bildirgec.org

ayla algan hakkında tüm yazılar

Ah Güzel İstanbul (1966)

queennothing | 19 October 2011 21:34

2006 senesinde yaşamını yitiren yönetmen Atıf Yılmaz, Türk Sineması’na çok değerli eserler vermiş usta bir sinemacıdır. Yılmaz’ın 1966 senesinde çektiği sinema filmi “Ah Güzel İstanbul” da bu eserlerden biridir. Görüntü yönetmenliğini Gani Turanlı’nın yaptığı filmde Türk Sineması’nın önemli aktörlerinden Sadri Alışık ile müzisyen/ aktris Ayla Algan rol alıyor. Güngör Adalı, Saadet Eliaçık, Erdal Özyağcılar, Bilge Zobu, Ahmet Danyal Topatan, Ahmet Kostarika, Feridun Çölgeçen ve Handan Adalı gibi isimlerin de rol aldıkları filmin orjinal süresi 97 dakikadır. Ek olarak; film, 1981 senesinde Kadir İnanır ile Müjde Ar tarafından yeniden çevrildi.

[Kaş/Aşk] Kısa Film Atölyesi

queennothing | 03 May 2010 10:02

Ekol Drama, kısa filmin gelişmesi ve geliştirilmesi için oldukça ‘kısa’ ve faydalı bir projeye hazırlamış; [Kaş/Aşk] Kısa Film Atölyesi. Genç sinemacıların katılımıyla (dört proje var ve bir proje 15 kişiden oluşacak) 8 gün 7 gece sürecek bu proje sonucunda ortaya bir kısa yapım çıkacak. Enver Özüstün’ün eğitmenlik yapacağı projeye Derviş Zaim, Seyfi Teoman, Pelin Esmer ve Mehmet Eryılmaz gibi yönetmenler de eşlik edecek. İlk proje Temmuz’da başlıyor ve kayıtlar devam ediyor. Bu arada kayıt ücretinin 1.600 TL olduğunu da belirtelim.

Yüreğine Sor’un Galası Yapıldı

widfara | 11 March 2010 15:54

Yüreğine Sor
Yüreğine Sor


“Aşk inancı, inanç aşkı sorguluyor!”

Dün akşam, e-kolay sinemanın “blogger” davetlisi olarak, Cevahir Megaplex’te yapılan “Yüreğine Sor” isimli filmin galasındaydım.
Hem filmin oyuncuları Tuba Büyüküstün, Kenan Ece, Hakan Eratik hem de sanat dünyasından pek çok farklı isim galadaydı, yönetmen Yusuf Kurçenli’de tabii.

Açıkçası bu benim katıldığım ilk film galası olduğundan, kokteylin ya da mekanın nasıl olduğuna dair yorum yapmam çok doğru gelmiyor ancak konukların salonlara dağılması konusunda bir kaos yaşandığı da gerçek. Yer bulamadığı için merdivenlere ourmak zorunda kalanlar bile oldu.

Yusuf Kurçenli
Yusuf Kurçenli

Filmin yönetmeni Yusuf Kurçenli. Kendisi en son “Gönderilmemiş Mektuplar” isimli filmi çekmişti 2002 senesinde. Ayrıca kendisini TV’den Baba Evi dizisiyle de hatırlayabilirsiniz. Filmin senaryosunu da yazan yönetmen bu senaryo ile 5 yıldır uğraştığını söyledi galadaki konuşmasında.

Filmin başrollerinde, televizyondan transfer üç isim bulunuyor; Tuba Büyüküstün, Kenan Ece ve Hakan Eratik. Diğer rollerde ise Türk sinemasının ve televizyonun önemli isimlerinden Ayla Algan, Mahmut Gökgöz, Civan Canova, Taner Barlas, Selda Özer, Tomris Oğuzalp, Alp Öyken, Hilmi Özçelik, Ayşe Tunaboylu, Nihat İlerive Şevval Sam bulunuyor.

Film, 19.yılların sonunda Osmanlı develtinin Karadenizdeki bir köyünde geçen bir aşk hikayesini anlatıyor özünde. Esma ile Mustafa birbirini seviyor, evlenmelerine mani olan tek şey kimsenin bilmediği Mustafa’nın gizli hristiyan olduğu gerçeği.Tam da bu sırada Osmanlı Tanzimat Dönemi ile birlikte hristiyanlar üzerindeki baskıyı azaltıyor, alınan vergileri kaldırıyor. Bu yüzden tüm gizli hristiyanlar, yıllardır müslüman olduklarını söyledikleri komşularına doğruyu söyleyip-söylememek arasında kalıyorlar. Yüreğine Sor, Mustafa’nın içindeki çelişki üzerinden (Bir yanda sevdiği kadın diğer tarafta “İsa”) tüm köyün çelişkisini anlatıyor; ya doğruyu söylemeye cesaret edip sevdiklerini kaybedecekler ya da yalan söylemeye devam edip “İsa”dan yüzlerini çevirecekler. Herkesin “Yüreğine Sor”ması gerekenler var yani.

Harem Suaré (1999)

queennothing | 15 October 2009 09:43

Ann Chamberlin‘in yazdığı “Safiye Sultan: I – Hadım Edilmiş Bir Aşk“, “Safiye Sultan: II – Ya İpek Urgan, Ya Gümüş Hançer” ve “Safiye Sultan: III – Sözüm Ki Tek Sana Geçmez, Celladımsın Ey Zaman” tarihi roman üçlemesinin ilk kitabından da esintiiler taşıyan, fakat senaryonun İtalyan yapımcı / senarist Gianni Romoli ve yönetmeni Ferzan Özpetek‘e ait olan 1999 çıkışlı “Harem Suaré” başarılı bir tarihi drama yapımı. Özpetek’in yönetmenliğini yaptığı filmde Marie Gillain, Alex Descas, Haluk Bilginer, Serra Yılmaz, Lucia Bosé, Nilüfer Açıkalın, Ayla Algan, Başak Köklükaya, Selda Özer, Christophe Aquillon, Pelin Batu gibi isimler yer alıyor.

Sultan Hamid’in haremine katılan İtalyan güzel Safiye, kısa sürede Abdül Hamid’in gözdesi olması başarır. Haremağası Nadir’in, Safiye’ye duyduğu aşk, Nadir’in Sultan’a olan yakınlığı ve yetkilerini kullanması, genç kadının yükselmesinde etkili olmuştu.

Ustalar Geçidi; Hicran Sokağı

nazokiraze | 08 January 2009 14:16

Bu hafta sonu bir film izledik ismi Hicran Sokağı afişinde Türkan Şoray, Cüneyt Arkın vardı. Son dönem filmlerinden ama hiç duymadım diye söylenerek izlemeye başladım filmi. Filmin gerek senaryosu gerek yonculuklar beni hiç tatmin etmedi sanki acele çekilmiş dizi tadındaydı, yalnız dikkatimi çeken şey başrolden en küçük role, seyyar satıcıdan, filmin kahramanına kadar hepsi Türk sinemasının emektarlarıydı. Selda Alkor’dan Yusuf Sezgin’e, Süleyman Turan’dan Ahu Türkpençe‘ye, Selma Güneri’ye, Ayla Algan‘dan Pelin Batu’ya Hülya Koçyiğit’e insanı şaşırtacak derecede ünlü oyuncu vardı.Rutkay Aziz, Ezel Akay bile vardı yalnız Türkan Şoray ve Cüneyt Arkın hariç duyan gelmiş gibiydi. O kadar ustayı bir arada görünce vardır bir hikmet diye izledim filmi. Sonuna yakın süpriz olarak Türkan sultan ve Cüneyt Arkın’ıda görünce tadından yiyemedik bu kötü ama iyi filmi.

Film sonrası yaptıgım araştırmalarda dünyada senaryosu en çok film yapılan senarist olarak rekorlar kitabına geçen Sefa Önal‘ın jubile filmi olarak çekildiğini ögrendim. O yüzden di vasat konulu bir filmde bu kadar iyi ustaların oynaması.
Eski Yeşilçam günlerini hatırlatan fakir zengin aşkını, mahalle esnaflarını, yardımı, iyiliği, sevgiyi, ümidi anlatan bu film bir çok sanatçıyı bir arada görmek adına izlenebilir. Müzikler ise Gökhan Kırdar ve Cahit Berkay’ ait.