bildirgec.org

çeşitlilik hakkında tüm yazılar

Yiyeceklerden Yapılan Heykeller

xerre | 13 June 2008 23:51

günümüzde heykel yapımında kullanılan malzemelerin çeşitliliği giderek artıyor. bu duruma örnekler olarak yakın zamanda bildirgeçte işlenmiş olan, sakızdan heykeller ve ekmekleri ceset parçaları gibi şekillendiren fırıncı olabilir. fakat burada bahsi geçen heykeller onlar kadar itici olmayacak. bilakis gülümsetecek hatta iştah açacak cinsten olacak.

ilk olarak burada bulunan heykeller meyve ağırlıklı yiyeceklerden yapılmış.
bir diğeri olarak şurada bulunan heykellerin yapımında ise margarin, peynir, çikolata, meyve ve sebzelerden yararlanılmış.

Kıyamet için Tohum Sığınağı

Pasteis de Nata | 17 November 2007 16:15

Dünyada bilinen her bir tarım ürününün tohumlarını korumak amacıyla bir süredir yürütülen çalışmada soğutucular bugün çalıştırılıyor. Norveç’te Kuzey Kutbu yakınlarında bir adada dağın içine yapılan sığınakta 4,5 milyon tohum örneği korunacak.

19 Haziran 2006’da başlayan proje ‘Svalbard International Seed Vault‘ adını taşıyor.

26 Şubat’ta resmen açılacak olan tesis ile olası bir nükleer savaş, meteor çarpması ya da iklim değişiklikleri ile bazı türlerin yokolmasına karşı çeşitliliğin korunması amaçlanıyor. 5 milyon dolara mal olan sığınakta tohumlar -18 derecede saklanacak.

Tarimin gelecegi bu ‘kasa’da

KoRSaNaY | 06 June 2007 23:33

‘Küresel ısınma canlıları yokedecek’ derken nedense hayvanlar akla geliyor hep. Ne var ki son 30 yılda yüzde olarak en çok tür kaybeden canlı grubu bitkiler. Elbette buna tarımsal ürünler de dahil ki onların azalması bütün facialardan daha feci. Norveçli bilimadamlarının dört ay önce inşasına başladığı Svalbard Küresel Tohum Kasası, ki ‘Kıyamet Kasası’ olarak da anılmakta, halen sahip olunan tarımsal zenginliği korumaya adanmış müthiş bir proje. Kuzey Kutbu’ndan 965 kilometre daha kuzeyde konumlanan bu high-tech ‘Nuh’un gemisi’, yaklaşık 3 milyon tohumu olası facialara karşı koruyacak dev bir ‘robot-bina’. Hangi hücrelerde nasıl korunacakları burada kısaca anlatılıyor. Kasım’da tamamlanacakmış.

insan türleri

urban legend | 13 March 2007 16:10

merak üzerine … bilimsel olmayan bi yazı

İNSAN TÜRLERİ : İki çeşit insan vardır; insanların ikiye ayrılabileceğine inananlar ve buna inanmayanlar(.alıntı: stu.inonu.edu.tr ….)
aslında ikiye değilde belki fazlası… kadın – erkek, iyi – kötü, alıcı – verici, dizisever – hiçtvaçmaz, sistem karşıtı – sistem analisti, neoldumcu – bi b.. olamadımcı, anakuzusu – motherfckrcı, youtubecu, yeşilci kırmızıcı, turuncucu….. nedenleri ve sonuçları çoğaltmak mümkün. kökenlerinde sosyal çevre, kimya, biyoloji, iklim değişikliği aramak mümkün yada
astrolojik olarak dönemlere bölmek. ama sonuçta insan türleri sanki var. iyi ve kötü arasında en derin krizini yaşayan, tutanamayanlar ve bunu kabullenemeyenler arasında en kaypak yüzünü gösteren, azınlığın hep yanyana ve çoğunluğun nasılsa hep ayrı durduğu durumlarda….

Katılımcı ekonomi ya da üçüncü yol

wurgun5 | 14 December 2006 00:01

Katılımcı ekonomi (parecon) ile ilgili daha çok yazı, yazar, kavram ve pratik olgular görünür olmaya başlıyor. Özellikle küreselleşme karşıtı örgütlenmelerde ve eylemlerde kendini gösteren hareket giderek dünya ölçeğinde örgütlenmeye başlıyor. Türkçe bilgi için http://www.katilimciekonomi.com.tr.tc adresine bakabilirsiniz. Orjinal sitesini ziyaret etmek isterseniz bir derya ile karşılaşacağınızı garanti ederim. En azından benim duygum buydu.
Bir ekonomik vizyonu dayanışma, çeşitlilik, adalet ve konsey demokrasisi gibi değerleri temel alarak inşa etmek geçerli ekonomik vizyonların sıkıcı ve öfkelendirici açılımlarından daha ilginç.