bildirgec.org

bionics hakkında tüm yazılar

Sen Sadece Yürü, O Şarj Etsin

xerre | 09 November 2008 11:31

Günlük hayatımızda sıklıkla yapıyor olduğumuz yürüyüşler ile artık elektronik eşyalarımızı şarj etmek için gerekli enerjiyi üretebileceğiz.

biyonik enerji toplayıcısı
biyonik enerji toplayıcısı

Time magazinin 2008’in en iyi icatlarından biri seçtiği ve biyonik enerji toplayıcısı olarak adlandırdığı alet ile artık yolda yürürken elektrik enerjisi elde edebileceğiz. Kanada’da bulunan Simon Fraser Üniversitesindeki araştırmacılardan biri olan Max Donelan tarafından geliştirlen bu alet, yürüme esnasında oluşan enerjiyi, elektrik enerjisine çevirerek, cihazları şarj etmek için kullanılmasına olanak sağlıyor. Bir dakikalık bir yürüyüş ile cep telefonlarında yarım saatlik bir konuşma için gerekli olan enerjiyi sağlayabilen biyomekanik enerji toplayıcısı, dizlere sarılarak kullanılıyor ve toplamda 14 watt olamak üzere her bir ayak için 7 wattlık güç üretiyor.

biyomekanik enerji toplayıcısı
biyomekanik enerji toplayıcısı

Önümüzdeki yılın ilk yarısında kanadalı askerler üzerinde test edilecek olan bu alet, hemen hemen tüm sektörlerde mobil cihazlara güç sağlamak amacıyla kullanılacak.

Fazladan Bir Dış-iskelete Ne Dersiniz?

zabun | 14 June 2006 16:48

İnsanların beden kuvvetlerinin yetmediği işleri, onlar için makineler yapar oldu. Fuarda sergilenen bir ürün, robotlarla artık sosyal ortamlarda karşılaşacağımız anlamına geliyor.
Exosceleton; insanın üzerine adeta giyindiği, kemiklerine, eklemlerine destek olan ve kaslarının kuvvetine ek bir kuvvet
sağlayan, bir nevi giysi-robot. Robot; insan hareketlerini derhal kavrayarak, hareketin başlangıcında ve bitiminde, elektrik motorlarıyla destek sağlıyor. Bu teknolojiyle, ağır olan bir yükü, sanki hiç taşımıyormuşcasına rahat kaldırabilirsiniz. Bunun yanında felçlilerin, hareket edebilmesi sağlanabilir. Askerlerin cephede yanlarında daha çok mühimmat taşımaları sağlanabilir. Deprem anında giyeceğiniz, vücudunuzu darbelerden koruyup, yıkıntılar arasından çıkmanızı sağlayabilen bir teknoloji olabilir.
Yakın gelecekte, elektrik motorlarının yerini kas benzeri kasılabilen polimerler alabilir. Bu ise, dış iskelet teknolojisinin, daha az enerji ile daha fazla güç üretebilen bir hal almasını sağlayabilir. Belki de daha ince tasarlanabilir ( Düşünsenize takım elbiseli tırık bir büro çalışanı, güçlü kuvvetli bir amele gibi, 100kg yük kaldırıyor, meğer elbisenin altına dış-iskelet giymiş…