RESURRECT DEAD ON PLANET JUPiTER)”mesajının değişik varyasyonlarının yazılı olduğu kafa karıştırıcı nitelikte plakalar.

renkleri ve düzenlemeleri küçük farklılıklar içermekle birlikte tüm plakalar ne olduğu tam anlaşılamayan sert bir maddeden yapılmış ve hepsi de “bütün gazete muhabirlerini öldürün, yalvarırım (murder every journalist, I beg you)” ve “boyun eğ, itaat et. (submit. obey.)” gibi en az ana mesaj kadar tuhaf dipnotlar içeriyor. plakaların yeni bir fenomen yaratma denemesi mi oldukları yoksa daha önemli bir amaca ve hedefa mi hizmet ettikleri bilinmiyor.