bildirgec.org

css layouts hakkında tüm yazılar

Dynamic Drive CSS Kütüphanesi

mglass | 02 August 2009 21:15

css popup image wiever
css popup image wiever

Tasarımcıların en can sıkıcı sorunu ie ,firefox ,safari ve ie farklı versiyonları için tasarım farklılıklarıdır bunun en önemli nedeni ie6 gibi eski browserların kullanımının devam etmesi uyumluluk sorunları hakkında bir çok makale var mesela reset dosyası kullanmak, farklı tarayıcıların desteklediği kodlardan kaçınmak, ie 6 dan css kodlarımızı gizlemek ve bana da en mantıklı gelen bu css’i kullan <-- if [enif] --> önce kullanıcının tarayıcı özelliklerinin öğrenip ona göre farklı css dosyası dahil etmek… bu tarz sorunlardan kurtulduktan sonra uygulayabileceğimiz css örnekleriyle dolu bir kaynaktan söz etmek istiyorum işte :
Dynamic drive CSS kütüphanesi bu kaynakta CSS , jquery ile ilgili bir çok örnek uygulama ve kaynak kodu mevcut örneğin:
CSS ile submit buton tasarımı

css submit form
css submit form

Div ve yorum kutuları

css comment box
css comment box

CSS popup menu resim galeri

css popup image wiever
css popup image wiever

daha bir çok örnek uygulama kütüphaneleri mevcut artık herkes css’ci olacak 🙂 CSS Kütüphanesine buradan ulaşabilirsiniz …

Her Web Tasarımcısının Öğrenmesi Gereken 9 Önemli CSS Yeteneği

pinkfloyd | 18 July 2009 11:49

Bu yazı giriş ve orta seviyedeki CSS öğrencilerine hitab etmektedir. Eğer CSS’yi sıfırdan öğrenmek istiyorsanız, o zaman muhtemelen pek çok teknikle, hile ile ve ders ile karşılaşmışsınızdır. Bu yazıda, her web tasarımcısının bilmesi gereken pek çok temel CSS yeteneklerine dair kendi yaklaşımımı yansıtmaya çalıştım. Aşağıdaki makaleleri gerçekten seviyorum ve bu sebeple sizlerle paylaşmaya çalıştım. Umarım beğenirsiniz.

1- CSS Anahatları Oluşturmak

2- Stilleme ve Listeler Kullanma

Çevrimiçi CSS Araçları Listesi

pinkfloyd | 24 February 2009 21:38

Günümüzde CSS kullanmayan site sayısı gittikçe azalırken buna ters orantılı olarak gelişen CSS araçlarının sayısı da gün geçtikçe artıyor. Her yeni bir araç, CSS geliştiricilerinin projeler üzerinde harcadıkları zamanı azaltmaya ve daha verimli kodlama yapmalarını hedefliyor.

İşte tam da bu noktada Back to Essentials web sitesi, İnternet üzerindeki CSS araçlarına yönelik bir liste hazırlamış. Ben de ilgilenen bildirgec okurları için bu yazıyı yayımlama gereği hissettim. Umarım işinize yarar.

Yazıtipleri

Typetester

Ekranda farklı yazıtiplerini karşılaştırabilmenize yarayan bir uygulama.

Em Calculator

Em Calculator, küçük bir JavaScript aracı olup genişletilebilir ve erişilebilir CSS tasarımları oluşturmanıza yardımcı oluyor. Pixel değerindeki verileri bağıl em birimlerine dönüştürüyor.

960 css çatısına yakından bakış

pinkfloyd | 15 February 2009 15:13

CSS çatılarının (framework) sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. CSS çatıları özellikle CSS ile kod yazmak konusunda henüz kendisini yeteri kadar geliştirmemiş olanlar için kimi zaman oldukça kullanışlı bir hal alabiliyor. Ancak bazı CSS profesyonellerine ve diğer dillerin programcılarına göre CSS, üzerine bir çatı geliştirilmesi gerekecek kadar zor bir dil değil.

Eğer herhangi bir CSS çatısı üzerine bir rehber okuduysanız, ilgili rehberlere bırakılan pek çok yorum yukarıdakilerle aşağı yukarı aynıdır. Benim görüşüm bu tip yorumların büyük çoğunluğunun bir miktar tatminsizliğe bağlı olduğu yönünde. 960 üzerinde biraz zaman geçirdikten sonra, web uygulamalarınızı geliştirirken size ne kadar zaman kazandırabileceğine inanamayacaksınız. Hiç olmazsa ilgili çatıyı sadece bir 10 dakikalığına inceleyin. Her zaman klavyenizin delete düğmesine basabilirsiniz ancak bunu yapacağınızdan şüpheliyim.

Artıları

  • Geliştirme zamanını önemli ölçüde kısaltıyor.
  • Temiz ızgara yapısına sahip.
  • Farklı tarayıcılar üzerinde problemlerle karşılaşma ihtimaliniz çok düşük. Bulduklarınızı da kolayca düzeltebilirsiniz.
  • Pek çok kişinin söylediğinin aksine “abartılmış” değil. Burada 3-4 KB’den bahsediyoruz arkadaşlar! Bu tip stillemelerinin pek çoğunu zaten neredeyse tüm web uygulamalarında kullanıyorsunuz.
  • Karmaşık anahatları kolayca oluşturun.

Web Tasarımında Boşlukları Verimli Olarak Kullanmak

pinkfloyd | 22 January 2009 10:07

Beyaz Boşluk (White Space) Nedir?

Basitçe anlatmam gerekirse beyaz boşluk bir tasarımın farklı elementleri arasındaki boşluktur – metinler, resimler, paragraflar, başlıklar, altlıklar, bağlantılar vb. Bu boşluk bir sayfa üzerindeki farklı elementler arasındaki boşluktur, harfler arasındaki boşluk, bir paragrafın satırları arasındaki boşluktur.

Beyaz boşluk bir web sitesinin kolayca taranabilmesini sağlar. Ziyaretçinin sitenizi ziyaret ettiğinde gördüğü metin miktarını azaltır ve bu vesileyle okumayı daha da kolaylaştırır. Sayfanıza kutular ve çizgiler gibi yeni elementler eklemenize gerek kalmadan tasarım elementlerinin görsel olarak ayrımını kolaylaştırır. Bu boşluklar doğru kullanıldığında sayfanızın temiz ve profesyonel görünmesini sağladığı gibi, sitenizin karmaşık görünmemesini, taze görünümünü korumasını sağlar.

Beyaz boşluk ne yazık ki güçlü bir web tasarımında en az dikkate alınan elementlerden birisidir. Beyaz boşlukların parlak ve ışıldayan bir tasarımının olmamasının, onun web sitesi için önemli olmadığı anlamına gelmez.

Bu konudaki araştırmamıza başlamadan önce gelin tasarımlarında beyaz boşlukları verimli bir şekilde kullanan bazı web sitelerine bir göz atalım.

Made By Sofa web sitesi, sitenin üst kısmında büyük boyutlu bir imaj ve imajın alt kısmında ana içerik ve navigasyon öğeleri kullanılarak güçlü bir tasarım oluşturmuş. Sofa başlıklar, paragraflar ve slogan elementlerini birbirinden ayırmak için beyaz boşlukları kullanmış. Aşağıdaki yakınlaştırılmış resme bir bakın:

Modern CSS’de Altın Oran

pinkfloyd | 12 January 2009 19:38

Bir websitesini stillemek onun sadece nasıl görüneceğini belirlemek demek değildir. Bundan çok daha fazlasıdır. Bu, ziyaretçiyi nasıl daha rahat hissetirebileceğinizi, nasıl web sitenizi daha çok seveceğini ve onu nasıl daha fazla kendi evinde hissetirebileceğini tasarlamaktır.

Mükemmel tasarım ziyaretçinin web sitesini kullanmasına yardım eder ve ince bir zekayı yansıtır. Ziyaretçinin onu beğenmesi yetmez

Bir haber sitesini ele alalım. Ziyaretçi, “lezzetli” gradyanlarınıza ve seksi görünümlü yuvarlatılmış köşelerinize bakıp saatler geçirmemeli. Ziyaretçi, değerli web zamanını değerli içeriğinizi okuyarak geçirmeli. Biz ona aradığı içeriğe en kısa sürede ulaşmasına yardımcı olmalı, onu mümkün olduğu kadar çok makale okumaya teşvik etmeli, sitede daha uzun süre kalmasını sağlamalı ve sitenizi ilk kez ziyaret eden bir ziyaretçiden kalıcı bir ziyaretçiye dönüştürmeliyiz.

Tüm bunlara ulaşabilmek için sayfamızdaki her element üzerinde bir harmoni ve benzerlik sunmalıyız, küçük ve önemsiz elementlerde bile. Bunların karışımı bize arzulanan sonucu verecektir.

Harmoni. Anlamı gibi kulağa hoş gelen bir kelime. Peki anahat (layout) tasarımında buna nasıl ulaşabiliriz? Cevabı “Altın Oran”.

web taSArım için kaynak seçmeleri

zee | 22 June 2007 20:42

Şurada tablolar için 85 ayrı tasarım örneği verilmiş. Örneğe basınca örneklerin listelendiği tablo o örnekle şekillendiriliyor. Tablolarla sık uğraşanlar için…

Şurada koskocaman bir Css referans kütüphanesi yer alıyor.

Şurada css based websiteleri için layout şekilleri anlatılmış örneklenmiş.