bildirgec.org

astronom hakkında tüm yazılar

Yerdeki Uzay Adamları: Astronomlar Hakkında

ProfosyonelYazar | 01 May 2010 10:27

Dünyada amatör astronomlar ya da gökyüzü gözleyicileri olarak adlandırılan, gökyüzünü gözlemekten hoşlanan ve bu arada da evren konusunda çok şey öğrenen binlerce insan vardır.Gökyüzüne bir dürbünle bakarak bile çok ilginç olaylar ve ayrıntılar görebilirsiniz.

Nasıl Başlamalı?

Başlangıç için gereken tek şey gözleriniz ve açık bir gökyüzüdür.Her ne kadar gökyüzünde yönünüzü bulmak ve gökcisimlerini tanımak biraz zaman alacaksa da bunun için zaman harcamaya değer.Eğer bu gece hava açıksa internetten veya bir kitaplarda bulunan yıldız haritalarını kullanarak hemen gözleme başlayabilirsiniz.En iyisi, başlangıç olarak gökyüzünü iyi bilen birisinden gökcisimlerini size göstermesini istemenizdir.Amatör astronomi derneklerinde her an yardıma hazır çok sayıda meraklı amatör astronom vardır.Sitedeki tavsiyeler bölümüne tıklayarak bu yerlere ulaşabilirsiniz.Bir kez bulunduğunuz yerden görülebilen takımyıldızlarını tanıyıp yerlerini öğrendiniz mi, onlarla eski arkadaşlar gibi zaman zaman selamlaşma olanağı bulabilirsiniz.Daha sonra bir dürbün ya da küçük bir teleskopla yıldız kümeleri, bulutsular ve galaksiler gözlemlemeye başlayabilirsiniz.

Örnek Teleskopla Gözlem
Örnek Teleskopla Gözlem

Nelere Bakılmalı?

Aşağıda saydığımız tüm cisimler çıplak gözle görülebilir, ama listenin sonuna doğru indikçe görülmeleri giderek zorlaşır.

Aşk’ın, Şarab’ın ve Acı’nın En Acem Şairi….”Ömer Hayyam”…!

| 06 November 2009 13:47

herkes,gönlünce bir yol ariyor kendine..kimi arayisi sürdürmekte,kimi buldugundan emin..ama bir gün,bir ses haykiracak göklerden:
“herkesin yolu kendine varir,arama baska yerde!”

Asıl Adı Gıyaseddin Eb’ul Feth Ömer İbni İbrahim’el Hayyam olan; 18 Kasım 1048 doğmuş ve 4 Aralık 1131 yılında vefat etmiş;

Bilim adamı.
Matematikçi.
Şair
Müneccim.
Alim.
Filozof.
Hepsi bir tarafa gönül adamı.Rubailerinden anladığım kadarıyla aşkı iliklerine kadar yaşamış İranlı Şair.Sevmeyenlerinin,özellikle müslüman olan halkın şarapçı diye tanımladığı,tanıdığı; kendi zamanın ve hatta bizim zamanımızın aşmış insanı…

El Biruni – Astoronom ve Matematikçi

kabyazer | 20 June 2008 11:30

El Biruni
El Biruni

4 Eylül 973’te Harezm’de doğan El Biruni, Fars kökenli bir İslam bilginidir. Direkt olarak neleri bulduğunu, keşfettiğini yazacağım.

  • Yerin çapını ölçmeyi başardı. Ayrıca sapmasız ölçmüş olmalı ki, bugünkü ölçülerle tamamen uyuşuyor. Buna da Avrupa’da BİRUNİ KURALI denmiş bu yüzden.
  • Bundan birkaç yıl önce Newton ve Piscard ektavoru 25.000 mil olarak buldular, halbuki bundan 700 yıl önce ve çağın o günkü şartlarına rağmen bunu El Biruni bulmuştu.
  • Colomb’dan daha doğrusu Colomb’un Amerika’yı bulmasından yaklaşık 500 yıl önce Amerika’nın varlığından söz eden ilk kişi odur.
  • Newton’dan çok çok çok önce yerçekiminin olduğunu ortaya koyan ise yine odur.
  • İnanabiliyor musunuz, El Biruni’nin eserleri halen o çok özendiğimiz batı dünyasında kaynak kitap olarak kullanılıyor.
  • Toplamda 180 tane eseri var.
  • Maddelerin cisimlerinin yoğunluklarını da bugüne çok yakın bir şekilde hesaplamıştır.
  • UNESCO’nun çıkardığı Conrier Dergisi’ni 1974’te El Biruni’ye ayırmıştır.
  • Biruni’nin yazdığı 180 eserden günümüze gelen 22 kadar eserdir.
  • Bugüne kadar hiçbir eseri de Türkçe’ye çevrilmemiş deniliyor.

Top 10 Uzay Komplo Teorisi

hoodly | 11 April 2008 01:36

Eğer kutsal televizyon serisi Star Trek bize bir şey öğrettiyse o da holodeckin asla doğru dürüst çalışmayacağı ve sizinde istediğiniz yere giremeyeceğinizdir. Fakat eğer bize iki şey öğrettiyse bunlardan ikincisi kesinlikle uzayın ulaşabileceğiniz son nokta olduğudur.

Bunun yanında biz kendimizi her şeyi öğrenebilecek şekilde yönetebilirsek, Dünya hakkında bilmemiz gereken çok şey olduğunu görürüz ve uzayla ilgili çözülmesi gereken birçok gizemin olduğunu keşfederiz. Güneş sisteminden uzakta bulunan diğer galaksilerde zeki türler acaba yaşıyorlar mı? Karanlık tam olarak neyi ifade ediyor? Kara delikler sırları ışık hızından daha hızlı bir şekilde saklayabilirler mi?

Evrende yalnız değiliz!

makaleci | 19 February 2008 01:41

Evrende yalnız değiliz dediler! Arizona Üniversitesi astronomlarından Michael Meyer, yaptıkları incelemeler sonucu, Güneş’e benzeyen yıldızların yüzde 20 ila 60’ının, Dünya’nın oluşumuna benzer kayalık gezegen oluşumu yolunda kanıtlar sunduğunu söylüyor. Detaylar burada ve şurada

Sonsuzluğun Keşfi

xvolvox | 29 September 2007 12:43

Sonsuzluk bir çok bilimadamının ve filozofun kafa yorduğu konulardan bir tanesi.Neden Buradayım?Uzay Sonsuz mu? gibi sorular sorular sorular…Astronom Heather Couper’ın sonsuzluğun keşfi dizisini Selin Girit yayına hazırlayıp sunmuş, dört bölümlük Sonsuzluğun Keşfidizisi BBC Türkçe’de ilk olarak 4-12 Eylül 2007 tarihleri arasında yayımlanmış…

Diziyi Dinlemek İçin;
1.Bölüm :Sonsuzluk Nedir?
2.Bölüm :Tanrı sonsuz mu?
3.Bölüm:Fiili Sonsuzluk
4.Bölüm:Sonsuz Boyutlar