bildirgec.org

bernardo bertolucci hakkında tüm yazılar

Stealing Beauty (1996)

queennothing | 24 May 2011 17:53

İtalyan Sineması için oldukça önemli bir isim olan Bernardo Bertolucci, kariyerine 15’ten fazla film ve iki Oscar Ödülü sığdırdı. Yönetmenin çektiği sinema filmi “Stealing Beauty“, 1996 senesinde gösterime girdi. Çekimleri İtalya’da yapılan film, Türkçe’ye ‘Çalınmış Güzellik’ olarak çevrildi. Oscar Ödüllü İngiliz aktör Jeremy Irons ile Amerikan aktris Liv Tyler‘ın başrollerini paylaştıkları yapımda Rachel Weisz, Joseph Fiennes, Jason Flemyng, Stefania Sandrelli, Donal McCann ve D.W. Moffett gibi isimler de rol alıyor. Hayata henüz atmış olan Lucy’nin gençliği ve yaşam doluluğundan kendilerine pay çıkarmaya çalışan bohem takımını anlatan film, seyretmeye değer başarılı bir eser.

Bernardo Bertolucci

queennothing | 09 May 2011 12:15

Öğretmen bir anne ile şair bir babanın oğulları olarak 16 Mart 1940 tarihinde İtalya, Parma’da dünyaya gelen Bernardo Bertolucci, İtalyan Sineması için oldukça değerli ve özgün bir yönetmendir. Henüz 15 yaşındayken “Premio Viareggio” adında bir kitap yayınlayan Bertolucci, Roma Üniversitesi’nden mezun oldu. İlk yönetmenlik deneyimini “La commare secca” adlı sinema filmiyle kazanan yönetmen, 90 dakikalık yapımda Francesco Ruiu, Vincenzo Ciccora, Gabriella Giorgelli, Giancarlo De Rosa gibi isimlerle birlikte çalıştı. İtalyan yönetmen Giuseppe Bertolucci‘nin kardeşi, yapımcı Giovanni Bertolucci’nin yeğeni olan Bernardo, 1964 senesinde “Prima della rivoluzione” ile ikinci yönetmenlik deneyimini kazandı. Filmde başrolü eşi Adriana Asti‘ye veren Bertolucci, senaryosunu da kendisi yazdığı bu filmi renkli olarak çekti. 1966 senesinde “Il canale” adlı kısa belgeseli çeken yönetmen, RAI adlı TV kanalı için üç bölümlük “La via del petrolio” adlı belgeseli çekti. 1968 senesinde “Partner.” adlı drama filmini çeken Bertolucci, 1969 senesinde “Amore e rabbia” projesine dahil oldu. 1970 senesinde adını İtalya’ya duyurmasını sağlayan “Il conformista“yı yöneten usta sinemacı, En İyi Senaryo Oscarı’na aday gösterilen bu film için 750.000 Dolar harcadı.

Last Tango in Paris (1972)

queennothing | 05 February 2011 13:27

İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci‘nin yönetmenliğini yaptığı sinema filmi “Ultimo Tango a Parigi” (Last Tango In Paris), 1972 senesinde (ülkemizde 1973 sonu) vizyona girdi. Yaklaşık 1,5 Milyon Dolar gibi bir bütçeyle Fransa’da tamamlanan yapım, ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dallarında Oscar’a aday gösterildi. Amerikan aktör Marlon Brando ve 3 Şubat 2011’de hayatını kaybeden Fransız aktris Maria Schneider‘in başrollerini paylaştıkları filmde Maria Michi, Catherine Breillat, Gitt Magrini, Giovanna Galletti, Catherine Allégret, Marie-Hélène Breillat, Catherine Sola ve Massimo Girotti gibi isimler rol alıyor.
Birbirinden farklı iki insanı buluşturan “Last Tango In Paris” (Türkçe’de; “Paris’te Son Tango”), özgürlüğe ve güzelliğe, aşk ve sorumluluk duygusuna Bertolucci tarzı bir bakış açısı ekleyerek seyircisini bambaşka bir dünyaya götürüyor.

GANGS OF NEW YORK / New York Çeteleri…

| 06 March 2009 10:04

Yönetmen : Martin Scorsese
Senaryo : Jay Cocks, Kenneth Lonergan, Steven Zaillian
Senaryo(Kitap): Herbert Asbury
Görüntü Yönetmeni : Michael Ballhaus
Müzik : Elmer Bernstein, Howard Shore
Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis , Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Henry Thomas, Brendan Gleeson

Bir Martin Scorsese filmi ve bir baş yapıt…
Filmin afişlerinde yazan, ‘Amerika sokaklarda doğmuş’ sözüyle bir cümlede anlatılan filmin özü ile Amerika’nın gözde kenti New York’un 1960’lardaki aldığı inanılmaz göçte gözler önüne seriliyor. New York tarihinin o dönemde sokaklardaki orman kanunlarından, kaba güç ve şiddetten, çağdaş yönetime geçişi görüyoruz. Amerikan tarihindeki şiddetiunutulmaz bir şekilde gözler önüne seriyor.
Filmin kısaca konusu: Çocukluğunda gözleri önünde, Kasap Bill tarafından acımasızca öldürülen babasının intikamı ile genç bir adam olarak geri dönen Amsterdam (L. DiCaprio), döndüğü semtte Kasap’ı bulur. Kasap hala iş başındadır. Kasap’ın gözüne girerek, has adamı olur. Amsterdam bu arada yankesici bir kadına aşık olur. Bu arada kentte, çeteler arası isyan başlar ve bu isyanla birlikte, Amsterdam ve Kasap arasında hesaplaşma da başlar.

Sinemada Faşizmin Tarihçisi…

| 30 January 2009 10:37

resim:profile.myspace.com
resim:profile.myspace.com

Bernardo Bertolucci (16.03.1941- )
Bertolucci, yazar ve sinema eleştirmeni Attilio Bertolucci’nin oğlu. Parma’da dünyaya gelen ve babasının izinden gitmeyi düşünen genç Bertolucci, edebiyat fakültesine yazıldı. Üniversiteye devam ederken yazdığı “Gizem Arayışında” adlı şiir kitabı ile 1962 yılında önemli edebiyat ödüllerinden olan Vieareggio ödülünü kazandı.

Bertolucci ilk yönetmenlik denemesini, 1961 yılında tanıştığı Pier Paolo Pasolini’ye ‘Accatone’ (Dilenci-1962) adlı filmin yönetiminde asistanlık yaparak gerçekleştirdi. Bu işten sonra 22 yaşındaki Bertolucci, yönetmen olmaya karar verdi ve üniversite tahsilini yarım bıraktı. Aynı yıl içinde tamamladığı ilk yapıtı, ‘La Commare Secca’ (Sıska Vaftiz Anası-1962) adlı filminde bir fahişenin öldürülmesi olayını anlatan Bertolucci; bu filmi amatör oyuncularla çekti.

Yönetmen, ikinci filmi ‘Prima Della Rivoluzione’ (Devrimden Önce-1963/64) ile eleştirmenlerin ilgi noktası oldu. Bununla beraber kendi çevresinden kurtulmayı başaramayan, orta sınıf bir gencin öyküsü seyirciler tarafından tutulmadı ve Bertolucci parasal sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Ünlü yönetmen, sinema çalışmalarına bu sebepten ötürü dört yıl ara verdi.

Faşizme karşı 1969-1970 yıllarında çevirdiği iki filmle Bertolucci, İtalyan faşizmini irdelemeye başladı. ‘La Strategia Del Ragno’ (Örümceğin Stratejisi-1969) adlı filmin konusu: Babasına bir faşizm kurbanı olduğunu ve siyasal geçmişinden dolayı öldüğünü düşünerek tapan bir oğul, onun bir hain olduğunu öğrenir. Bertolucci, burada ince ince hesaplanmış bir anlatım yöntemi kullanmıştır. Alberto Moravia’ nın romanından uyarlanan ‘II Confarmista’ (Konformist-1970) adlı filmi ile Bertolucci, kendi ifadesine göre “Faşizmi burjuvazinin bir hastalığı olarak” tarif eder.