bildirgec.org

babil kulesi hakkında tüm yazılar

İstanbul’da Bir Sürrealist: Salvador Dali

WATERFAIRY | 22 August 2008 19:00

15 milyon dolarlık sanat bütçesinin yarısının ayrıldığı bu etkinlikten beklentiler çok büyük. Bizlerle ilk kez tanışacak olan bu sergiye katılımın da büyük olması bekleniyor. Salvador Dali sorunlu bir çocukluk yaşamış, menenjitten ölen kardeşinin ardından dünyaya gelmiş belki bu kayıp nedeni ile fazlaca şımartılmış ya da başka sorunlar yaşamış bir yetenek. Kendisi ile ilgili önemli olayları bilmek onun yaptığı resimlere farklı bakmanıza neden olabilir. Sonuçta histeri krizleri geçirerek dikkat çekmeyi başarabilecek kadar zeki bir çocuk olması bile onu farklı yapıyor. İçindekileri resimlerine yansıttığı için bilen gözlerle izlemek resimlerini gerçek anlamda anlamaya yardımcı oluyor.

Kadim Zamanlar

serdarsabri | 24 February 2007 14:20


Kadim : (Arapça, sıfat) Çok eski, başlangıcı olmayan ya da başlangıcı geçmişin derinliklerinde kaybolmuş olan.

Bir medeniyetin kendi kendini yok edebilecek düzeye gelmesi için 10.000 yıl verirsek –bu artık ozonu delerek mi olur, zincirleme çekirdek reaksiyonunun önüne geçemeyerek mi olur, gökyüzünü CO2 kaplayıp küreyi fırınlayıp tufanlar yaratarak mı olur, laboratuarda üretilip kontrol edilemeyen bir virüsün yarattığı pandemi ile mi olur, üremek zor geldiği için soyun kuruması ile mi olur, her ne ise– hayalgücü geniş bazı insanlar 200.000 yıl önce homo sapiens’in görünmesinden bu yana en az üç beş medeniyetin kurulup yıkılması için yeterli zaman bulunduğunu düşünmüşlerdir. Bu medeniyetlere ait arkeolojik buluntuya rastlanmamasını ise bu uygarlıkların artık var olmayan batmış –belki de birbirlerini batırmış– kıtalarda yaşamalarına bağlarlar. Bu medeniyetlerin izlerini yazılı kayıtlarda bulmak çok zor olduğu için belki de efsanelerde aramak gerekir.

Dikey çeviri

serdarsabri | 13 December 2006 20:53

Farklı disiplinlerin insanları karşı karşıya geldiklerinde biribirlerinin gözünü oyma pahasına kendilerinin ne kadar haklı olduklarını anlatmaya çalışırlar malum. Tanrı konusunda bir tartışma açılmayıversin herkes üşüşür blog başına, biri “yok ” derken diğeri “haşa” der.

Karşı cephelerdeki bu insanlara bir matematik problemi verilse hemen hemen aynı yollardan ve aynı sembolleri kullanarak aynı sonuca ulaşırlar. Neden? Çünkü ortak bir dil olan matemetiği kullanırlar, sembol ve kavram düzeyinde aynı dil konuşulmaktadır.

İngilizce ve Türkçe bilen iki insan birbiriyle “yatay çeviri” (çevirmen, sözlük vs) yoluyla anlaşabilir ya da biri diğerinin dilini öğrenir anlaşırlar . Aynı dili konuşup anlaşamayan insanlar da pekala “dikey çeviri” ile birbrileriyle anlaşabilirler ve bir bütünün parçası olabilirler. Çatışma noktalarında “dikey çeviri” ye ihtiyaç vardır, iki dili de bilen tarafın insiyatif kullanması gerekir bu durumda.

İskenderiye Kütüphanesini kim yaktı?

serdarsabri | 28 November 2006 23:40

İSKENDERİYE KÜTÜPHANESİ,

  • İ.Ö. 1. yüzyılda Julius Sezar tarafından, İskenderiye’yi kuşattığı sırada mı?
  • İ.S. 4. yüzyılda İskenderiye’de puta tapanların çokluğuna bozulan Hristiyan İmparator I. Theodosius tarafından mı?
  • İ.S. 7 yüzyılda İslam Halifesi Hz. Ömer’in emriyle Mısır Fatihi Amr İbnül-As tarafından ‘Bu kitaplardaki bilgiler Kuran’a aykırı ise haramdır, Kuran’da yazanlarla aynıysa gereksizdir’ diyerek mi yok edildi?

Yoksa hepsi bir kenarından yakabildiğini mi yaktı?

Babil Kulesi

serdarsabri | 08 September 2006 23:09

Babilliler tanrıya daha yakın olmak için bir kule yapmaya karar vermişler. Kule yükseldikçe yükselmiş, yükseldikçe yükselmiş, Babilliler tanrıyı unutup kendi yaptıklarıyla böbürlenmeye başlamışlar. Tanrı, bunlara öyle bir ceza vereyim ki bir daha biraraya gelemesinler demiş ve o zamana kadar hepsi aynı dili konuşurken farklı diller konuşan gruplara bölmüş onları.

Sonuç ortada, böl ve yönet hala çalışıyor, cezamızı çekmeye devam ediyoruz.