bildirgec.org

css teknikleri hakkında tüm yazılar

Bilmeniz Gereken 21 Harika Css Tekniği

LeBron | 03 August 2009 12:02

CSS, güncel tasarımın temellerindendir. Yaklaşık 10 yıl önce yapılan basit tasarımları göz önüne alırsak, css’in ne kadar büyük bir önem taşıdığını görebiliriz. Birbirinden etkili css tekniklerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

1. Cross Browser CSS SlideShow

Sadece css kullanarak çapraz tarayıcı resim galerisi nasıl oluşturulacağı hakkında harika bir örnek.

2. CSS Based Image Maps

Sadece css kullanarak resim haritası oluşturma dersine ulaşabilirsiniz.

5 CSS tekniği ile kendinizi cssde daha geliştirin

fizikC | 01 August 2009 14:42

CSS tasarım yaparken kesinlikle es geçmemeniz gerekn 5 teknik.

Sayfaların daha hızlı yüklenmesi için css dosyalarınızı birleştirerek açılış sürenizi önemli ölçüde düşürün.

Seçicileri daha optimize kullanarak az kod ile daha çok tanımlama yapın.

tarayıcıdan bağımsız esnek veya sabit genişlikte, aynı yükseklikte divler yaparken semantiği de göz önünde bulundurun.

CSS’niz içinde yazacağınız bazı sabit değerler ile kendi frameworkünüzü oluşturun.

css3 ile çok daha güzel görünümlü düğmeler yapın.

kaynak: usefulplus.com

Her Web Tasarımcısının Öğrenmesi Gereken 9 Önemli CSS Yeteneği

pinkfloyd | 18 July 2009 11:49

Bu yazı giriş ve orta seviyedeki CSS öğrencilerine hitab etmektedir. Eğer CSS’yi sıfırdan öğrenmek istiyorsanız, o zaman muhtemelen pek çok teknikle, hile ile ve ders ile karşılaşmışsınızdır. Bu yazıda, her web tasarımcısının bilmesi gereken pek çok temel CSS yeteneklerine dair kendi yaklaşımımı yansıtmaya çalıştım. Aşağıdaki makaleleri gerçekten seviyorum ve bu sebeple sizlerle paylaşmaya çalıştım. Umarım beğenirsiniz.

1- CSS Anahatları Oluşturmak

2- Stilleme ve Listeler Kullanma

Web Tasarımınızı CSS3 İle Geleceğe Taşıyın

pinkfloyd | 09 March 2009 14:25

CSS3 ile birlikte web tasarımında yaratıcılıkta patlamaya yol açacak pek çok yeni özellik bulunuyor. Bu özellikler CSS’nin stilleme kurallarında yer alıyor ve hazırlıkları halen süren CSS3 Tanımlaması‘nda yer alıyor. Aslında bu yeni özellikleri müşterileriniz için geliştirdiğiniz web sitelerinde henüz önümüzdeki birkaç yıl boyunca kullanamayacaksınız ancak tasarım blogları ve Web tasarım komünitesini hedefleyen web siteleri, web tasarımının sınırlarını zorlamak için bu özellikleri kullanaral tasarımınıza biraz daha güzellik katabilirler ve endüstriyi geleceğe taşıyabilirler.

Yazının devamında bulacağınız 5 teknikle şimdiden geleceğin teknolojisi için hazırlık yapmaya başlayabilirsiniz.

1. Border Radius

border-radius
border-radius

Muhtemelen günümüzde en çok kullanılan CSS3 tekniği border-radius elementi. Standart HTML blok elementleri kare şeklindedir ve 90 derecelik köşelere sahiptir. CSS3 ile birlikte gelecek olan bu yeni özellik ile birlikte yuvarlatılmış köşeleri de web sitelerimizde kullanabileceğiz.

-moz-border-radius: 20px;
-webkit-border-radius: 20px;
border-radius: 20px;

border-radius ayrıca köşelerin her birini ayrı ayrı stillememize de izin veriyor ancak bunun için kullanılan sözdizimi -moz ve -webkit için biraz farklı:

-moz-border-radius-topleft: 20px;
-moz-border-radius-topright: 20px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
-webkit-border-top-right-radius: 20px;
-webkit-border-top-left-radius: 20px;
-webkit-border-bottom-left-radius: 10px;
-webkit-border-bottom-right-radius: 10px;

Bu özellik şimdilik Firefox, Safari ve Chrome tarafından destekleniyor. İlgili özellik ayrıca Twitter üzerinde de kullanılıyor.

Ayrıca bakınız:

CSS’de Yardıma İhtiyacınız Olduğunda Kullanabileceğiniz 10 Kaynak

pinkfloyd | 02 March 2009 09:37


CSS’de Yardıma İhtiyacınız Olduğunda Kullanabileceğiniz 10 Kaynak

Zaman zaman bir web tasarım ya da geliştirme projesi üzerinde çalışırken bir yardıma ya da rehbere ihtiyacınız olacaktır. Her ne kadar İnternet üzerindeki css kaynaklarının sayısı gün geçtikçe artsa da, bu yazıda CSS ile bir sorun yaşadığınızda size yardımcı olabilecek 10 adet gerçekten kullanışlı kaynağı listelemeye çalıştım.

Stack Overflow

Stack Overflow bir sosyal medya sitesi ve bir forumun kombinasyonundan oluşmuştur. Özellikle programlama ve geliştirmeye yönelik zengin içeriğe sahip bir sitedir (CSS, sitede tartışılan konulardan sadece biri). Stack Overflow’un amacı programcılara soru sorup onların sorularına cevap verebileceğiniz bir platform oluşturmak. Sitede herkes bir soru sorabilir (bir hesap bile açmanıza gerek yok) ve ardından sitedeki diğer kullanıcılar sorularınıza cevap verebilirler. Diğer kullanıcılar sitedeki cevaplara artı ya da eksi puan vererek en iyi cevabın seçilebilmesine yardımcı oluyorlar.

Çevrimiçi CSS Araçları Listesi

pinkfloyd | 24 February 2009 21:38

Günümüzde CSS kullanmayan site sayısı gittikçe azalırken buna ters orantılı olarak gelişen CSS araçlarının sayısı da gün geçtikçe artıyor. Her yeni bir araç, CSS geliştiricilerinin projeler üzerinde harcadıkları zamanı azaltmaya ve daha verimli kodlama yapmalarını hedefliyor.

İşte tam da bu noktada Back to Essentials web sitesi, İnternet üzerindeki CSS araçlarına yönelik bir liste hazırlamış. Ben de ilgilenen bildirgec okurları için bu yazıyı yayımlama gereği hissettim. Umarım işinize yarar.

Yazıtipleri

Typetester

Ekranda farklı yazıtiplerini karşılaştırabilmenize yarayan bir uygulama.

Em Calculator

Em Calculator, küçük bir JavaScript aracı olup genişletilebilir ve erişilebilir CSS tasarımları oluşturmanıza yardımcı oluyor. Pixel değerindeki verileri bağıl em birimlerine dönüştürüyor.

css’de uzman olmanızı sağlayacak 20 css dersi

pinkfloyd | 14 February 2009 17:25

CSS’yi kodlamak kolay olabilir ancak buna rağmen her kodcuyu delirtebilecek bazı konseptleri de bulunmaktadır. Bu yazımızda kimilerine göre zor olan ancak anlaması oldukça kolay olan CSS derslerini bir araya getirerek CSS bilginizi bir adım daha ileriye taşımanıza yardımcı olacak dersleri inceledik.

1. CSS Sekmeler ve Navigasyon

1.1. Genişleyebilen CSS Sekmeleri Dersi
Genişleyebilir CSS sekmelerinin anlamı, sekmenin içerisindeki metnin uzunluğuna göre genişleyebilen sekme başlıklarıdır. Kodun özünde start.gif ve end.gif adında iki adet görsel bulunuyor. start.gif görseli boyutu genişletmek için kullanılırken end.gif görseli değişmeden kalıyor.

1.2. Gelişmiş CSS Menüsü
Bu rehberde Photoshop’taki watercolor efektini nasıl tasarlayabileceğiniz anlatılmış. Bu rehber size adım adım bir menü tasarımını nasıl kırpabileceğinizi ve ardından CSS kullanılarak nasıl onları bir araya getirebileceğinizi gösteriyor. Pek çoğunuz muhtemelen dikey ya da yatay menünün CSS ile nasıl kodlanacağını bilyorsunuzdur. Gelin şimdi bunu bir sonraki seviyeye taşıyarak CSS’nin position özelliğini kullanan gelişmiş bir menü tasarlayalım.

öğrenilmesi gereken 15 css hilesi

pinkfloyd | 27 January 2009 11:25

Web tasarımcıları ve geliştiricileri olarak zamanla, anahat hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olması için pek çok CSS hilesini ve ipucunu öğreniriz. Bu tekniklerin bir listesini yapmaya kalksanız, projenizin yoğunluğuna göre yüzlerce hileyi bir arada toplamanız gerekebilir. Ancak bu yazıda bulacağınız 15 önemli css hilesi, web geliştiricilerinin karşılaştığı sorunların pek çoğunu giderebilecek kalitededir.

1. Bağıl (relative) pozisyonlanan element içerisinde mutlak (absolute) pozisyonlama
Mutlak pozisyonlanan bir elementi bağıl pozisyonlanan bir element içerisine yerleştirdiğinizde, onun pozisyonu kendisine en yakın olan üst elementin pozisyona göre belirlenecektir. Bu, özellikle bir elementi sayfanızda belirleyeceğiniz bir noktaya sabitlemek istediğinizde oldukça kullanışlı bir hiledir, örneğin başlık (header) damgaları (badge) gibi.

Pozisyonlama hakkında daha fazla bilgi alabileceğiniz siteler:

2. Z-index ve pozisyonlama
z-index kimi zaman geliştiriciler arasında çözümü zor olan bir bulmacaya dönüşebilir. Genellikle bir div elementini diğer bir elementin üzerine yerleştirmek için çok yüksek z-index değerleri atayan tasarımcılarla karşılaşırsınız. Burada unutmamamız gereken, z-index elementinin “position” değeri atanmamış bir element üzerinde çalışmayacak oluşudur. Eğer siz de uyguladığınız z-index kuralının işlevsel olmadığını düşünüyorsanız, kuralı uyguladığınız elemente ‘position: relative’ ya da ‘position: absolute’ değerlerini ekleyin.

Z-index hakkında daha fazla bilgi alabileceğiniz siteler:

Web Tasarımcıları İçin Kullanışlı 12 CSS Framework’ü, Şablonu ve Kod Sitesi

pinkfloyd | 23 January 2009 11:33

“Eğer düzenli olarak web siteleri oluşturan ve geliştiren kişilerden biriyseniz, o zaman şablon (template) oluşturma, kullanışlı kodları arşivleme ve bunun gibi diğer şeyler hakkında düşünmeye başlamalısınız. Özellikle bu gibi şeyleri geliştirme işlemi süresini kısaltmak için yapmalısınız, bu sayede her yeni bir proje başlangıcında bu şablon üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak aynı şeyleri tekrar tekrar yazmak zorunda kalmazsınız. Ancak bu tip kod parçacıklarını ya da başkaları tarafından hazırlanmış eserleri projenizde kullanmaya başlamadan önce mutlaka ama mutlaka indirdiğiniz ürünün lisans sözleşmelerini okuyun… Pek çok geliştirici ve tasarımcı, Internet üzerinden ücretsiz olarak dağıttıkları içeriği çoğunlukla bireysel kullanımlar için ücretsiz, kurumsal kullanımlar için ücretli olarak yayımlarlar.

Yazımın devamında kendimce en iyilerin en iyilerini derlediğim ve web tasarımcıları için gerçekten kullanışlı 12 css framework’ünü, şablonunu ve kod sitesini bulacaksınız.

1. CSSTidy

“CSSTidy açık kaynaklı bir CSS bölümleyicisi ve optimize edicisidir. Komut satırı üzerinden kontrol edilebilen ve Windows, Linux ve Mac için ayrı ayrı sürümleri bulunan bu uygulamanın ayrıca bir PHP betiği de bulunuyor. Gerek masaüstü yazılımı gerekse de PHP betiği aşağı yukarı aynı özelliklere sahip.

Pek çok diğer CSS bölümleyicisinin aksine herhangi bir kurallı ifadenin kullanılmamış olması, tam CSS2 desteği ve yüksek kararlılığı ile CSSTidy, benzerlerinden ayrılıyor.”

Bu bilgiyi kendi siteleri üzerinden çevirdim, zira her şeyi benim açıklayabileceğimden çok daha iyi özetlemiş.

Bazı insanlar derhal şu soruyu sorabilirler: Neden CSS kodumu optimize etmeliyim? Sadece kodunuzun daha temiz olmasının yanısıra ilgili kodları yüklediğiniz sayfaların daha hızlı açılması gibi nedenler hem ziyaretçilerinizi hem de sizi memnun edeceğinden, kodunuzu optimize etmemeniz için herhangi bir sebep bulunmamaktadır.